Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Rak Kako živeti z rakom? Razlaga izvida

Razlaga izvida

Pozdravljeni

Prosila bi za čisto domačo razlago patohistiloskega izvida.

Diagnoza:

Invazivni duktalni karcinom, v pregledanem dobro diferenciran ter duktalni karcinom in situ, solidnega, mikropapilarnega, in komedo tipa, srednjega nuklearnega gradusa. V komponenti in situ so posamezne grobe intraluminalne kalcifikacije. B5b

Hormonski receptorji:

Estrogenski – pozitivni (100%)

Progesteronski – pozitivni (80%)

MIB-1:10%

Lepo prosim za razlago, mogoce potek zdravljenaja, izkušnje…hvala

Pozdravljeni,

glede na navedeni izvid vidim, da ste imela opravljeno t.i. debeloigelno biopsijo, ki je pokazal, da gre za maligno/rakavo spremembo (invazivni duktalni karcinom, ki je napogostejša oblika raka dojke). Tumor je hormonsko odvisen (ER, PR+), celice se delijo zmerno počasi (MIB-1 10%).

Potrebni so še nekateri drugi podatki slikovnih preiskav- zamejitvene preiskave za ugotavljanje razširjenosti bolezni, kamor spadata mamografija obojestransko ter rentgen pljuč. Pomemben podatek da tudi laboratorijski pregled krvi (hemogram, biokemične preiskave krvi in tumorski marker Ca 15-3).

Niste omenila, kako velika je sprememba. Glede na to se boste pogovorila najverjetneje s kirurgom, kako je z operacijo. Le-ta ima vlogo v dokončni diagnozi, ker se pogledajo tudi bezgavke, za določitev stadija ter prisotnost Her-2 receptorja. Operacija je pomembna tudi za lokalno kontrolo tumorja.

Od izvida operacije je odvisno, kakšen bo nadaljnji potek zdravljenja, skoraj zagotovo pa vam bodo predlagali hormonsko terapijo, ki jo prejemate v obliki tablet. Katero vrsto te terapije boste prejemala, je odvisno od vaše starosti, pridruženih bolezni in menstrualnega statusa – ali ste v meni ali ne.

Zaenkrat naj bo to dovolj, že tako je bilo veliko informacij. Ko boste imela nove podatke, pa se lahko znova oglasite.

Želim vam vse dobro, veliko poguma in posluha zase. Pomembno je tudi, da se posvetite sebi kot celovitemu bitju, da namenite posluh vašim čustvom, da jih izrazite, da poiščete podporo in pomoč, ko ju potrebujete. Obstajajo podporne skupine, društvo Europa Donna, kjer lahko najdete veliko informacij iz prve roke od žensk, ki so že šle skozi podobno zgodbo.

Bodite dobro,

Jana

Svetlika, integrativna onkologija Jana Pahole, dr. med., spec. int. onk. I Mail: [email protected] I Telefon: 030 647 321

Najlepša hvala za hiter odgovor. Žal ostalih izvidov še nisem prejela na dom. Hvala vam še enkrat. Lp

New Report

Close