Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Pediatrija razlaga izvida

razlaga izvida

Pozdravljeni!

Nekaj sem že sama izluščila s pomočjo interneta, vsega pa vseeno ne vem, kaj pomenijo vrednosti (ker so vsi podatki, ki sem jih našla, referenčni za odrasle). Otrok je star 14 mesecev in je 4 dni po odvzemu krvi za pregled imunskega sistema precej zbolel: virusna pljučnica in obstruktivni bronhitis z 40 vročine. Kašljal je že od pregledu, vendar je bil brez vročine ali drugih resnejših znakov, zaradi katerih ne bi izvedli pregleda. Vprašala bi vas, kaj pomenijo na nas naslednje vrednosti.

1.sredum – Trombociti: 514
2. S- kreatinin 28
3. komplement: klasična pot – 59 %, alternativna pot – 82 E, C3d – 48 mU/l, C3 – 1500 mg/l, C4 – 346 mg/l
4. Limfociti (enkrat) 58; monociti 12; eozinofilci 0; bazofilci 0; limfatične plazmatke 0; nevtralni nesegmentirani 0, nevtralni segmentirani 4; limfociti 7,7; monociti 1,6; eozinofilci 0; bazofilci 0; limfatične plazmatke 0; K-NBT 0,09.

Zdravnica meni, da je potrebno spremljati komplement in limfocitne subpopulacije. Ali so odstopanja velika? Najlepša hvala za vaše mnenje, ki ga zelo cenim.

LP, T

ANA NEG.

Hvala za vaše mnenje.

Trombociti so minimalno povišani, kar je pogosto ob prebolevanju okužb in kaže na aktivacijo kostnega mozga (tvorba obrambnih protiteles).
Za subspecialne izvide pa vam razlage ne morem podati, gre za ozko specifične preiskave, katerih izvide in interpretacijo obvladajo tisti, ki se z njimi poglobljeno ukvarjajo. Pomembno je mnenje na koncu in navodila za naprej.

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

Na koncu piše samo to, da je potrebno spremljati limfocitne subpopulacije in komplement.

Lahko pa mi verjetno poveste, če vrednosti občutno odstopajo od normalnih? Skrbi me, nemirna sem, ker mi je omenjala možnost glomerulonefritisa, ki pa ga imamo že pri hčerkici (in me kar zvija od te misli). Osatli izvidi so bili normalni (so veliko stvari pregledali ravno zaradi izkušenj s sestrico).

Še enkrat hvala.

To so tako specifične preiskave, da jih ne morem komentirati. Poglejte na spodnji link, tu je jasnoi, da je potrebno imeti seznam referenčnih vrednosti za vse te teste in ker jih na osnovni ravni ne orbavnavamo, jih tudi nimamo.
http://www.imi.si/pedagoska-dejavnost/sodelavci/alojz-ihan/pedagoska_fajli/2012%20-%20indikacije%20in%20interpretacije%20imunoloskih%20testov.pdf

http://sl.wikipedia.org/wiki/Sistem_komplementa#Klasi.C4.8Dna_pot
https://docs.google.com/viewer?a=v&q=cache:d4J3_OZyaywJ:www.farma-drustvo.si/old/gradivo_p/Imunologija%2520v%2520farmaciji/SEMINARJI/2004-2005/seminar%2520-%2520komplement.doc+komplement+klasi%C4%8Dna+pot&hl=sl&gl=si&pid=bl&srcid=ADGEESienh7kLYZK3sl3HJGqilWaDz0wFaUmn5uEF1bd0S9QlIFgaMz128s8D-8jv6ycPm5-NRjZE7awMmUrGL6-BXTmQATtQelaTg48GIxFtSTwrjQhY09fdXiRvDWcCHGGFamxCmCr&sig=AHIEtbRlzTm8LXdLE047ssk1hjLfcfdpFQ

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

New Report

Close