Najdi forum

Spoštovani!

Star sem 23let. Nekaj dni nazaj sem bil pri ortopedu v Valdoltri. Dobil sem sledeči izvid:

RTG L/S: Lažja leva krivina z nakazano rotacijo, izravnana lordoza, manjše Schmorlove hernije
praktično na vseh višinah. začetne degenerativne spremembe L4-5, L5-S1, zožen i.v. prostor L5-S1 posteriorno, komaj opazna retrolisteza L5.

RTG kolkov: nekoliko zoženo sklepne špranje, subhondralna sklerozacija acetabulov.

Zanima me, če mi lahko prosim poveste, kaj naj sedaj naredim, kaj se da narediti, če se da… da bi se to popravilo oziroma obnovilo…?

Za vaš odgovor, se vam že vnaprej lepo zahvaljujem in vas lepo pozdravljam.

Lp, David

Več bi lahko svetoval, če bi navedli bolečinske simptome.
Slika kaže na obrabo, predvsem na segmentu L5-S1, kjer je tudi opažen rahel zdrs vretenca L5 nazaj. V L5-S1 gre morda za hernijo.
Schmorlove hernije običajno nimajo vpliva na simptome.
Lordoza in rahla rotacija kažejo na akutne težave v ledvenem delu.
Struktur sicer obnoviti ni možno na noben način, z manualno medicino pa vam lahko pomagamo zmanjšati ali celo odpraviti spremljajoče bolečinske simptome.

Lep pozdrav,

*** Sergej Fedorov, dr. med., spec. nevrolog, spec. manualne medicine *** Ordinacije manualne medicine MO-GY: Trzin, dr. Andrej Kotov, T: 01/561 25 21 I Maribor, dr. Sergej Fedorov, dr. Vladimir Fedorov T: 02/470 24 13 I Nova Gorica, dr. Genadij Filipov, dr. Arkadij Januškevič, dr. Dimitrij Gaidukevich T: 05/300 23 77 I Koper (Ambulanta Zdravje): dr. Arkadij Januškevič, dr. Dimitrij Gaidukevich T: 05/300 23 77 I Murska Sobota (Tišina, medicinski center Živa v parku), dr. Sergej Fedorov, dr. Vladimir Fedorov T: 040 804 286 Celje I (Medicinski center Ludvigdental), dr. Roman Burdeniuk, T: 040 866 456 I Novo mesto (Očesni center Preskar), dr. Vasilij Banin, T: 040 56 56 65 I Brezplačna telefonska številka: 080 12 03 I https://www.mo-gy.si *** V kolikor boste prišli k nam na pregled, vas prosimo, da s seboj prinesete natisnjena vaša vprašanja in naše odgovore. Odgovori preko foruma ne morejo nadomestiti kliničnega pregleda. ***

Spoštovani!

Po mesecu in pol sem prišel v Valdoltri na vrsto za magnetno resonanco. Izvid je sledeči:

MR LUMBALNE HRBTENICE

Nativno MR slikanje lumbalne hrbtenice opravimo z nasljednimi sekvencami:

1. T1 in T2 obteženo TSE sekvenco v segitalnih ravninah,
2. T1 obteženo FFE sekvenco v sagitalnih ravninah,
3. T2 obteženo TSE sekvenco v aksialnih ravninah,
4. 2D MR mielografsko serijo v rotaciji okoli vertikalne osi.

Lumbalna hrbtenica ima ohranjeno normalno fiziološko krivino; korpusi vretenc imajo normalno obliko in položaj. Kosti spinalni kanal je primerno širok. Kostni mozeg vertebralnih korpusov je v mejah normale.

Diskus L5-S1 ima T2 hipointenziven signal, diskus je malo znižan. Diskalna kontura je malo izbočena na celotnem obodu, fokalno levo foraminalno/ekstraforaminalno (protruzija).

Višina ostalih diskusov je primerna, signal iz teh diskusov je primerne intenzitete in homogenosti. Na nobenem drugem segmentu ni videti znakov pateološkega izbočenja diskalne konture.

Vsebina duralne vreče ne kaže pateoloških sprememb. Prikazani del medule ima normalen položaj, obliko, širino in skrukturo.

