Najdi forum

Razlaga izvida

Spoštovani,
Stara sem 36 let.
Lepo prosim za razlago izvida.

Najprej dobila izvid: Diagnoza:Refluksni ezofagitis, kronični gastritis antruma, nespecifičen enteritis(v drugi ustanovi in sicer na Bledu so mi glede na izvid genetskega testiranja zapisali, da je razvoj celiakije pri meni zelo malo verjeten). Helicobacter negativen.
Danes sem dobila še histološki izvid: Požiralnik:blažji hiperplastični skvamozni epitelij, proprija hiperemična, mestoma kronično vnetno infiltrirana, zajetih je tudi par svetloceličnih žlez v propriji. Želodec: Znatnejša deplecija mucina, žleze so primerno goste, nekoliko hiperemična proprija, edematozna, gosto infiltrirana po mononuklearno celičnih elementih, redkih eozinofilcih, z zmerno gosto primesjo nevtrofilnih granulocitov, ki vdirajo v globlji foveolarni epitelij, zajeti so tudi drobni limfoidni agregati. Le redko drobno spiralasti elementi, ki bi lahko odgovarjali H.P.
D2: Osnovna struktura je regularna, resorbtivni epitelij je gosteje infiltriran, več kot 40 IEL/100EC, proprija je rahlo hiperemična, gosto infiltrirana, z limfoplazmocitnimi infiltrati, redki eozinofilci in prav redki nevtrofilcih, zajeta submukoza z Brunnerjevimi žlezami brez posebnosti.HUT pozitiven.
Mnenje: svetujem eradikacijsko terapijo. Kontrolna endoskopija po 3 do 4 mesecih.Zdravljenje naj traja 1 teden, zdravila vzamem 2krat na dan (Acipan 40mg, Ospamox 1000mg, Lekoklar 500mg).

Ali gre za kaj hujega? Ali je to ozdravljivo? Ali je potrebno imeti tudi kakšno dieto?

Iskrena hvala za Vaš odgovor.

Lp,
M

Histološki izvid opisuje spremembe na tkivu, ki so vnetje zaradi vpliva bakterije Helicobacter pylori, terapija je eradikacija, stanje je popolnoma ozdravljivo.

Lep pozdrav! Marija Š. Gašperšič

**************************************** Marija Štefančič Gašperšič, dr. med., spec. družinske medicine

Spoštovani,
Iskrena hvala za hiter odgovor.

Vprašala bi še, ali moram imeti dieto za enteritis
(sploh mi ni jasno, zakaj imam postavljeno to diagnozo, ki je histološki izvid sploh ne omenja, pa še to, da so že ugotovili, sicer res v drugi ustanovi, da je zelo malo verjetno, da imam enteritis)

in obenem še, ali je potrebna dieta pri meni za kronični gastritis oz.
ali je dovolj enotedenska eradikacijska terapija brez nadaljnega zdravljenja?
Naj še omenim, da sem visoka 179cm, težka 62kg, stara 36 let.

Iskrena hvala!

Lp,
M

Spoštovani!

Okužba z bakterijo HP ne povzroča enteritisa(vnetje črevesne sluznice), ampak gastritis(vnetje želodčne sluznice, morda tudi vnetje sluznice dvanajstnika). Z eradikacijo bakterije se ustvarijo pogoji, da se sluznično vnetje popolnoma pozdravi. Če ne bo vse dobro, je potrebna kontrola in preverba uspešnosti eradikacije.

Lep pozdrav! Marija Š. Gašperšič

**************************************** Marija Štefančič Gašperšič, dr. med., spec. družinske medicine

Pozdravljeni!
Zaradi bolečin v trebuhu, driske, zelo pogostega odvajanja sem bil napoten na gastroskopijo in kolonoskopijo. Mi lahko razložite izvide
[img]http://www.shrani.si/t/3X/z6/2gckTk59/gastro.jpg[/img]
[img]http://www.shrani.si/t/1H/47/1nhaTeFm/gastro1.jpg[/img]

Pozdravljeni!

Kolonoskopija: preiskovalec opisuje posamezne spremembe na sluznici, ki jih je po opisu nemogoče pripisati kaki bolezni prebavil. Lahko so bolj posledica čiščenja in same preiskave. Tudi patohistološki izvid ne potrdi kronične vnetne črevesne bolezni ali druge bolezni debelega črevesja. Gre le za nespecifično vnetno dogajanje, ki ga pogosto srečamo pri zdravih posameznikih.

Gastroskopija: v želodcu je bilo vidnih nekaj erozij-površinskih razjedic. Test za bakterijo H.pylori (HUT) je negativen. Iz dvanajstnika vzete biopsije ne potrdijo malabsorbcijskega sindroma kamor sodi predvsem celiakija.

Lp,Nataša Smrekar

Spoštovani,

Vprašala bi Vas le še, če si lahko škodim s pitjem kapljic iz grenivkinih pečk (razredčenih v vodi) pri diagnozi gastritis?
Obenem do kontrole,ki bo septembra, jemljem zjutraj Acipan 40mg.

Hvala.

Lp,
M

Pozdravljeni!

Žal ne poznam koristi in slabosti soka iz grenivkinih pečk, zato vam na to vprašanje ne morem in ne znam odgovoriti.

Lp,Nataša Smrekar

New Report

Close