Razlaga izvida – 24 urni holter
Pozdravljeni,
Prosila bi za razlago izvida 24 urnega holter monitoringa, ki sem ga opravila pri Medicor zaradi občasnih aritmij ter nizkega srčnega utripa:
- Maks. srčna frekvenca: 90
Min. srčna frekvenca: 31
Srednja srčna frekvenca: 46
Osnovna nadprekatna aktivnost: sinusni ritem
SVES: 38, maks. 6/uro
Pavze: 7 > 2s
VES: 10, maks. 8/uro
Pavz
Mnenje: sinusni ritem s povprečno frekvenco v bradikardnem območju – 46/min.
108 epizod bradikardije pod 40/min (popoldne in ponoči, najnižje 31/min).
7 pavz pod 2s, najdaljša 2,1s.
Redke nadprekatne, sporadične prekatne ekstrasistole.
Ob tem bi podala še nekaj podatkov, da bo razlaga izvida lažja – stara sem 31 let, visoka 166 cm in težka 46 kg, se rekreativno ukvarjam s športom (2x tedensko, krajši tek, hrib ali bootcamp, definitivno pa nisem profesionalni športnik in zase niti ne bi rekla, da imam veliko kondicije, pač povprečno).
Pred 3 leti sem zaradi aritmij in občutka preskakovanja srca že obiskala kardiologa, ki mi je takrat zaznal blažji prolaps mitralne zaklopke. Imam pogoste vrtoglavice, običajno ob vstajanju (ob tem se mi stemni, mravljinci po telesu), včasih pa tudi kar tako, sede.. Velikokrat sem tudi utrujena oz. če delam sedeče, pisarniško delo se včasih težko zberem, se mi začne spati, mi niha koncentracija… Imam tudi ginekološke težave in sem zaradi 1-letne odsotnosti menstruacije in neproizvajanja luteinizirajočega hormona pred dvema tednoma pričela s hormonsko nadomestno terapijo (Trisequens).
Že vnaprej se zahvaljujem za odgovor ter vas lepo pozdravljam,
L.
Spoštovana
V vašem primeru gre za izrazito bradikardija (nizko število utripov). Z upoštevanjem dejstva, da so ugotovili tudi 7 pavz daljših od 2 sek. menim, da je potrebna nadaljnja obravnava da se ugotovijo vzroki za bradikardijo. Vaši simptomi se skladajo z ugotovitvami Holterja . Število ekstra sistol (SVES, VES) je nepomembno. Verjamem, da bodo v Medicorju ustrezno ukrepali
LP