Razlaga izvida
Večer! Prosim obrazložite mi del izvida, kjer piše o dioptriji, da vem kakšne leče kupiti.
STATUS: SB: DIO: Zunanji deli bp, orto položaj, bulbomotorika bp, konvergenca dobra, cover test zrkli bledi, roženici gladki, prekata enakomerno globoka, čista, irisa bp, zenici okrogli, ozki, leči čisti, steklovini čisti.
El.refr. do: – 0,25/ 129 10: + 0,25
vdo: – 0,25 – 0,25/ 130 = Vlo: plan = 1,0
Fd v M: Papili ostro omejeni, rožnati, CD 0,2, arterije in vene lepega premera, makuli bp, s foveolarnim refleksom, periferija bp.
TH: očala (-0,25/130 plan)
NASLEDNJI PREDVIDENI PREGLED: čez 1 leto.
DIAGNOZE
H52.2 Astigmatizem
Hvala!
Spoštovani, v vašem izvidu manjkajo podatki za levo oko. Če je astigmatizem le na desnem očesu ( minimalna vrednost ), je vprašanje, če so očala sploh potrebna. Če je astigmatizem le na desnem očesu, je vrednost dioptrije za desno oko enaka kot je navedeno v izvidu. Lep pozdrav, dr Gorazd Kolar
Spoštovani, po ponovnem pregledu vaše dokumentacije sem opazil, da je tudi za levo oko navedena ostrina vida , ki pa je 100% brez dioptrije. Če se boste odločili za očala , bi priporočil tudi-0.25 dioptrije sferično in še- 0.25 dioptrije cilindra pod kotom, ki je naveden.
lep pozdrav, dr Gorazd Kolar
Lep pozdrav! Za očala sem se odločil in jih redno nosim. Zdaj me zanima če je za to dioptrijo možno nositi leče. To sem se že pogovarjal z upokojenim okulistom. Rekel mi je da za moj cilinder ni leč, lahko pa bi nosil navadne leče z -0.5 (sfericno + cilinder). Preden grem k svojemu okulistu me pa zanima vaše mnenje.
Hvala lp