V predelu prevertebralnih in paravertebralnih mehkih tkiv ni videti pateoloških sprememb.

Tako da vas lepo naprošam, če mi lahko prosim “prevedete” ta izvid in kaj ta izvid dejansko pomeni, kaj je moč narediti… ipd..

Za odgovor se vam že vnajprej lepo zahvaljujem in vas lepo pozdravljam.

Na MR so opazili pomembnejše spremembe le v ploščici v segmentu L5-S1, kar lahko povzroča bolečine v lvi nogi.
Če so te bolečine prisotne, se oglasite pri nas, z manualno terapijo jih lahko učinkovito odpravimo.

Lep pozdrav,

*** Sergej Fedorov, dr. med., spec. nevrolog, spec. manualne medicine *** Ordinacije manualne medicine MO-GY: Trzin, dr. Andrej Kotov, T: 01/561 25 21 I Maribor, dr. Sergej Fedorov, dr. Vladimir Fedorov T: 02/470 24 13 I Nova Gorica, dr. Genadij Filipov, dr. Arkadij Januškevič, dr. Dimitrij Gaidukevich T: 05/300 23 77 I Koper (Ambulanta Zdravje): dr. Arkadij Januškevič, dr. Dimitrij Gaidukevich T: 05/300 23 77 I Murska Sobota (Tišina, medicinski center Živa v parku), dr. Sergej Fedorov, dr. Vladimir Fedorov T: 040 804 286 Celje I (Medicinski center Ludvigdental), dr. Roman Burdeniuk, T: 040 866 456 I Novo mesto (Očesni center Preskar), dr. Vasilij Banin, T: 040 56 56 65 I Brezplačna telefonska številka: 080 12 03 I https://www.mo-gy.si *** V kolikor boste prišli k nam na pregled, vas prosimo, da s seboj prinesete natisnjena vaša vprašanja in naše odgovore. Odgovori preko foruma ne morejo nadomestiti kliničnega pregleda. ***

Pozdravljeni!

Letos marca meseca me je zagrabila bolečina v križu. Dobivala sem 1 teden injekcije, kasneje sem 3 tedne preležala v bolnici z vsemi protibolečinskimi infuzijami, inekcijami, tabletami.Po tem zdravljenju sem hodila na fizioterapijo na protibolečinske terapije, ki pa niso nič pomagale.
Do danes imam še bolečine v desni nogi iz kriza do palcev na nogi. Hodim težko, bolj šepam, stojim težko sedim le malo časa.
Prilagam vam izvid iz MR LS HRBTENICE viz časa zdravljenja v bolnici:

Opravimo T1, T2,in spair poudarjene sekvence v sagitalni ravnini in T2 TSE v aksialni ravnini na nivojih od L2-S1.
I. v diski na nivojih L3-S1 imajo na T2 poudarjeni sekvenci nekoliko znižan signal-začetna dehidracija.Na nivoju L5-S1 je vidna manjša desnostranska foraminalna protruzija i.v. diska, ki vtiska na korenino L5 desno.Duralna vreča in korenina L5 levo nista utesnjeni.
Na ostalih nivojih ledvene hrbtenice so spinalni kanal in pripadajoči i.v. v foramni normalno široki.
Mnenje: Desnostranska foraminalna protruzija i. v. diska na nivoju L5-S1 s posledičnim utesnitvijo korenine L5 desno.

Prosim vas za odgovor, kaj se da narediti za izboljšanje mojega trenutnega stanja.
Hvala in lep pozdrav.

Gre za dokaj zoprno obliko hernije – Foraminalna protruzija pomeni namreč, da se je pomaknila ravno v smeri izstopišča živca in ga draži ali celo zapira.
Take težave je težko zdraviti, običajno je potreben operativni poseg, vseeno pa predlagam, da se oglasite v naši ordinaciji, da vidimo, ali lahko z manualno medicino kakorkoli pomagamo.

Lep pozdrav,

Spoštovani!

Opravil sem magnetno resonanco levega kolena in sem dobil sledeči izvid:

MR Levega kolena:

Preiskava v standardnih rezih in sekvencah.

