Razlaga izvida EMG
Pozdravljeni.Imam težave z vratom že od avgusta lanskega leta.Skratka imam bolečine v vratu predvsem kadar hočem pogledati proti levi rami in navzgor me zateguje in bolečine v vratu ,ki sega bolečina v roko in obe roki mi mravljinčita.Bila sem na MR -mnenje Vidna je izravnana cervikalna fiziološka lordoza z začetnimi spondilootičnimi spremembami od C5-C7,kjer je vidna začetna dehidracija diskov.V nivoju C5-C6 je vidna začetna utesnitev iv foramna levo ob začetnih degerativnih spremembah.
Spinalni kanal je še primerno širok.Znakov za diskus hernijo ni.Znakov za mielopatijo ni.
MNENJE:IZRAVNANA CERVIKALNA FIZIOLOŠKA LORDOZA Z ZAČETNO SPONDILOZO OD C5-C7 Z ZAČETNO DEGENERACIJO DISKOV.ZAČETNA UTESNITEV IV FORAMNOV C5-C6 LEVO OB ZAČETNIH DEGENERATIVNIH SPREMEMBAH.Jemala sem tablete daleron 1000mg.Nato sem odšla k ortopedu in me napotil FTH,UZ,ESWT,DDT.Izogibati se moram delu nad nivojem glave,izogibati dvigovanju težjih predmetov in del v prisilni drži.Predpisal mi je tudi ARCOXIA 90mg.
DIAGNOZA:SPONDYLOSIS REGIO CERVICALIS C5-C6MINIMALIS.SPURLINGOV TEST LEVOSTRANSKO TUDI POZITIVEN.Ker terapije in tablete niso bile učinkovite sem šla ponovno k ortopedu,ki me je napotil na EMG ,ker sumi na RADIKULOPATIJO LEVE ZGORNJE OKONČINE.KER GRE PRI PACIENTKI ZA IZRAZITO TENZINO VRATNE MUSKULATURE SVETUJEM,DA POISKUSI Z UPORABO APAURIN PRED SPANJEM.Šla sem na EMG,KI PA SE IZVID GLASI TAKOLE:
LATENCA VALA M LEVEGA MEDIALNEGA ŽIVCA JE MEJNA.SPH BLAGO ZNIŽANA.ULNARNI,RADIALNI IN DESNI MEDIANI PARAMETRI SO PRIMERNI.PME SO V MIOTOMIH C5 OZ C6 IN C8 OZ TH1 LEVO BLAGO KRONIČNO NEVROGENO SPREMENJENI.SVEŽE DENERVACIJE NI.
V EMGju SO ZNAKI BLAGIH KORENINSKIH OKVAR C5,C6,C8 OZ TH1LEVO IN BLAGE UTESNITVE LEVEGA MEDIANEGA ŽIVCA V ZAPESTNEM PREHODU.
Ker še vedno imam bolečine in omejeno gibanje glave ter mravljinčenje v rokah me zanima s čim bi odpravila bolečine in zanima me ali imam RADIKULOPATIJO in kako se zdravi oziroma ali sem kandidatka za operacijo.Hvala vam za razlago izvida in mnenja.Lp Dato
Spoštovani!
Imate obrabo na nivoju C5-C7 in rahlo stisnjene živce na nivoju C5-C6, posledično je EMG tudi pokazal blago kronično prizadetost korenin C5, C6, C8 in Th1, kar pomeni, da imate radikulopatijo. Operacija ni potrebna, svetujem še naprej vaje in fizioterapijo.
Lep pozdrav!