Razlaga izvida
Ker imam bolečine v predelu vse od križa do gležnja, me je osebna zdravnica napotila na slikanje hrbtenice. Občasno čutim tudi mravljinčenje v stopalu. Dobila sem tudi napotnico za fizikalno terapijo. Prosim za razlago izvida radiološke raziskave.
Hemisakralizacija telesa L5 s psevdartrozo med stranskim nastavkom L5 in križnico na levi strani. Rudamentarni rebri TH12 – tranzitorni segmenti.
Gre za specifiko razvoja, vretence L5 se je delno razvilo v S5, podobno se je dogodilo tudi v prsnem delu z zadnjim rebrom, vse skupaj pa ne predstavlja kakega velikega problema.
Take primere smo v naših ordinacijah že imeli in bolečine tudi uspešno odpravili.
Na pregledu je potrebno natančno ugotoviti od kje izvirajo bolečine, spremembe, navedene v izvidu najverjetneje sploh niso vzrok bolečin.
Na prgled s seboj prinesite tudi slike in izvide.
Lep pozdrav,
Spoštovani!
Zaradi bolečin po zadnji strani nog od medenice navzdol, me je zdravnica poslala na slikanje kolkov in medenice.
Dobila sem izvid:
Ileosakralna artroza obojestransko
Nativno radiološko intakten obsklepni skelet obeh kolkov
Prosim Vas, če mi lahko obrazložite, kaj to pomeni.
K zdravnici sem naročena šele čez 14 dni, bolečine pa neznosne, sj mi onemogočajo gibanje.
Hvala za Vaš prijazen odgovor.
Izvid kaže na stare spremembe brez večjih sprememb, kolki so v redu.
Glede na izvid ocenjujem, da tu ni vzrok za vaše bolečine ampak bi bilo potrebno slikati še leveni del hrbtenice, kjer je verjetno vzrok vaših težav.
Lahko se tudi pred slikanjem oglasite pri nas (ali pa s slikami), da ugotovimo, od kod izhajajo težave in kako jih odpraviti.
Lep pozdrav,
Pozdravljeni
prosila bi vas za malce bolj domačo razlago RTG slikanja:
Indikacija: Lumboishialgia dex.
Lumbakna lordoza je primerno oblikovana.
Medvretenčni prostori so še primerno široki.
Slikani skelet je morfološko v mejah normalnega.
V predelu levega sakroiliakalnega sklepa sta vidni 2 ostro omejeni okrogli osteosklerotični leziji s premerom 11 in 12mm- verjetno insuli compacti.
Naj pri tem povem, da so me 2009 tudi slikali, takrat sta bili cisti veliki 7 in 9mm, priporočili so scintigrafijo skeleta, vendar me osebna zdravnica tja ni napotila. Sedaj so se težave začele stopnjevati od trtice preko stegna in peta- vse desno.Noga je mravljičasta, občutek negotovega koraka, peta boli in prsti so mrzli.
Poleg tega ob kolčnem sklepu(med popkom in kolkom) ostra bolečina ob hoji , ob mirovanju se čuti zatrdlino ob pregibu, ki ob pritisku nanjo zgine .
Težave oz. bolečine odpravljam z injekcijami, infuzijo in tabletam proti bolečinam, trenutno pa sem na fizioterapiji z magnetom.
Za odgovor že v naprej hvala
Pozdravljeni,
mnenje radioologa je, da ni odkritih nobenih posebnosit, intakten pomeni, da ni povezave s spremembami, ki jih opisujete oziroma s t.i. klinično sliko. Predvidevam, da so vaše težave rentgenkontrastne, kar pomeni, da gre za spremembe, ki jih tovstna diagnostika ne zaznava, verjetno gre za spremembe v mehkih tkivih: mišicah, vezivnem tkivu, …ali napačnem sodelovanju le-teh.
Lep pozdrav,
Pozdravljeni,
sumim, da gre v vašem primeru za sakroiliitis, katerega simptomi so pogosto zelo podobni simptomom lumboišialgije. Gre namreč za to, da lumboišialgije v vašem primeru izvidi ne pokažejo, saj ni nobenih bistvenih sprememb v ledvenem predelu hrbtenice. Glede cist je po vsej verjetnosti v preteklosti prišlo do vnetja, ki je bil vzrok za nastanek le-teh, posledično pa je prišlo do sprememb v obliki kostnih zatrdlin, kar je vzrok kroničnih težav.
Manualna medicina bi vam lahko pomagala kot pomožna terapija, sicer pa vam priporočam obisk pri ortopedu in revmatologu, tudi analizo krvne slike, da dobite natančno diagnozo. Sakroiliitis, katerega sumim, je lahko posttravmatski (kot posledica poškodbe) – v tem primeru je zdravljenje s terapijami, npr. tudi z manualno, zelo uspešno, lahko pa da gre za vnetni sakroiliitis (ki navadno nastane kot posledica spolnih infekcij npr. klamidije) in je potrebno zdravljenje z antibiotiki.
lep pozdrav,