Manj kot 5 ml izliva.
Kolateralna ligamenta sta v redu.
Entezitis na nasadišču quadricepsove tetive.
Degenerativno spremenjen zadnji križni ligament, precej stanjšan sprednji križni ligment, ki pa ne izgleda, da bi bil prekinjen.
Meniska sta v redu, subtilna hondralna lezija medialnega kondila.
Lateralizacija patelle z začetnimi degenerativnimi spremembami patelarnega hrustanca.

Lepo vas bi prosil, če mi lahko “prevedete” ta izvid, kaj ta izvid dejansko pomeni in kaj je moč narediti.

Za odgovor se vam že vnaprej lepo zahvaljujem in vas lepo pozdravljam.

Verjetno gre za relativno svežo poškodbo, katere posledica je izliv in vnetje tetive quadriceps.
V notranjem delu hrustanca, ki pokriva kost, so vidne minimalne spremembe.
Pogačica je pomanjena malo vstran, kar je verjeno posledica poškodbe križnih vezi.
Ocenjujem, da so glavni problem križne vezi, ki so verjetno popustile, svetujem obisk pri ortopedu, ki vam bo verjetno predpisal določne vaje.

Lep pozdrav,

Pozdravljeni!

Letos bom konec leta dopolnila 34 let, intenzivnost mojih težav pa so se začele letos v februarju. Težave so se že pojavile že pred leti (prvič leta 2008, ko sem odstranila melanocitni nevus trupa) a niso bile tako moteče. V medecu februarja pa so se začele teževe (čez noč) najprej bolečina na D strani v lopatici, nato pa naslednji dan z močno pekočino v vratu. Jemala sem tudi protibolečinske tablete katere sem jih slabo prenašala zato sem ostala brez, kljub močnim bolečinam. Težave se pojavljajo da mi ko sedim nekaj čas oz. ko se vstavim mi mišoce zateguje na nekolteju vsedo vratu, vratne mišice. Pojavile so se tudi težave z D roko in imela občutek kot da te nekdo drži v rami, nikakor ni bil pravilen položaj, ne ter nekakšno špikanje. Bolečino trenutno čutim na predelu hrbtenice ( višina zapetega moderčka), ko naredim krožne gibe z D roko mi vse poka ( L roka ne), velikokrat je tudi omejeno gibanje vratu. ( L, D, gor dol). Na vratu tudi čutim neko bunko (na D strani vratu), katero sem tudi pokazala zdravnici a rekla mi ni še nič. Opravila sem tudi fizioterapijo katera ni podala nikakršega izboljšanja. Sedaj opažam, tudi že kakšnih 14 dni na L roki ko močno stisnem neko stvar me zabolijo členki na roki in pa med dlanjo med koščicami na roki ( upam, da ste me razumeli, ker drugače se trenutno ne znam izraziti).
Težave se pojavljajo tudi na obeh nogah ko mi začenta dreveneti 2 in 3 prst na nogi. Med igranjem tenisa pa sem opazila, da me D noga začne močno pečt pod stopalom, kljub da sem imela različne superge a stanje se ni izboljšalo.

Naj še omenim, da sem padla čez okno direkno na beton pri startosti 2-3 leta, za kar sta mi povedala starša.
Zato bi Vas vljuvno prosila, da mi malce bolj natančno obrazložite izvid iz MR vratne hrbtenice. Citiram izvid:

Preiskavo opravimo v standardnih ravninah in sekvencah:
Nekoliko izravnana cervikalna lordoza
Manjše spondilotične spremembe
Primerna intenziteta signala iv. diskov
Višina iv. prostorov je ohranjena.

V aksialni ravnini je v nivoju C in C6 videti minimalno centrolevostransko protrutijo iv. diska, brez pomembnejše utesnitve.
V nivoju C6 in C7 je vidna minimalna centralna protruzija iv. diska, prav takobrez pomembnejše utesnitve.

MNENJE:

Blažje degenerativne spremembe vratne hrbtenice, z manjšimi kostnimi naplastitvami in majšimi protruzijami iv. diskov, brez pomembnejše utesnitve spinalnega kanala.

Hvala lepa za vaš cenjen trud in vas lepo pozdravljam.

Brigitka

PS:
Delo ki ga opravljam je razgibano in ni težko – dekoracije. Sem s.p..

