Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Urgenca Razlaga izvida

Razlaga izvida

Spoštovani!

Vem da niste okulist, ampak bom vseeno poskusila srečo…

Torej, fant je bil zaradi slabšega vida – predvsem na levem očesu na pregledu pri okulitstu. Pregled je pokazal naslednje:

VIS-SC Do: 1,0 parc Lo: 0,7

Oč.P.SCH DLo: 12

ŠPR_SV Zunanji deli bp, vezenica rožnata, roženica čista, prekat
normalno globok, čist, zenica bp, leča in steklovina bp

FUNDUS DO: papila in žilje bp, fov. rekleks izziven
Lo: papila in žilje bp, razmazan fov. refleks, edem makule

Predvsem me zanima kaj je to razmazan fov. refleks in edem makule. Zakaj pride do tega? Je to kaj hudega?

Hvala in lep pozdrav!

Pozdravljena!

VIS-SC Do: 1,0 parc Lo: 0,7 (vid desnega očesa 100%, levega 70%)

Oč.P.SCH DLo: 12 (lahko da gre za očesni tlak desnega očesa – a kje je levi?)

ŠPR_SV Zunanji deli bp, vezenica rožnata, roženica čista, prekat
normalno globok, čist, zenica bp, leča in steklovina bp (pregled s špranjsko svetilko, ki izgleda kot mikroskop je bil normalen)

FUNDUS (očesno ozadje – to je tam, kjer je mrežnica) DO (desno oko): papila (tam kjer gre iz očesa vidni živec) in žilje bp, fov. rekleks izziven
Lo (levo oko): papila in žilje bp, razmazan fov. refleks (fovea je vdolbinica v makuli-rumeni pegi, refleks je odsev te fovee in je
“razmazan” verjetno zaradi edema makule), edem makule (oteklina rumene pege na mrežnici, kjer je vid najostrejši-oteklina privede do okvare vida, razlogi zanjo pa so številni)

Nekaj sreče ste torej imeli. Lep pozdrav, če ni kaj jasno, se še oglasite!

Lep pozdrav - - - - - - - - Sašo Rebolj, dr. med.

Spoštovani!

Najlepša hvala za vaš odgovor. Mi je kar žal, da sem imela srečo, ker sem sedaj še bolj zaskrbljena 🙁 Sicer ima v ponedeljek še test vidnega polja in Amsler.

Predvidevam, da ima očesni pritisk na obeh očesih enak DLo = 12.

Zanima me ali je ta okvara vida zaradi otekline stalna ali se da kako popraviti. Je samo 70% vid levega očesa torej posledica te otekline? Bi lahko šlo za degeneracijo rumene pege? Sicer ima fant 30 let in se mi zdi da je to za kakšnih 20 let prekmalu.

Še enkrat hvala!

Lep pozdrav.

Ta slabši vid je seveda lahko zaradi tega. Zakaj pa je do tega sploh prišlo, ne bi želel ugibati (ker je res precej možnih odgovorov in pa ker mi to področje ni poznano prav v podrobnosti).
Lep pozdrav!

Spoštovani!

Danes je imel pregled. Vidno polje posamezno na levem in desnem očesu, kot tudi pri obeh skupaj je 100%, tudi Amsler je OK.

Zanima me na podlagi česa se določa kakšen je procent vida? Kaj to pravzaprav zajema?

SIcer je vnetje še vedno prisotno, okulist sicer ne ve kaj je vzrok, zato je brez terapije.

Hvala in lep pozdrav!

Odstotek, ki je bil naveden pri pregledu vidnega polja pomeni, kolikšno področje vidi naenkrat brez premikanja očesa (zoženo vidno polje je npr. če gledate skozi cev), 100% je normalno (stvar se nanaša na “širino”). Tisti odstotki iz prvega posta (1,0 in 0,7) pa je vid pri max korekciji dipotrije, če jo nekdo ima (in se nanaša bolj na ostrino vida)
Lep dan!

Spoštovani!

Tudi jaz prosim za razlago izvida.

