Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Bolezni srca in ožilja Kardiologija Razlaga izvida

Razlaga izvida

Pozdravljeni,

Lepo prosim za razlago izvida mojega partnerja starost 55 let.

UZ vratnih arterij

RR ob pregledu 174/ 105 mmHg; indikacija – hiperholesterolemija (LDL holesterol 4,8 mmol/l)

LEVO: ACC premer 8,6 mm, IMT 0,8 mm, hitrosti 51/16 cm/s. V bulbusu zadebelitev IMT 1,3 mm. ACI premer 5,6

mm, hitrosti 59/23 cm/s. ACE premer 5, 3 mm, hitrosti 87/26 cm/s. V a. vertebralis ortograden tok krvi, hitrosti 20/7

cm/s.

DESNO: ACC premer 7,3 mm, IMT 0,7 mm, hitrosti 98/25 cm/s. V bulbusu zadebelitev IMT 1,2 mm. ACI premer 5,7

mm, hitrosti 43/19 cm/s. ACE premer 6 mm, hitrosti 60/ 13 cm/s. V a. vertebralis ortograden tok krvi, hitrosti 39/14

cm/s.

Mnenje: Mejno pomembna zadebelitev IMT

bulbusih ACC (v primeru zadebelitve nad 1,5 mm bi šlo za plak,

trenutno debelina do 1,3 mm), sicer zaenkrat brez manifestne ateroskleroze – za kontrolni UZ vratnih arterij čez 2

leti.

Ciljni LDL-holesterol je vsaj pod 2,6 mmol/l ter ciljna vrednost krvnega tlaka pod 130/80 mmHg. Dobi eRp za Crestor

20 mg in Amlesso 4/5 mg ter knjižico s prehranskimi navodili. Čez 6-8 tednov naj opravi laboratorijsko kontrolo

lipidograma in hepatograma pri osebnem zdravniku, če ciljna vrednost LDL holesterola ne bo dosežena terv

odsotnosti zadržkov, se odmerek rosuvastatina lahko zviša na 40 mg ter doda ezetimib.

Hvala.

Spoštovana

Na podlagi ultrazvoka je stanje vašega partnerja trenutno stabilno brez resnih zapletov ateroskleroze , vendar je priporočljivo, da se drži zdravniških navodil za zmanjšanje tveganja za srčno-žilne bolezni, vključno z zdravili in spremembami življenjskega sloga. Kontrola lipidov in krvnega tlaka sta ključna za obvladovanje tveganj.

LP

Pozdravljeni,

Imam 60 let in prosim vas za razlago izvida – Uz srca.

Izvid se glasi :

Votline predorov in prekatov so normalne velike z izjemo mejno povečane votline levega atrija (LA 4,3 cm, area LA 15 kubičnih cm, RVDD 2,5, LVDD 5,4 cm, EDV 90 ml.).

Ascedentni del aorte je blago razširjena (bulbus 4,2 cm, asc. aorta 4,2 cm 2D). Ni prekatne hipertrofija. Ni perikardialnega izliva. Ni motenj kontraktilnosti.

Globalna si stolna funkcija levega prekata dobra (EF M mode 73%, VTI izt nega  trakta 20 cm).

Diastolna disfunkcija v smislu  psevdonormalizacije (E/A 1, 1e, medialno 7,6 cm/s, E/e 10. Polnilni pritisk v levem prekatu ni povečan.

Mitralna zaklobka: bp

Aortna zaklopka:bp

Pulmonalna zaklopka:bp

Trikuspidalna zaklopka: morfološke normalna z minimalno regurgitacijo. RVST je 37 mmHg +RAP(5), torej je RVSP 42mmHg – blaga pljučna hipertenzija.

Dg:

Nezadebeljen levi prekat z normalno sistolno funkcijo in zmerno diastolno disfunkcijo.

Blaga pljučna hipertenzija.

Začetna anevrizma Ascedentne aorte.

