Najdi forum

Razlaga izvida

Spostovani!

Ob tezavah z bolecinami v krizu (sploh ob stanju na mestu in daljsem sedenju ter sklanjanju, obcasni sibkosti v desni nogi), sem bila napotena na MR hrbtenice. Prilagam izvid in prosim za mnenje. Naj povem, da sem ze 20+ let zaposlena v vrtcu, v prvi starostni skupini in da mi bolecine otrzujejo nemoteno delo.

Prosim za mnenje in se ze vnaprej zahvaljujem.
Lp

Preiskava pokaze primerno oblikovano lumbalno lordozo v sagitalni ravnini.

Korpusi so strukturno in morfolosko v normalnih mejah.

Degenerative spremembe diskov v nivojih L3-L4 in L4-L5 z manjsimi protruzijami pod zadnji longitudinalni ligament.

V STIR sekvenci ni edema, ki bi kazal na akutno dogajanje.

Konus medule in filum terminale so v normalnih mejah.

Obseznejsa Tarlova cista v visini S3 desno, ki meri cca 20 mm v premeru.

V aksialnih rezih je v nivoju L2-L3 spinalni kanal primerno sirok.

Nivo L3-L4 ne kaze posebnosti.

Nivo L4- L5 je minimalno zozen zaradi blage centralne protruzije diska, ki ozji sprednji epiduralni prostor. Zozitve vrste Sirijo nekoliko izraziteie v levi recesus.

Nivo L5-S1 je v normalnih mejah. Blaga sklerozacija malih sklepov.

Zakljucek: zmerne degenerative spremembe lumbalne hrbtenice. Izrazitejsih utesnitev ali herniacij ni.

Spoštovani,

v izvidu opisujejo predvsem degenerative spremembe diskov v nivojih L3-L4 in L4-L5 z manjsimi protruzijami, vendar brez pomembnih utesnitev živčnih struktur. Nekoliko je utesnjen sicer živec na novoju L4/L5, vendar levo – torej bi pričakovali širjenje bolečin v levo nogo.

V prvi fazi vam svetujem redno izvajanje vaj za krepitev in stabilizacijo hrbtenične muskulature (vaje lahko najdete tudi na spletu), fizioterapijo. Glede na izvid lahko imate bolečine v hrbtenici. Opisana cista naj vas ne skrbi – ni rakava sprememba, in je relativno pogosta najdba (pomeni mehurček napolnjen s tekočino).

Zaenkrat glede na izvid, operacija ni potrebna.

 

Lep pozdrav!

dr. Mateja Sirše, dr. med., spec. ortopedske kirurgije, *** www.ortovital.si *** Kontakt: Ambulanta Zdravje, 030 704 429, [email protected], *** ASANTIS, kirurški in laserski center, 031 876 104, [email protected] ***

Pozdravljeni,

po opravljenem CT hrbtenice, prosim z razlago izvida.

Prehoden segment lumbosakralno; posteriorne protruzije i. v. diskov L3-4 in več L4-5, z blagimi zožitvami kanala (bolj na račun recesov). Utesnjena sta i. v. foramna L4-5 bill., blago ožja tudi L3-4. Vertebralni intraoseusni lipom v korpusu L2. Blaga, začetna spondilartroza L4-5.

Najlepša hvala.

Lep pozdrav

Pozdravljeni,

na izvidu opisujejo manjšo protruzijo (sploščitev) medvretenčne ploščice (diska) med  tretjim in četrtim, kot tudi četrtim in petim ledvenim vretencem. Predvsem na tem mestu (4 in 5) so nekoliko tudi utesnjeni zivci obojestransko, kar bi lahko občutili kot izžarevanje bolečine v nogo, ni pa nujno.

Lipom, ki ga opisujejo, ni nevaren in naj vas ne skrbi. Gre za maščobno tvorbo v vretencu. Potrebno bi bilo edinole oceniti njegovo velikost – če je zelo velik, bi bila potrebna nadaljnja obravnava (v tem primeru bi verjetno to bilo napisano).

Lep pozdrav

dr. Mateja Sirše, dr. med., spec. ortopedske kirurgije, *** www.ortovital.si *** Kontakt: Ambulanta Zdravje, 030 704 429, [email protected], *** ASANTIS, kirurški in laserski center, 031 876 104, [email protected] ***

New Report

Close