Pregled pri okulistu sem opravila letos in pred dvema letoma zaradi glavkoma v ožji družini. Pred dvema letoma so ugotovili slabši vid na blizu DO in LO 1,0sc. Vse ostalo je bilo vredu.
Letos je vid na blizu enak. Očesni pritisk na obeh očeh 18mmHg.
ZADNJA BM: Desna papila je bledorožnata. Leva je nekoliko bolj bleda. Žilje še primerno za starost.
VIDNO POLJE: Desno in levo še ohranjeno vidno polje. Leva slepa pega je večja, verjetno zaradi atrofije papile.
Napotena sem še k nevrologu. Zanima me, kaj pomeni atrofija papile, zakaj nastane , kako se zdravi? ali se lahko vid slabša ?

Hvala za odgovor, čeprav ne gre za urgenten primer.

Spoštovani,

prosim, če lahko komentirate moj krvni izvid, saj nekaj zadev odstopa od normalnega. Naj omenim, da sem šla v laboratorij ravno med menstruacijo, če ima mogoče kaj veze s tem.

K-SR 2
K-levkociti 4.7
K-eritrociti 4.18 L
K-hemoglobin 131
K-hematokrit 0.364 L
K-MCV 87
K-MCH 31.4
K-MCHC 360 H
K-RDW 13.4
K-trombociti 218
K-MPV 8.3

Preverjen je bil tudi K-DKS-aparat in so vsi rezultati znotraj orient.ref.vrednosti.

Stara sem 33 let.

Hvala za vaš odgovor!

Pozdravljeni, razen kanček manjßega števila rdečih krvničk, ni v izvidu nič posebnega. Tudi odstopanja so komaj omembe vredna in sama po sebi ne zahtevajo ukrepanja.
Lep pozdrav

Spostovani,;), bila sem na krvi in vodi, voda je bp, kri pa vse ok, razen hemoglobin 118 (120-180),hematokrit 0,36 (0,37 – 0,54), MCV 78,0 (81,0-94,0), RDW 16,2 (11,5-14,5)… Dks je vse ok. Kaj pomenijo da odstopanja teh kratic?? Komentar mikrocitoza. Lepo vas prosim za razlago odstopanj,je to zaskrbljujoce?

Hvala lepa

Pozdravljeni, kot vedno, tudi vas sprašujem, zakaj so vam naročili omenjene preiskave in zakaj niste povprašali zdravnika, ki vam je povedal rezultate??
Lep pozdrav

Naredili si zato ker sem mela bolecine v predelu jajcnikov. Se nusem bila pri dr.

Izvid ne pojasnjuje bolečin v predelu jajčnikov, minimalna odstopanja so največkrat posledica pomanjkanja železa.
Lep pozdrav

Spostovani,

Hvala za razlago. Jaz ze dva meseca imam hemoglobin 118, je potrebno ukrepati? Je pa res da imam grozno velike krvavitve med perilom. Kaj pa te kratice to so neki izracuni? A lahko ta izvid nakazuje kako krvno bolezen (leukemijo, limfom, ). Hvala in upam da boste razumeli in ne boste zamajali z ocmi 🙂

S hemoglobinom 118 ni nobene panike, omenjene kratice niso izračun, ampak vrednosti, ki jih izmeri ali oceni krvni analizator.
Lp

Hvala lepa, pa se nekaj: v scitnici imam nodus ki je bil punktiran in je negativen. Imam povecano scitnico. Sedaj na zadnjem pregledu oktobra 2013 sem imela uz scitnice kjer je bilo navedeno ds je scitnica povecana, nehomogene strukture, nodus meri 5×6 mm, mejne vrednosti tsh, ft3 in ft4 ter tg so v mejah normale edino Atg imam 520. dg:avtoimuno vnetje acitnice, se ne potrebuje terapije. Malo cudno, kpntrolo imam komaj za 1 leto, ampak moj atg je ful povisan, kako potem kontrola za toliko casa, cudno a ne?
Hvala za vas odgovor

Pozdravljeni
Datum kontrole sicer težko ocenjujem, prav nenavaden pa se mi ne zdi, saj imate tako nivoje hormonov ščitnice v mejah normale, prav tako je normalen njihov nadzor. To stanje se ne spremeni čez noč . Lep pozdrav

New Report

Close