Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Neonatologija razlaga izvida

razlaga izvida

Pozdravljeni dr. Cerarjeva,

vesela sem, da sem odkrila tale vaš forum, ker vem iz izkušenj, da so vaši odgovori vredni zlata.
Prosila bi vas za razlago izvida, ki smo ga prejeli po pregledu v razvojni ambulanti. Moja mala deklica je stara korigirano 2 meseca in 2/3, tehta 4770 g in je polno dojena. Rojena je bila v 25. tednu in 3/7, tako da je bila kar dolgo ˝vaša˝ glistica (spomnite se je lahko po kačjem pastirju…).
Izvid je tokrat precej vzpodbuden – vzpostavi zelo lep očesni kontakt, se nasmeje, s pogledom sledi v obe strani, izvor zvoka poišče, na hrbtu zadrži sredino, roke sklepa, nosi jih v usta. V trebušnem položaju in vesah je še prisotna skrajšava po levi strani – predvidevam, da je to posledica dejstva, da je morala zaradi pnevmotoraksa precej ležati na levem boku?
Zanima pa me, kaj pomeni izraz, da je drencanje komaj nakazano.
Ob tej priložnosti bi se vam rada še enkrat zahvalila za ves vaš trud, ki nam je omogočil, da nam to malo bitje s svojimi nasmehi in dobro voljo vsak dan znova polepša življenje in nam daje vedeti, da je življenje lepo in da se je zanj vredno boriti. Zdaj vidim, da so ti otroci res nekaj posebnega, saj je naša mala borka iz nas izvabila veselje do življenja in pozitivizem, ki ju prej nismo znali občutiti.
Še enkrat hvala.

Draga “lilimili”,

hvala za pohvalne besede, so “balzam za dušo” ob sedanjih obremenitvah pri nas. Seveda se spomnim vase malčice – in sem na tekočem, kaj se z njo dogaja (za to poskrbi naša “skorajšnja babica”, vaša sokrajanka). Sem bila pa itak optimist glede njenega razvoja, saj se ni v času bivanja pri nas dogajalo nič zaskrbljujočega.

“Skrajšava po levi strani” je verjetno mišljena kot posledica nekoliko večje napetosti mišic na levi. Morda je bila le slučajnost v času pregleda. Zato brez panike. Zanesljivo pa ni posledica obdobja ležanja na levi strani v času, ko smo odstranili torakalno drenažo po pnevmotoraksu na levi strani.

“Drencanje” je slovenska (?) beseda, ki označuje krožne gibe rokic in nogic v budnosti (kot nekakšen nemir, celo “živčnost”). Izraz uporabljajo predvem nevrologi in razvojni pediatri (čeprav nočem biti zajedljiva, se mi včasih zdi, da uvajajo nove in nove oznake tudi z razlogom, da jih še strokovnjaki ne razumemo…). In da ga je pri vaši malčici manj, ne pomeni ničesar zaskbljujočega.

Torej, uživajte, ne skrbite preveč, ob stiskah ali nejasnostih se lahko vedno slišimo tudi “v živo”,

****************************************** Dr. Lilijana Kornhauser Cerar, dr. med.

New Report

Close