razlaga izvida
Prosim za razlago izvida RTG ledvenokrižne hrbtenice.Lumbalizacija TH12 in asimetrična levosttranska sakralizacija L5 razvojna varianta.Sinistrokonveksna deviacija lumbalne hrbtenice.I.v.ostehondroza in spondilartrozaL4-5.Pred dvemi meseci me je zelo vsekalo v križu,da niti hoditi nisem mogla.Sedaj pame od takrat boli cela leva noga,od križa pa vse do mezinca.Bolečina je taka kot da bi me trgalo v nogi,zraven pa imam tudi mravlince po celi nogi.Naredila sem MR slikanje lumbosakralne hrbtenice in pi prosila za razlago še tega izvida.Lombalna hrbtenica ima ohranjeno lordozo;leva krivina lumbalne hrbtenice.Pet tipičnihlumbalnih vretenc in prehodni asimetričenlumbosakralni segment(S1),ki ima na desni strani stranski odrastek lumbalne na levi pa je sakraliziran z alo sakruma.Videti je blage degenerativne deformantne spremembe hrbtenice:majhne iregularnosti krovnih plošč z blago robno osteofitno apozicijo,najbolj so izražene v višini L5-S1.Prisotne so spremembe signala iz subhondralne spongioze v zvezi z degeneracijo v L5-S1.Drugih sprememb intenzitete signala iz skeleta ni videti.Signal iz diskov je T2 hipointenzivno spremenjen,močno le v L5-S1.Lumbalni diskus L1-2,L2-3,L3-4,imaohranjeno višino spinalni kanal je primerno širok.Lumbalni diskus L4-5 ima ohranjeno višino.Diskalna kontura je malo izbočena anterolateralno.Pridružene so manjše degenerativne spremembe malih sklepov,kanal je primerno širok.Lumbalnidiskus L5-S1 je znižan.Diskalna kontura je izbočena na celotnem obodu.obdaja jomajhna robna osteofitna apozicija.Levo posterolateralno je videti ekstruzijo,ki izpolnjuje levi reces,kjer je močno stisnjena korenina S1 sin..Gre za morfološko varianto segmentacije:asimetričen prehodni segment S1,ki je na desni strani lumbalne morfologije;ostehondroza L5-S1 t levo posterolateralnoekstruzijo,ki izpolnjuje levi reces,kjer je močno stisnjena korenina S1 sin..Lepo prosim če mi razložite ta izvid in svetujete kaj me čaka in kako naj si pomagam da bodo bolečine v nogi in križu manjše.Hvala in lep pozdrav
Pozdravljeni,
izvid je precej obširen, vendar ne opisuje ničesar kritičnega. Gre za številne obrabne spremembe v različnih delih hrbtenice in razvojne posebnosti, ki ne bi smele povročati težav; posebno oblikovano vretence Th12, ki je oblikovano kot vretence v spodnjem delu ledvene hrbtenice (S1).
Najbolj pomembna sprememba je paramedialna hernija v predelu L5-S1, ki verjetno stiska korenino živca S1 in je tudi vzrok vseh težav.
V kolikor se je stanje (začasno in vsaj delno) izboljšalo, je to zelo pozitino in pomeni, da operativno zdravljenje (še) ni potrebno. V kolikor stanje bolečinskih občutkov ne popušča, je bolje, da se omenjena hernija kirurško odstrani, saj je namreč usmerjena v izstopišče živca.
Vsekakor je potrebno za odločitev o operaciji poleg izvidov natančno pregledati tudi slike. Priporočam, da se naročite na pregled v eno od naših ordinacij. Po pregledu dokumentacije in klinične slike vam bomo lahko natančno svetovali glede možnosti in uspešnosti nadaljnjega zdravljenja.
lep pozdrav,