Najdi forum

Razlaga izvida?

Pozdravljeni!

Prosila vas bi, če mi lahko pojasnite izvid, ki sem ga prejela in sicer:

EGDS:normalen požiralnik in želodec
Diskretno krajše resice sluznice dvanajstnika D2, D3 in proksimalnega jejunuma z belkastimi vršički posameznih resic.

Ni diagnostično za alergijo in ne za celiakijo.

Hvala in lp

Pozdravljeni!

pri gastroskopiji vidimo poleg požiralnika in želodca le začetni del dvanajstnika do D2. Začetnega dela jejunuma z navadno gastroskopijo ne dosežemo, tako da se mi vaš izvid zdi zelo čuden. Tudi resic ne moremo ocenjevati-to ocenjuje le patolog ko pregleda preparat, ravno tako brez histološkega izvida samo iz izgleda sluznice ob preiskavi ne moremo izključiti alergije še manj pa celiakijo.
Glede na opisano pa je izvid preiskave zgornjih prebavil v mejah normale.

Lp,Nataša Smrekar

Pozdravljeni!

Hvala za odgovor, samo napisala bi še rada, da to je izvid, ki sem ga prejela sedaj po pošti in tkivo je pregledal in ocenil patalog.

Zanimalo me je kaj izvid pomeni, ker do zdaj v dobrih dveh letih sem imela take tri preglede in dvakrat zapored je pisalo, da kaže na neko vnetje in je verjetno znak alergije oz. celiakije, sedaj pa je kao vse ok, samo mojih težav pa ni konec.
Že vrsto let imam nizko železo in so sedaj sumili, da mogoče kej ni vredu v prebavilih, ker imam velikokrat driske in po vsakem obroku mi je slabo, pa ni važno kaj jem. Od vseh teh železovih preparatov prenašam pa samo sirup Ferum lek, kar se zdravnikom težko verjetno zdi ampak so krči, bolečine, ter slabost prehuda, ko začnem uživati kaka tableta.
Rada bi našla vzrok zakaj imam skoz težave z železom, ker ko ga neham jemati mi v kakem mesecu ful pade spet dol in se skoz vrtim v začaranem krogu!

Kaj pa pomeni, da imam diskretno krajše resice z belkastimi vršički? Je to vredu izvid?

Hvala in lp

Pozdravljeni!

Pri celiakiji v dvanajstniku ne vidijo resic ali so te krajše. Za diagnozo celiakije ponavadi potrebujemo pozitivna protitelesa proti tTG in EMA ter pozitiven histološki izvid. Stanje se popravi po uživanju brezglutenske diete, zato lahko dobimo tudi lažno negativne izvide!!!!!

Veliko ljudi ne prenaša železovih preparatov in opisujejo enake težave kot vi. Pri celiakiji zaradi slabe absorbcije ( iz hrane in zdravil ) bolniki prejemajo železo parenteralno (v žilo). Samo serumsko železo ne pove ničesar brez določitve feritina (zaloge železa) in TIBC (vezalec) ter vrednosti hemoglobina.

Lp,Nataša Smrekar

New Report

Close