Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Gibala/Gibalni sistem Težave in bolečine v hrbtenici Razlaga izvida in Alif poseg

Razlaga izvida in Alif poseg

Pozdravljeni

 

Prosim za razlago izvida.

 

MR: znaki dedeneracije diskusa l4 5 z edemom krovnih plošč po pfirmannu stopnje 5. Kaj je pfirmannova stopnja? Kaj stopnje nakazujejo?

 

RTG znižan interdiskalni prostor l4 5 s sklerozo priležnih krovnih plošč. Preostali skelet v mejah normalne.

 

Glede na to, da se gre za disk l4 5 kjer sem bila tudi operirana 5 let nazaj, me zanima, ali je ta okvara posledica hernije, operacije. Poškodbe diska l4 5?

 

Zanima me tudi poseg Alif saj sem nanj naročena, zaradi bolečin,  ortoped je rekel, da rešitve druge je ni, kot poseg.

 

Kako poteka, zakaj izberejo skozi trebuh, seveda moram prej opraviti ct angiografijo 3d rekonstrukcija ožilja, če bo sploh možno skozi trebuh. A ni bolj enostavno poseg na hrbtenici normalno na hrbtu? Meni je poseg skozi trebuh bolj grozen, da gredo mimo organov, črevesja in zdi se mi bolj nevaren. Takrat ko so mi to omenili, od šoka nisem vedela kje se mi glava drži. Danes bi raje izbrala skozi hrbet. V čem je razlika. Naj bi bilo okrevanje hitrejše skozi trebuh.

 

Koliko časa si na bolniški? Kdaj lahko voziš avto po posegu?

 

Naj bi ti pripadala rehabilitacija 2 tedna. Jaz zaradi osebnih zadev moram jo zavrniti. Pa tudi v prvo mi ni pomagala.

 

Zanima me po posegu, ko se vrneš domov in mine veliko časa. Jaz več, kot 7 kg ne smem dvigniti imam status invalidq, ali se bom mogla še vedno paziti? Verjetno težkih bremen ne bom več smela nikoli dvigovat?

 

Kako pa je okrevanje, če ni zapletov? Je enako, kot pri herniji., da te isti dan po posegu postavijo na noge. In greš hitro domov, dva dni po posegu.

 

Hvala za vaš odgovor

Spoštovani!

Zaradi operacije pred leti na nivoju L4-L5 imate sedaj degenerirano in posedeno medvretenčno ploščico na tem nivoju. Stopnja 5 pomeni (je tudi 5 stopenj, peta je najhujša, meri se pa stopnjo degneracije ploščice), da je medvretenčni prostor čisto seseden, kar pomeni, da vmes ploščice praktično ni več in imate posledično tudi bolečine. Zato je smiselna operacija in fiksacija tega dela (ALIF), da ne boste imeli več bolečin. Glede same vrste pristopa (od spredaj ali od zadaj), pa je odvisno od lečečega kirurga, on je tudi videl MR posnetke in ocenil, kateri je najbolj primeren. Bolniški stalež je nekje do 3 mesece, avto bi lahko vozili tudi že po enem mesecu, odvisno od bolečin. Dvigovanje težjih bremen se pa tudi po operaciji odsvetuje. Ponavadi vstanete po operaciji naslednji dan, domov greste tudi drugi ali tretji dan.

Lep pozdrav!

Mitja Maechtig, dr. med., specialist ortopedske kirurgije, NCSF cpt osebni trener Naročanje za pregled: 031 719 299 (samoplačniški pregledi) Kirurški sanatorij Rožna dolina, Rožna Dolina, cesta IV 45, 1000 Ljubljana (01) 477 94 00 Železniški Zdravstveni Dom (01) 291 22 58

New Report

Close