Gospod doktor prosim, če mi razložite izvid in če je stanje zelo slabo.

Predvsem me skrbi ta pljučna hipertenzija.

Ali predlagate še kakšne dodatne preglede in kdo zdravi to pljučno hipertenzijo.

Kardiolog, ki je opravljal uz srca mi je samo svetoval CT koronark ter naj skrbim za urejen krvni tlak.

Kontrolni uz je svetoval čez 2 leti. Trenutno imam predpisano terapijo za nižanje krvnega tlaka Prenesa 4mg 1x dnevno.

Glede pljučne hipertenzija ni omenil ničesar, sem pa na spletnu našel  informacije za to diagnozo, ki so me prestrašile.

Lp

Pozdravljeni!

Vaš izvid je v mejah normalnega izvida ultrazvoka srca. Sicer imate blago dilatacijo ascendentne aorte (4,2 cm), ki pa še vedno ne sodi med anevrizme aorte, potrebno pa je spremljanje. Blaga pljučna hipertenzija zaenkrat ne terja zdravljenja. Kot prej omenjenjo, redno spremljanje je edino kar je zaenkrat smiselno.

Kontrolni ultrazvok čez dve leti, je primeren ukrep.

LP

Najlepša hvala za vaš odgovor.

Lp

Spoštovani,

Na Ct preiskavi trebuha so mi v izvid napisali sledeče:

Vidna je preminentnejša leva ovarialna in periuterina vena – ob ustrezni klinični sliki so omenjene najdbe lahko v sklopu pelvičnega kongestivnega sindroma.

Prosim če mi lahko to razložite in ali je potrebno kakšno zdravljenje?

Lp

Spoštovana

Vaša CT najdba pomeni, da so na preiskavi opazili razširjene vene v predelu levega jajčnika (ovarijska vena) in okoli maternice (periuterine vene). Zdravnik je to opisal kot “preminentnejše”, kar pomeni, da so bolj izrazite oz. bolj vidne kot običajno – to pa lahko nakazuje na pelvični kongestivni sindrom (PCS). PCS je stanje, pri katerem pride do kronične venske zastoja (slabega odtoka krvi) v venah male medenice. Simptomi so lahko topa, kronična bolečina v spodnjem delu trebuha ali medenici, ki traja več kot 6 mesecev, bolečina se poslabša ob dolgotrajnem sedenju, po naporu ali proti večeru, bolečina pred menstruacijo ali med spolnim odnosom (disparevnija), občutek težnosti ali pritiska v mali medenici, pogoste potrebe po uriniranju ali težave z mehurjem, včasih tudi vidne krčne žile na zadnjici, presredku ali notranjih stegnih.

Izvid ne pomeni nujno, da imaš PCS, ampak da bi lahko šlo za to, če so prisotni zgoraj omenjeni simptomi. CT sam po sebi ne potrdi PCS, le sugerira možnost, če simptomi ustrezajo.

Če nimate opisanih simptomov potem sama najdba ne igra pomembne vloge t.j. gre pač za naključno najdbo ob CT preiskavi.

Spoštovani,

Hvala za odgovor. Zanima me ker imam občasno tope bolečine in ker gre za vene bi koristilo jemanje zdravila Detralex?

Lp

Spoštovana

Detralex  je venski tonik, ki se uporablja pri kronični venski insuficienci in hemoroidih.  Nekatere študije kažejo, da lahko zmanjša simptome venske zastoje (bolečine, občutek teže, otekanje).

Detralex se včasih uporablja za lajšanje simptomov PCS – predvsem bolečine in občutka pritiska, vendar ne odpravi samega vzroka (razširjene vene). Lahko pomaga omiliti težave, ne pa pozdraviti.

Če imate ponavljajoče ali hujše bolečine, bi bilo smiselno ginekološko-žilno obravnavo (pogovor z ginekologom ali interventnim radiologom o možnostih).

LP

New Report

Close