Izvid je glede na vašo starost dokaj v mejah in na samem izvidu ne vidim vzroka za vaše težave, simptomi morda nastopajo zaradi razdraženega periferičnega živčevja.
Z manualno medicino tu ne moremo pomagati, svetujem obisk pri nevrologu.

Lep pozdrav,

Spoštovani hvala lepa za Vaš pošten ter hiter odgovor . Še v bodoče veliko uspeha Vam želim.

Lp
Brigitka

Pozdravljeni!
Prosila bi, če mi lahko kdo svetuje ali objasni kaj več o mojem izvidu radiološke preiskave.
MR lumbosakralne hrbtenice, dve ravnini, standardne sekvence:
Intervertebralni disk L5-S1 je desiciran-degeneriran. Minimalno protrudira dorzalno centralno v spiralni kanal (za 2-3 mm). Intervertebralni disk L1-L2 je prav tako desiciran-degeneriran.
Diskus hernij ni videti,utesnitve spiralnih živcev in spiralnih korenin ni. Spiralni kanal je kongenitalno širok. Struktura kostnine je normalna.
Zaključek : degenerirana intervertebralna diskusa L1-L2 in L5-S1.
Prosim za pomoč in se vam zahvaljujem.
LP

Pozdravljeni!
Prosila bi, če mi lahko kdo svetuje ali objasni kaj več o mojem izvidu radiološke preiskave.
MR lumbosakralne hrbtenice, dve ravnini, standardne sekvence:
Intervertebralni disk L5-S1 je desiciran-degeneriran. Minimalno protrudira dorzalno centralno v spiralni kanal (za 2-3 mm). Intervertebralni disk L1-L2 je prav tako desiciran-degeneriran.
Diskus hernij ni videti,utesnitve spiralnih živcev in spiralnih korenin ni. Spiralni kanal je kongenitalno širok. Struktura kostnine je normalna.
Zaključek : degenerirana intervertebralna diskusa L1-L2 in L5-S1.
Prosim za pomoč in se vam zahvaljujem.
LP in HVALA

Medvretenčna ploščica med zadnjim ledvenim in prvim križnim vretencem (L5-S1) je okvarjena in pomaknjena rahlo naprej v smeri hrbteničnega kanala 2 do 3 mm. Okvarjena je tudi ploščica med L1 in L2.
Sicer je izvid v redu hrbtenični kanal je primerno širok, utesnitev živcev ali korenin ni, kostna struktura je v redu.
Morda bolečin v tem trenutku ni, je pa potencialni vzrok v segmentu L5-S1, če pa so že simptomi, mi jih prosim navedite.

Lep pozdrav,

Pozdravljeni!

Iskrena hvala za vaš odgovor! Simptomi so se začeli približno pol leta nazaj, ko me je nenadoma zvilo, nisem dvigovala nič teškega in tudi na delovnem mestu ni fizičnega dela. Najprej me je bolelo v križu, vendar zelo malo, ta bolečina je trajala približno en teden, drugi teden je bila že hujša in sem že teško spala in sedela v istem položaju.Tretji teden, ko sem zjutraj hotela vstati iz postelje je bilo to nemogoče, brez pomoči nisem mogla hoditi. Hodila sem nagnjena navzdol in se nikakor nisem mogla zravnati.Isti dan sem odšla k zdravniku, kjer mi je dal injekcijo v zadnjo plat. Kot, da se ne bi nič zgodilo, bolečina ni in ni prenehala. Drugi dan mi je začela mravljinčiti desna noga, kar me je precej vrglo iz tira, saj nisem vedela, kaj se mi dogaja. Spet sem odšla k zdravniku, ta mi je predpisal tablete naprosyn in mi dal napotnico za urgenco v Novem Mestu. Tam so mi slikali hrbtenico in me res natančno pregledali. Kasneje je sledila manualna terapija in čakanje izvidov. Nosila sem pas za pruh (ki je namenjen za po operaciji pruha) z mislijo da mi pomaga, saj me je sam pas prisilil da sedim in stojim nekoliko bolj vzravnano. Bolečina še kar ni ponehala, nisem vedela kaj naj naredim nikjer mi niso znali pomagati, na forumih sem brala, da pomagata samo počitek in pa vaje. Postopoma je bolečina prenehala in bilo je vse ok. Minilo je kakih 4-5 mesecev, ko sem spet občutila isto bolečino kot prejšnjič, vsak dan je huje, ne vem kaj naj naredim. Če predolgo ležim me boli, ko sedim so bolečine najhujše, če hodim mi začne mravljinčit desna noga…. Groza…..upam da bo kaj bolše. Pozabila sem še navesti da sem stara 23 let in da je zdravnik rekel da je to nenavadno, da imam pri teh letih probleme z križem….
Lp in hvala

