Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Čutila Oftalmologija Razlaga izvida

Razlaga izvida

Zdravo,

Stara sem 30 let in sem se zaradi motnjav v obeh očesih (letečih muh in nitk) in nenadnega poslabšanja vida (5 let sem imela očala z dioptrijo -0.5, letos pa kar naenkrat povečanje na desno -1.25 in levo -1.75) odpravila na pregled k oftalmologu, kjer sem dobila takšen izvid:

ER -1.25-0.25/53
-1.50-0 25/114

T22/23

Vdo: -1.25-0.25/60=1.0
Vlo: -1.75=1.0

SPREDNJA BIOMIKROSKOPIJA DLO: Robovi vek norm. prilegaju zrklu, zrklo v orto položaju, gibljivost normalna, veznica bleda, brez sekrecije, roženica čista, sp. prekat norm. globok, čist, zenica okrogla, ozka, v dobri MM, šarenica norm. strukture, leča čista, levo in desno nekaj drobnih prahastih motnjavic v steklovini.

Fd v M: Papili ostro omejeni, rožnati, C/D 0.3. Arterije in vene norm. polnjene. Makuli bp. Periferija bp.

KO: čez nekaj let

Otalmolog mi je na koncu pregleda izdal ta izvid in mi rekel, da ne ve zakaj se mi je dioptrija nenadno tako povečala, da imam mejni očesni pritisk, steklovino v očesih in da naj pridem na pregled čez nekaj let. Vprašam koliko let in mi odgovori nekje čez 5 let pridite spet. Predvidevala sem da bom zaradi mejnega očesnega pritiska morala priti pogosteje in ne šele čez 5 let.

Prosim še za vaše mnenje, glede na prejet izvid.

Hvala

Z lepimi pozdravi.

Spoštovani, dioptrija je zelo verjetno počasi napredovala, vendar niste tega opazili. Pri hitrem povečanju kratkovidnosti je potrebno kontrolirati tudi krvni sladkor zaradi suma na sladkorno bolezen. Kontrolo očesnega pritiska bi pa le izvedli vsaj vsako leto enkrat. Lep pozdrav, dr. Gorazd Kolar.

Pa je možno, da če se dioptrija slabša zaradi diabetesa, da se to nikjer drugje na očesu ne pozna, kot samo na dioptriji? Ali bi se videlo tudi kje drugje na očesnem ozadju?

Najbolj me je strah, da bi se dioptrija povečevala, ali celo da bi začela izgibljati vid, saj vem kakšne so lahko komplikacije nezdravljenega diabetesa.

Namreč sama to že dolgo sumim, vendar vedno, ko osebni zdravnici to omenim, reče da je vse ok. Da sem premlada za tip 2 in prestara za tip 1. Imam 30 let.

Lp

Spoštovani, zaradi diabetesa z leti trajanja lahko nastanejo spremembe na ožilju mrežnice. Če bi te bile, bi vam vaša oftalmologinja to za gotovo povedala. Je pa pravilno odgovorila na glede diabetesa 1 in 2. Mislim, da ste lahko brez skrbi glede kratkovidnosti, saj ni zelo visoka. in se zelo verjetno ne bo povečevala. Svetujem pa vam enkrat letno kontrolo pri oftalmologu ter skrb za pravilno terapijo sladkorne bolezni. Lep pozdrav, dr. Gorazd Kolar.

New Report

Close