Najdi forum

Prosim za razlago izvida in mnenje.
MR LUMBALNE HRBTENICE:
Preiskava pokaže degenerativne spremembe lumbalne hrbtenice v smislu spondiloze
na vseh segmentih.
Spondiloartroza kot hondroza predvese me segmenti L2 do L5.
Na višini segmentov L2-L3 sta mala sklepa degenerativno spremenjena
Prisotna minimalna centralna protruzija diska je centralno v sktiku z duralno vrečo.
Sam kanal je zadovoljivo širok, nevroforamnna sta prosta.
Na višini segmentov L3-L4 sta mala sklepa degenerativno spremenjena
Prisotna protruzija diska je centralno s stiku z duralno vrečo ter minimalno sega v
suprapedikularne predele obeh nevroforamanov.
Nevroforamni so prosti, sam kanal je zadovoljivo širok.
Na višini segmentvo L4-L5 sta mala skelpa degenerativno spremenjena
Prisotna protruzija diska centralno komprimira duralno vrečo ter sega v suprapedikularne predele
obeh nevroforamnov.
Spremembe izgledajo nekoliko bolj izražene po levi strani.
Sam kanal je zadovoljivo širok.
Na višini seg,mentov S2 je videti z desne manjšo Tarlovi cisti.

MR KOLKOV:

V področju desnega kolčnega sklepa je prisoten manjši izliv.

Bolečine so se začele pred pol leta in se še samo stopnujejo, ter postajajo že zelo moteče. Pazit moram, da ne obremenim preveč desne noge, ker imam potem v mirovanju hude bolečine. Začela pa sem tudi rahlo šepati. Kaj mi priporočate.

Hvala.

hermi

Na slikah niso našli večjih sprememb, ki bi lahko povzročale tako hude bolečine in težave s hojo.
Mislim, da bi morali najprej k ortopedu, da vidite, kaj je s tem izlivom v kolkih, lahko da je osnovni vzrok vaših težav.
Če bo ta možnost izločena, se lahko oglasite v naši ordinaciji na pregled.

Lep pozdrav,

*** Sergej Fedorov, dr. med., spec. nevrolog, spec. manualne medicine *** Ordinacije manualne medicine MO-GY: Trzin, dr. Andrej Kotov, T: 01/561 25 21 I Maribor, dr. Sergej Fedorov, dr. Vladimir Fedorov T: 02/470 24 13 I Nova Gorica, dr. Genadij Filipov, dr. Arkadij Januškevič, dr. Dimitrij Gaidukevich T: 05/300 23 77 I Koper (Ambulanta Zdravje): dr. Arkadij Januškevič, dr. Dimitrij Gaidukevich T: 05/300 23 77 I Murska Sobota (Tišina, medicinski center Živa v parku), dr. Sergej Fedorov, dr. Vladimir Fedorov T: 040 804 286 Celje I (Medicinski center Ludvigdental), dr. Roman Burdeniuk, T: 040 866 456 I Novo mesto (Očesni center Preskar), dr. Vasilij Banin, T: 040 56 56 65 I Brezplačna telefonska številka: 080 12 03 I https://www.mo-gy.si *** V kolikor boste prišli k nam na pregled, vas prosimo, da s seboj prinesete natisnjena vaša vprašanja in naše odgovore. Odgovori preko foruma ne morejo nadomestiti kliničnega pregleda. ***

Hvala za Vaš odgovor.

Mnenje otopeda je bilo, da to ni kaj takega.

Prosim, če mi poveste kaj je to izliv v kolku.

Hvala,

Lep pozdrav

hermi

Šepanje navadno ni povezano z ledvenim delom hrbtenice, razen, če ni to posledica bolečin. Izliv je znak destrukcije, degeneracije v kolku, gre za okvaro tkiva, pri čemer so vzroki lahko različni.

Lahko verjamemo, da izliv v kolku ni pomemben, obstoja možnost, da so vaše težave povezane z ledvenim delom hrbtenice in v tem primeru vam lahko pomagamo. Svetujem, da se z RTG posnetki in izvidi oglasite v naši ordinaciji, na podlagi RTG posnetkov in klinične slike bomo tudi ponovno ocenili stanje kolkov.

Lep pozdrav,

*** Sergej Fedorov, dr. med., spec. nevrolog, spec. manualne medicine *** Ordinacije manualne medicine MO-GY: Trzin, dr. Andrej Kotov, T: 01/561 25 21 I Maribor, dr. Sergej Fedorov, dr. Vladimir Fedorov T: 02/470 24 13 I Nova Gorica, dr. Genadij Filipov, dr. Arkadij Januškevič, dr. Dimitrij Gaidukevich T: 05/300 23 77 I Koper (Ambulanta Zdravje): dr. Arkadij Januškevič, dr. Dimitrij Gaidukevich T: 05/300 23 77 I Murska Sobota (Tišina, medicinski center Živa v parku), dr. Sergej Fedorov, dr. Vladimir Fedorov T: 040 804 286 Celje I (Medicinski center Ludvigdental), dr. Roman Burdeniuk, T: 040 866 456 I Novo mesto (Očesni center Preskar), dr. Vasilij Banin, T: 040 56 56 65 I Brezplačna telefonska številka: 080 12 03 I https://www.mo-gy.si *** V kolikor boste prišli k nam na pregled, vas prosimo, da s seboj prinesete natisnjena vaša vprašanja in naše odgovore. Odgovori preko foruma ne morejo nadomestiti kliničnega pregleda. ***

