Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Rak Kako živeti z rakom? razlaga izvida

razlaga izvida

Pozdravljeni,

mož je dobil izvid programa Svit – pozitiven drugi vzorec 1.000,00 H. Napoten je seveda na kolonoskopijo. Lepo prosim za vaše mnenje: 22.novembra letos je utrpel kolaps in močno drisko. Zdravnikova ugotovitev – virozno ali bakterijsko obolenje. 15 dni po koncu driske je dal vzorec blata – Svit, ki sedaj kaže tako kot sem opisala. Je možno, da je bilo še kaj posledičnega zaradi zelo močne driske in bi to prikazovalo prisotnost krvi v blatu?

Najlepša hvala za odgovor.

Pozdravljen!

Ko se je mož v Svitovem centru naročal na kolonoskopijo,so mu sigurno povedali, da je ta možnost malo verjetna, da pa se res samo pri tej preiskavi pokaže pravi vzrok za pozitiven izvid.Običajno so vzrok polipi v črevesu, ki lahko sčasoma prerastejo v rakasto tvorbo, zato jih med kolonoskopijo zdravnik tudi odstrani.

Lp Meta

Pozdravljeni,

mož (52 let) je prejel poritiven presejalni test (Svit), in sicer
1. vzorec 0
2. vzorec 1000.
Kaj to pomeni, prosim za razlago.
Težav nima, blato redno odvaja.
LP,

Pozdravljeni!
Pri Svitu z presejalnim testom odkrivajo prikrito krvavitev iz debelega črevesa.Izvid pomeni, da je bil narejeni test pozitiven. Dobili ste navodila, kako ukrepati.Pokličite v Svit,da dobite datum za kolonoskopijo in pa še vsa nadaljna navodila.Samo s to preiskavo se lahko ugotovi, kaj se dogaja v debelem črevesu.Običajno se odkrijejo polipi, ki so lahko predrakave spremembe.Sicer pa je vzrokov za prikrito krvavitev več.
Lp Meta

Pozdravljeni.

Prosim za razlago izvida:

V descendensu majhen tubulni adenon z nizko stopnjo displazije.

Kaj to pomeni?

Hvala za odgovor,

Lp

Pozdravljeni,

adenom je predrakava sprememba, če ima nizko stopnjo displazije pomeni, da adenomske celice niso imele veliko sprememb v samih celicah in jedrih. In s tem je verjetnost, da se razvije malignom iz takih sprememb, zelo majhna.

Ob kolonoskopiji take spremembe odstranijo in ponavadi svetujejo kontrolno kolonoskopijo v nekem časovnem intervalu.

Vse dobro vam želim,

Jana

Svetlika, integrativna onkologija Jana Pahole, dr. med., spec. int. onk. I Mail: [email protected] I Telefon: 030 647 321

Pozdravljeni

Stara sem 45 let. Pred dvajsetimi leti so mi operativno odstranili jajčnik zaradi  adenokarcinoma (mucinozni, I.C). Od takrat vse bp.

Trenutno stanje:
Pogosta diareja, večkrat dnevno izločam blato, bolečine v trebuhu, napihnjenost.
CEA 10.7 in CA 19-9 31
Ca125 in HE4 v mejah normale.
CT trebušnih organov s KS v mejah normale.

Čakam na nadaljne preiskave, na katere zaenkrat še nisem bila napotena.

Imam apetit, nisem izgubila teže, že zelo dolgo uživam rastlinsko prehrano, redno športam, sem pozitivno naravnana do življenja. Moja edina grda razvada je kajenje.

Zanima me, ali gre nujno za rakavo obolenje?

Vljudno bi prosila za mnenje, saj od svojih zdravnikov na žalost ne dobivam ustreznih informacij. Kaj lahko pričakujem?

Hvala za odgovor.
Lep pozdrav,

Nataša

Pozdravljena,

simptomi, ki jih opisujete, so zelo nespecifični in sploh ni nujno, da gre za kakršnokoli maligno obolenje. Glede na prehrano, ki jo uživate, je lahko ta vzrok. Sicer vam čestitam za zdrav način življenja, če bi se dalo opustiti kajenje, bi bilo še bolje. Koliko cigret pokadite na dan?

CEA je lahko povišan tudi ob kajenju. Glede na težave, ki jih opisujete, bi vam svetovala endoskopske preiskave (gastro/kolonoskopijo), da se vidi stanje sluznice. Če je CT brez posebnosti, potem gre za kakšne funkcionalne motnje. Morda obisk gastroenetrologa, kjer vas bo že on/a usmerila na nadaljnje preiskave glede na bolj natančen pogovor.

Uživate kaj pro/prebiotikov? Uživate kravje mleko in kravje mlečne izdelke?

Želim vam, da se stanje umiri in vse dobro,

Jana

Svetlika, integrativna onkologija Jana Pahole, dr. med., spec. int. onk. I Mail: [email protected] I Telefon: 030 647 321

New Report

Close