Najdi forum

razlaga izvida in kaj lahko počnem

Prosim za razlago sledečega izvida

Na scintigramu skeleta je videti v telesu ledvenega vretenca, najverjetneje gre za L2 ali L3 zvišano kopičenje radioindikatorja. Točkasto bolj se radioindikator kopiči simetrično v obeh ramenskih, sternoklavikularnih sklepih ter lateralno v področju cervikalne hrbtenice, več v levi in desni strani maksile ter sklepom med menibrumom in telesom sternuma.

MNENJE:
Zvišano osteoblastno aktivnost v telesu ledvenega vretenca, najverjetneje gre za L2 ali L3 velja diagnostično nadalje opredeliti. Točkasto zvišana osteoblastna aktivnost v sternoklavikularnih, ramenskih sklepih in sklepom med maniburumom in telesom sternuma izgleda vnetno degenerativne narave. Točkasto zvišana osteoblastna aktivnost levo lateralno v področju cervikalne hrbtenice je lahko posledica osteofita v maksili pa posledica zobnih granulomom.

V zvezi z gornjim izvidom bi rada vaše mnenje glede nadaljne terapije predvsem fizioterapevtskih vaj. Poleg tega me zanima ali je priporočljivo smučanje (kakšno uro na lažjem terenu), kolesarjenje in plavanje.

Za vse informacije se lepo zahvaljujem!

Marica

Spoštovani,

Za mnenje o zdravljenju bi poleg izvida, ki ste ga poslali, moral vedeti tudi kakšne težave imate ( anemneza). Predvsem me zanima, ali imate bolečine v vratnem delu hrbtenice, na nivoju prsnega koša ali ramen.
V vsakem primeru na osnovi podatkov, ki ste jih poslali, ne bi ugotovil kakšnih kritičnih sprememb, tudi glede obrabe kostnih struktur.

Lep pozdrav,

Amneza: Hude bolečine v ledvenem predelu in predelu križa. Zaradi operacije raka na prsih pred 5 leti naj bi pred kakršnokoli nadaljno terapijo izločili raka na kosteh. Onkolog je sicer predlagal tudi akupunkturo.

Spoštovani,

V kolikor so izločene vse možnosti bolezni s strani onkologov, se lahko oglasite v naši ordinaciji, predvsem tudi zato, ker se naše terapije odvijajo predvsem na mišicah in sklepih, ne na kosteh.

Lep pozdrav,

Partner je bil po predhodnih preiskavah 6.11.2006 operiran, narejena je bila transpidikularna fiksacija L5-S1, odstanitev diska in interkorporalna deza s Haremsovo kletko.
11.7.2007 je imel preiskavo s scintigrafijo skeleta, izvid pa kaže takole: scintigrafsko je vidno zvišana osteoblastna aktivnost v procesusih spinosusih L4in L5, višje nabiranje v fasetnih sklepih L4 L5 in L5 S1 levo. Nabiranje v korpusih in ostalih delih omenjenih vretenc je normalno.
Ostali skelet je scintigrafsko normalen.
Mnenje: Vnetno degenerativne spremembe v opisanih predelih.

Zanima me le razlaga tega izvida.
najlepša hvala!

Gre za proces zgostitev kostnega tkiva, ki je odgovor telesa na obrabo hrustanca, kar je v tem primeru povsem normalno, s tem telo želi zaščititi živce. Ta proces bi se morda zgodil tudi, če ne bi bilo operativnega posega. S tem procesom se pa tudi zmanjšuje gibljivost sklepov, kjer se proces dogaja.

Lep pozdrav,

New Report

Close