Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Čutila Oftalmologija Razlaga izvida

Razlaga izvida

Pred kratkim sem bila pri okulistu in dobila naslednji izvid:

Vdo: -6,50+1,50/100=1,0
Vlo:-6,00+0,50/70=1,0

ER do: -4,50-2,25/2”
lo: -5,50-0,75/172”

Tdo:20
Tlo:19

Fdi dlo: papili rožnati, peripap. atrofija. Žile primerno široke. Makuli bp.

DG. astigmatizem

Zanima me, kaj pomeni Vdo(Vlo) in kaj ER? Ali je moja dioptrija za desno oko -6,50 ali -4,50 oziroma za levo oko -6.00 ali 5,50? Kaj pa Tdo (Tlo)? In peripap. atrofija?

Hvala, Ajda

Izgleda, da se je vaš odgovor izgubil, zato vas prosim, da odgovorite še enkrat.

Hvala, Ajda

Zdravo! pred kratkim so mi namerili zelo povišan pritisk v očeh (33) zanima me kaj to pomeni?

hvala za odgovore

Najprej odgovor na vprasanje ga. Ajde:
Vdo in Vlo pomeni koliko je dioptrija na desnem in levem očesu in koliko je vasa vidna ostrina. Vasa dioptrija je toliko kolikor vi sprejmete s korekcijskimi stekli se pravi desno -6,50 in levo -6,0 ER pa pomeni koliko pokaze aparat.
Tdo in lo pomeni očesni tlak desno in levo in je v mejah normale. Peripapilarna atrofija pa je sprememba na očesnem ozadju in je posledica vase kratkovidnosti, kar pa ne predstavlja nic nevarnega.

mag. Kristina Mikek, dr.med. spec. oftalmologije Morela okulisti d.o.o. Center za očesno refraktivno kirurgijo Tehnološki park 21, stavba D, 3.nadstropje Ljubljana Tel: 01 5102340 www.morelaokulisti.si

Očesni tlak 33mmHg res pomeni zvišan očesni tlak, vendar pa ena meritev ne pomeni da imate zvišan očesni tlak ali glavkom. Očesni tlak je potrebno kontrolirati in narediti podroben pregled, predsvem pa narediti vec meritev v toku dneva.

mag. Kristina Mikek, dr.med. spec. oftalmologije Morela okulisti d.o.o. Center za očesno refraktivno kirurgijo Tehnološki park 21, stavba D, 3.nadstropje Ljubljana Tel: 01 5102340 www.morelaokulisti.si

New Report

Close