lep pozdrav.. zanima me razlaga izvida hrbtenice.. rtg.. videti je levo lumbalno krivino ter desno torakolumbalno krivino, še največ pa je izražena krivina sakruma,ki je precej ukrivljen in medenica visi precej v levo. mnenje, čeprav je kostna rast pri gospodični končana, ki je skoliotična krivina nekoliko neobičajna, svetujem še pregled v ambulanti za osteoporozo. diagnoze.. scoliosis lumbalis sinistro covexa, scoliosis toracolumbalis dextra covexa, scoliosis sacri,,
za odgovor see vam že v naprej zahvaljujem

Dober dan,

Stara sem 31 let in že večkrat me je v predelu križa zagrabila neznosna bolečina. Prvič leta 2008 ko sem nerodno stopila s stola, ko sem pospravljala omaro. Takrat sem na urgenci potrebovala 4 infuzije, da so me postavili nazaj na noge. Nadaljnih preiskav ali zdravljenja mi takrat niso svetovali, le vaje za hrbtenico, ki sem jih redno izvajala. Napadi bolečine so se potem zgodili še avgusta 2011, oktobra 2011, septembra in oktrobra letos. Vsakič sem potrebovala protibolečinske inekcije, ker mi tablete, kopeli in druge domače zdravilne metode niso pomagale. Februarja so me poslali na rentgen, sedaj tudi na magnetno resonanco. Citiram oba izvida in prosim za mnenje, predvsem morebitnega nadaljnega zdravljenja.

Naj dodam, da sem februarja 2011 rodila s pomočjo epiduralne anestezije. V času nosečnosti težav ni bilo.

RTG:
Poudarjena lordoza, verjetnost spondidolize L5, brez premika, brez degenerativnih sprememb.

MR:
Preiskava je narejena v običajnih sekvencah kot ravninah.

Preiskava pokaže začetne degenerativne spremembe v smislu spondiloze na vseh segmentih lumbalne hrbtenice. Začetna spondiloartroza kot hondroza med spodnjimi segmenti ter posebej na višini segmentov L4-L5. Na tej višini sta mala sklepa degenerativno spremenjena.
Prisotna protruzija degenerativno spremenjenega diska centralno ter z leve komprimira duralno vrečo ter sega v paracentralno regijo na levi strani. Sam kanal je zožen, bistvene prizadetosti nevroforamnov ni videti.
Na ostalih segmentih so nevroforamni prosti, sam spinalni kanal je nekoliko zožen v celotnem poteku.

Hvala!

Verjetno so bolečine res povezane s spremembami v segmentu L5-S1, mislim pa, da se jih z manualno medicino da odpraviti, zato vas vabim, da se s slikami in izvidi oglasite v naši ordinaciji.

Lep pozdrav,

Gre za precej nenavadno ukrivljenost hrbtenice, saj se pojavlja v prsnem in ledvenem delu hkrati, kar je morda posledica otroške skolioze.
Obstoja sum, da gre za neke strukturne spremembe, ki jih je treba najprej izločiti, zato so vam svetovali nadaljne preglede.
Lahko pa se oglasite v naši ordinaciji za pregled, vsaj nasvet, morda pa najdemo celo vzrok in možnosti da vam pomagamo.

Lep pozdrav,

Gre za degenerativne spremembe v ledvenem delu, posebej je prizadet segment L4-L5, kar pa z manualno medicino lahko pozdravimo.
Spondilolize vretenca L5 magnetna resonanca ni potrdila, kar je dobro.

Lep pozdrav,

New Report

Close