Razlaga izvida
Spoštovani,
imam eno prošnjo in bi bil zelo vesel, če mi lahko pomagate.
Prosil Vas bi, če mi lahko pojasnite izvid, ki sem ga prejel po RTG slikanju spodnjega dela hrbtenice:
Normalna višina korpusov in diskusov
Začetna intervertebralna artroza ledvenokrižnega prehoda
Incip. ileosakralna artroza obojestransko
Sem športnik, ki se ukvarjam s košarko, občasno s karatejem, fitnesom, tudi plavam.
Na pregled oz. RTG sem bil napoten zaradi večtedenskih bolečin v ledvenem delu hrbtenice. Te bolečine so bile včasih zelo hude, včasih komaj občutene, ampak so bile ves čas prisotne.
Vesel bi bil tudi vseh Vaših nasvetov, kaj naprej, kakšno je stanje, kaj svetujete?
Najlepše hvala!
Lep pozdrav
Aleš
Zelo verjetno se na sliki ne vidi, kaj se dogaja z diskom L4-L5 in predvsem L5-S1, sumim, da je tu prišlo do sprememb v ploščici.
V segmentu L5-S1 gre tudi za spremembe v medvretenčnih sklepih.
Opažene so tudi začetne spremembe v medenično križnih sklepih.
Ne da opravim klinični pregled težko svetujem kakršnekoli vaje, saj bi lahko naredil več škode kot koristi.
Mislim, da bi vam manualna terapija lahko pomagala, zato vas vabim, da se s slikami in izvidi oglasite v naši ordinaciji.[/url]
Lep pozdrav,
Spoštovani,
maja 2010 sem imela prometno nesrečo, sledile se močne bolečine po hrbtu (križ, vrat,..).
Po nekaj mesečni fizioterapiji je bolečina skoraj izzvenela, pričela sem s pilatesom, ko pa sem imela letos januarja ginekološko operacijo, po kateri sem 14 dni ležala in se nadaljnih 14 bolj malo gibala, so se bolečine ponovile v rahlo drugačni obliki (najprej nisem mogla premikati leve roke, nato močne bolečine v ledvenem delu, ki grejo po ritnici do stegna), ko sedim, je vse to še izrazitejše. Žal v službi sedim 8 ur na dan, pri delu z računalnikom.
1. RTG funkcionalnega slikanja vratne hrbtenice (jul10): vidna izravnava vrat. lordoza, kifotilna angulacija med seg. C3-C4, C4-C5 ter C5-C6, ki ne presegajo 3mm, nakazana funk. motenost.
2. RTG ledvenokrižnične hrbtenice (feb11):
– torakalna kifoza je rahlo pojačana
– nakazana je rahla dekstrokonveksna deviacija torakalne hrbtenice
– lumbalna lordoza je nekoliko izravnana
– nakazane so začetne spondilotične spremembe v višini torakolumbalnega prehoda
mnenje: lažje statične spremembe hrbtenice in začetne degenerativne spremembe torakolumbalnega prehoda.
Je za trenutno stanje kriva prometna nesreča, ali je kaj popolnoma ločenega?
Trenutno čakam da pridem na vrsto za UZ, magnetoterapijo, tens, VIF ledvene (kaj je to?) in vaje.
Kaj predlagate za naprej, oz poleg teh terapij?
Lepo prosim tudi za obrazložitev RTG.
Najlepša hvala.
Na izvidih kakšne resne direktne posledice prometne nesreče ne vidim, verjetno gre za običajne degenerativne spremembe, delno pa lahko vpliva prometna nesreča.
Gre za obrabo v obeh delih hrbtenice.
V vratnem delu je vidna lordoza kot odziv mišic na bolečine.
Kifotična angulacija kaže na ukrivljenost hrbtenice naprej, ni pa vidnih sprememb v ploščicah.
V ledvenem delu gre zaz začetne spremembe in ne vidim nič posebnega, tudi tu se pojavlja lordoza kot odziv na bolečine.
Kontraindikacij za obravnavo z manualno medicino ni, zato bi bilo smiselno s slikami obiskati našo ordinacijo.[/url]
Lep pozdrav,