Spoštovani,
starost 43 let. Bivši aktivni športnik (20 let JUDO), sedaj rekreativno tek, fitnes, plavanje. Bolečine v križu so več let prisotne (pridejo za nekaj dni, nato izginejo). Prisotne so bolj na desni strani. Zjutraj ko vstanem potrebujem nekaj minut, da “pridem k sebi”. Ponavadi se malo raztegnem in je bolje. Ob daljšem sedenju (sedeče delo v službi), teško vstanem, nato je vredu.
Teden dni nazaj me je zjutraj presenetila bolečina, ki poteka skuzi gluteus do nekje sredine nožnega bicepsa. bolečina se pojavi ob obuvanju čevljev, k se vsedem in ko hočem vstati, med hojo ne. Najprej sem pomislil, da sem se “zaležal” v postelji, vendar je od tega že dober teden.

kakšno leto nazaj sem bil na pregledu pri splošnem zdravniku, ki ni verjela mojim bolečinam, saj sem vse vaje opravil brez problema (imam visok prag bolečine). Komaj sem izsili rtg slikanje.
Opravil sem rtg ledvenokrižnične hrbtenice:
izvid
zravnana ledvena lordoza, težiščnica je naprej pomaknjena
spina bifida S1
zožena intervertebralna razdalja med L1-L2, L2-L3, L4-L5, L5-S1
subhodralna skleroza malih sklepov L5-S1

MNENJE:
spina bifida S1
hondroza L1-L2, L2-L3
osteohondroza L4-L5, L5-S1
spondilartroza L5-S1

Prosim za neko normalno razlago (ki jo od mojega zdravnike nisem dobil) izvidov in kaj je dalje storiti, saj sem vseskozi športno aktiven in bi stanje moje hrbtenice rad prilagodil temu.

Lep pozdrav,
Peter

Priložene so slike vratnega dela hrbtenice, ki sicer kažejo na manjše spremembe, morda manjša protruzija v spodnjem delu, vendar kanal ni bistveno zožen, vendar so te spremembe primerne vaši starosti.
V ledvenem delu je opažena napačna drža, ki je verjetno posledica bolečinskih simptomov, najbolj izrazite pa so spremembe v segmentu L5-S1, kjer je dražena korenina živca S1.
Spina bifida je posledica razvoja in običajno ne povzroča težav.
Oglasite se s slikami v naši ordinaciji, lahko vam pomagamo.

lep pozdrav,

Pozdravljeni,

imam težavo s kolenom in sicer so mi pred 4 leti opravili artroskopijo, kjer so mi ugotovili rahlo natrgano križno vez ter strgan medialni meniskus. Ob operaciji mi je bila odstranjena dobra tretjina poškodovanega meniskusa (rečeno mi je bilo da imam na mestu zmehčan hrustanec), po operaciji se mi je stanje občutno popravilo, športno sem bil aktiven spet kot pred poškodbo.
Zadnje leto pa so se začele pojavljati bolečine, sicer drugačne od prvotnih kjer so bile kritične torzijske obremenitve kolena – tokat je znalo koleno boleti dosti bolj dolgotrajno. Opravil sem že magnetno resonanco, katerega izvid tukaj citiram in vas obenem lepo prosim za razlago oziroma pomoč.

“Nehomogen signal iz artikuliranega hrustanca v medialnem delu sklepa, posteriorno je videti zmerne znake subhondralne sklerozacije spongioze. Drugih sprememb intenzitete signala iz skeleta ni videti.
Medialni menisk ima nehomogen signal, centralno je hiperintezivno spremenjen v korpusu in v posteriornem rogu, kjer je videti hiperintenzivno špranjo do površine meniska. Ob korpusu medialnega meniska parameniskalne cistične spremembe.
Lateralni menisk, krićni ter kolateralni ligamenti ne kažejo sprememb oblike ne signala, ni videti znakov izliva.
Gre za znake degeneracije osteohondralnih površin v medialnem delu sklepa, cistična degeneracija in poškodba medialnega meniska.”

Kaj ta izvid dejansko pomeni, se da kaj pomagat brez operacije? Kaj pravite na jemanje preparatov za jačanje hrustanca (glukozamin+MSM,…)?
Vnaprej hvala za odgovor oziroma pomoč!

Lep pozdrav,
Greg

Koleno je bilo operirano in se ga sedaj ne sme prekomerno obremenjevati, potrebno je izbirati čim bolj “nežne” vaje.
V samem sklepu niso našli nič posebnega, obstoja možnost, da so za težave krive zunanje vezi – v tem primeru vam z manualno medicino lahko pomagamo.
Kar se tiče glukozamina, ne verjamem, da je to rešitev, če pa že kaj pomaga, pa v bistveno manjši meri kot se to po moje neetično reklamira. Glede na njegove “učinke” je npr. v ZDA izgubil status zdravila.

Lep pozdrav,

New Report

Close