Razlaga izvida
Pozdravljeni !
Stara sem 26 let in že kakšnih 8 let imam bolečine v križu. Bolečine včasih komaj čutim včasih pa so neznosne, kar se mi dogaja tudi zadnje dva meseca in to neprekinjeno. Zvečer me najbolj v križu in naprej po hrbtenici do vratu, ter včasih tudi v vratu tako boli, da ne morem več ne sedeti, ne stati, nič in zato me je zdravnica napotila na RTG slikanje, kjer so napisali;
Na prikazanih skeletnih elementih torkalne in ledvene hrbtenice ni rtg znakov za svežo poškodbo.
Torkalna hrbtenica:
Na spodnjih segmentih torkalne hrbtenice od nivoja Th7 navzdol je prisotna blaga spondiloza. V ostalem je prikazan skelet torkalne hrbtenice strukturno in morfološko v mejah normalnega.
Ledvena hrbtenica:
Ledvena lordoza je povdarjena. Spodnja terminalna plošča korpusa L1 je vdrta – Schmorlova hernija. Vdrta je tudi spodnja terminalna plošča korpusa vretenca L5 – Schmorlova hernija.
V ostalem je prikazan skelet strukturno in morfološko v mejah normalnega.
Prosim za razlago izvida.
Hvala !
Blaga spondiloza v prsnem delu je običajno posledica starostnih sprememb, vendar je pri vas to prezgodaj, običajno se te spremembe pojavljajo po 30. letu.Gre za obrabo hrustanca in spremembe na kosteh vretenc kot odgovor na to obrabo.
Schmorlova hernija ne načeloma pritiska direktno na živce, lahko pa zmanjša prostor med vretenci, kar lahko vpliva na prizadetost živca. Lahko gre za posledico udarca ali velike obremenitve v osi hrbtenice. Dostikrat se to pojavlja pri ljudeh, ki se ukvarjajo s padalstvom, košarko, odbojko, dviganje uteži ipd.
Več bi vam lahko povedal ob pregledu, tudi v kakšni meri bi se dalo problem rešiti.
Lep pozdrav,