Najdi forum

RAzlaga izvida

Spoštovani!

Stara sem 41 let, pol leta jemljem tudi novofem, ker sem imela strašne težave z oblivanjem, skoraj popolnoma sem izgubila menstruacijo. Oktobra se mi je kot strela z jasnega pojavila tudi kislina, s katero nisem prej nikoli imela težav, prej obratno, imela sem je premalo. Močno sem začela kašljati, dvakrat sem popolnoma izgubila glas. Osebni zdfravnik mi je predpisal emozul najprej 20 mg, ker ni bilo nič boljepa kasneje 40 mg. Ko se je stanje vsaj malo saniralo sem ška spet na 20 mg. Včeraj sem bila na gastroskopiji in prosila bi vas za razlago izvida. Naj vam povem, da se izredno pazim pri hrani, skrbi pa me, ker sadja sploh ne jem, kuhana zelenjava mi ne dela težav, je pa kvaliteta življenja zelo padla in kar ne morem se sprijazniti, da bom morala imeti tak režim do smrti.Vljudno vas prosim, če mi lahko malo bolj po domače razložite naslednji izvid, hkrati pa imam še vprašanje, in sicer imam strašne migreme jemljem replax ali ketonal. Ali jih sploh jemljem? Lahko uporabljam vsaj svečke ketonala?
Izvid:
ugotovitve:
majhna hiatalna kila, ezofagitis stopnja II.
Pordecela(hiperemicna) sluznica na predelu antruma zelodca, na prepriloricnem predelu, na predelu pilorusa.
pordecela(hiperemicna) sluznica na predelu bulbusa.
rezultat HUT pozitiven

diagnoza:
sum na refluksni ezofahitis.Svetujem jemanje ultio 2krat 2 tbl za en teden nato 1tbl za 3-4 mesece, Fromilid tbl in Hiconcil tbl za en teden. Ob tem svetujem strogo držanje dietnega režima.
Dokazana erozivna gastropatija.

Je kaj od tega ozdravljivo ali me bo spremljalo celo življenje. Ultop ima toliko stranskih učinkov, da jih raje ne berem. Hvala za odgovor in lep dan. Super je, da vas imamo, da nas potolažite.

Pozdravljeni!

Gastroskopsko ugotavljajo vnetje sluznice požiralnika zaradi kisline poleg tega pa še vnetje želodčne sluznice in sluznice dvanajstnika ob okužbi z bakterijo Helicobacter pylori. Zaradi tega so vam predpisali dvotirno antibiotično terapijo ter zaviralec protonske črpalke (Ultop). Vsako zdravilo ima lahko stranske učinke, v navodilih so navedeni vsi možni tudi tisti zelo redki. Farmacevtska tovarna je namreč dolžna potrošnika obvestiti o vseh možnih dogotkih, ki lahko nastopijo ob jemanju določenega zdravila. Od vas je odvisno ali boste nato zdravilo jemali ali ne.

Jemanje nesteroidnih antirevmatikov ni najbolj priporočljivo ob želodčnih težavah, vendar kadar so ta zdravila nujno potrebna svetujemo hkratno zaščito želodca z zaviralcem protonske črpalke. V tem primeru lahko proti bolečinam vzamete ali tablete ali si aplicirate svečke. Zdravila Replax žal ne poznam.

Lp;Nataša Smrekar

New Report

Close