Najdi forum

Razlaga izvida – hrbtenica

Pozdravljeni,

Prosil bi vas za razlago izvida

RADIOLOG IZVID:
Zgolj nakazana sinistrokonveksna deviacija.

l.v. diskus L3-4 je povsem začetno dreniiran, difuzno nekoliko protrudiran.
Začetna spondilartroza ter hipertrofija ligamenta flava obojestransko.

l.v. diskus L4-5 je zmerno degeneriran, difuzno protrudiran s fisuro anulus fibrozusa dorzalno ter povsem minimalno dorzalno levostransko diskus hernijo.
Zmerna hipertrofična ter hipertrofija ligamenta flava obojestransko s posledično relativno stenozo spinalnega kanala.

l.v. diskus L5-S1 ima relativno ohranjeno višino in signal.
Majhna Schmorlova hernija s strani zgornje terminalne plošče korpusa S1 anteriorno.
Začetna do zmerna spondilartroza obojestransko.

RADIOLOG MNENJE:
Začetne do zmerne degenerativne spremembe zadnjih treh nivojev ledvene hrbtenice.
Zmerno degeneriran i.v. diskus L4-5 z minimalno dorzalno levostransko diskus hernijo (verjetno brez kliničnih pomembnih utesnitev).
Relativno degenerativno stenoza spinalnega kanala L4-5.
Majhna Schmorlova hernija S1.

Težva nimam, razen občasno (v redkih primeri), če sedim na tleh z zravnavno hrbtenico in stegnjenimi nogami dobim malo mravljinčasto desno nogo (to se mi pojavlja že vsaj 7 let).
Ker se veliko ukvarjam s športom (tek, tek na smučeh, kolo – gorsko in cestno, plavanje, veslanje,..) me zanima, ali je glede na izvid kateri od športov posebej prepovedan.
Star sem 40 let.

Hvala in lep pozdrav,
Rok

Deloma je prizadeta ploščica v segmentu L3-L4, sicer pa na izvidu ne vidim nič posebnega.
Kar se tiče športa, ne svetujem obremenitev v osi hrbtenice, najbolj bi bilo priporočljivo plavanje, zmerna hoja, morda cestno kolesarjenje brez pretiravanja.
Svetujem preventivne vaje za krepitev mišic, še bolje pa bi bilo, da pridete k nam na pregled, kjer bomo opravili eventuelno preventivno terapijo, svetovali glede športnih aktivnosti in vaj.

Vaje lahko najdete na naših spletnih straneh:[/url].

Lep pozdrav,

*** Sergej Fedorov, dr. med., spec. nevrolog, spec. manualne medicine *** Ordinacije manualne medicine MO-GY: Trzin, dr. Andrej Kotov, T: 01/561 25 21 I Maribor, dr. Sergej Fedorov, dr. Vladimir Fedorov T: 02/470 24 13 I Nova Gorica, dr. Genadij Filipov, dr. Arkadij Januškevič, dr. Dimitrij Gaidukevich T: 05/300 23 77 I Koper (Ambulanta Zdravje): dr. Arkadij Januškevič, dr. Dimitrij Gaidukevich T: 05/300 23 77 I Murska Sobota (Tišina, medicinski center Živa v parku), dr. Sergej Fedorov, dr. Vladimir Fedorov T: 040 804 286 Celje I (Medicinski center Ludvigdental), dr. Roman Burdeniuk, T: 040 866 456 I Novo mesto (Očesni center Preskar), dr. Vasilij Banin, T: 040 56 56 65 I Brezplačna telefonska številka: 080 12 03 I https://www.mo-gy.si *** V kolikor boste prišli k nam na pregled, vas prosimo, da s seboj prinesete natisnjena vaša vprašanja in naše odgovore. Odgovori preko foruma ne morejo nadomestiti kliničnega pregleda. ***

Pozdravljeni! Imam 55 let in prosim če mi lahko obrazložite pomen izvida CT, ki sem ga prejel v zvezi z bolečinami v ledvenem predelu križa in levega stegna ter kaj mi je storiti?? Hvala.

er LUMBALNEGA SPINALNEGA KANALA OD L3-4 DO L5-S1
Volumsko CT slikanje v področju hrbtenice opravimo s spiralno tehniko visoke izotropične
resolucije. Iz primarnih slik rekonstruiramo slike v ustreznih anatomskih ravninah za prikaz spinalnega
kanala.
V višini diskusa L3-4 je videti izbočenje konture diskusa na celotnem obodu, kar malo
odmika duralno vrečo posteriomo. Videti je pa tudi fokalno izbočenje leve foraminalne konture
diskusa, kar zožuje levi iv.foramen, formacija denzitete diskusa sega tudi malo kranialno v levem
lateralnem recesu. Drugih patoloških sprememb v spinalnem kanalu ni videti. Opisane spremembe
kažejo na globalno degenerativno izbočenje diskalne konture, s hernijo levo
posterolateralno/foraminalno, kranialno migracij o fragmenta; kompresija korenine L3 sin.
V višini diskusa L4-5 je videti izbočenje konture diskusa na celotnem obodu. Spinalni kanal
je še primerno širok. Drugih patoloških sprememb v spinalnem kanalu ni videti. Opisane spremembe
kažejo na globalno degenerativno izbočenje diskalne konture, fokalnih patoloških izbočenj ni videti.
V višini diskusa L5-S1 je videti izbočenje konture diskusa na celotnem obodu. Spinalni kanal
je še primerno širok. Drugih patoloških sprememb v spinalnem kanalu ni videti. Opisane spremembe
kažejo na globalno degenerativno izbočenje diskalne konture, fokalnih patoloških izbočenj ni videti.

Gre za degenerativne spremembe v spodnjem delu ledvene hrbtenice od L3 do S1, pri čemer me čudi navedba vkleščenosti živca L3, ki se redko vklešči, tudi simptomi bi bili drugačni (bolečine v dimljah). Po moji oceni je bolj razdražena korenina živca L4, ki se nahaja v segmentu L3-L4.
Težjih sprememb v izvidu ni, treba je ugotoviti natančno od kod izvirajo težave in jih sanirati, zato vas vabim, da se s slikami oglasite v naši ordinaciji.[/url]

Lep pozdrav,

*** Sergej Fedorov, dr. med., spec. nevrolog, spec. manualne medicine *** Ordinacije manualne medicine MO-GY: Trzin, dr. Andrej Kotov, T: 01/561 25 21 I Maribor, dr. Sergej Fedorov, dr. Vladimir Fedorov T: 02/470 24 13 I Nova Gorica, dr. Genadij Filipov, dr. Arkadij Januškevič, dr. Dimitrij Gaidukevich T: 05/300 23 77 I Koper (Ambulanta Zdravje): dr. Arkadij Januškevič, dr. Dimitrij Gaidukevich T: 05/300 23 77 I Murska Sobota (Tišina, medicinski center Živa v parku), dr. Sergej Fedorov, dr. Vladimir Fedorov T: 040 804 286 Celje I (Medicinski center Ludvigdental), dr. Roman Burdeniuk, T: 040 866 456 I Novo mesto (Očesni center Preskar), dr. Vasilij Banin, T: 040 56 56 65 I Brezplačna telefonska številka: 080 12 03 I https://www.mo-gy.si *** V kolikor boste prišli k nam na pregled, vas prosimo, da s seboj prinesete natisnjena vaša vprašanja in naše odgovore. Odgovori preko foruma ne morejo nadomestiti kliničnega pregleda. ***

New Report

Close