Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Bolezni srca in ožilja Kardiologija Razlaga izvid, pq doba

Razlaga izvid, pq doba

Pozdravljeni

Prosila bi za razlago izvida, ki sem ga prejela od kardiologa po 24urnem holterju EKG.

Zapisano je le, da je sinusni ritem s povprečno frekvenci 69/minuto. Prisotni sta bili dve nadprekatni in dve prekatni ekstrasistoli. Med spanjem zaznana mejno dolga doba PQ.

Zanima me, kaj to pomeni, predvsem slednje, kaj je pq doba in ali je nevarno. Uvedena mi je terapija concor 1,25. Holter sem imela zardi aritmij.

 

Hvala in lep pozdrav

 

Spoštovana

Ne vem za kakšno vrsto aritmije gre (prezgodnji utrip ?), da bi sploh jemali kakršna koli zdravila.? Dve prekatni in dve nadprekatni sistoli v 24 urnem obdobju, praktično pomeni b.p. t.j, nobene aritmije. Zato se tudi sprašujem o smiselnosti uvedbe zdravila byol.? Seveda, nimam vpogleda v celoten holter posnetek tako, da je moje mnenje zgolj mnenje. Kar se tiče mejno dolge dobe PQ (ne vem ali je podaljšana ali skrajšana), verjamem, da ne gre za nič nevarnega zato brez nepotrebnih skrbi. Da je PQ med spanjem mejno podaljšana, je praktično normalna ugotovitev. Interval PQ, znan tudi kot interval PR, je časovni interval med začetkom vala P in začetkom kompleksa QRS v elektrokardiogramu (EKG). Predstavlja trajanje električne prevodnosti od sinoatrijskega vozla do ventriklov, vključno z intraatrijskim prevodom in zakasnitvijo atrioventrikularnega vozla. Običajni interval PQ se giblje med 0,12 in 0,22 sekunde.

Interval PQ je zmerno odvisen od srčnega utripa, s krivolinijskim razmerjem med obema spremenljivkama. Ta odnos je bolj izrazit pri ženskah kot pri moških. Prilagajanje intervala PQ spremembam srčnega utripa ima zakasnitev, ki je zelo odvisna od spola, z daljšo zakasnitvijo pri ženskah kot pri moških.

LP

Pozdravljeni

Najlepša hvala za odgovor.

Od kardiologa sem prejela zgolj, kar sem zapisala.

Se mi pa dogajajo vse pogostejši preskoki,  kardiologa pa imam šele naslednji mesec. Concor mi ne pomaga.

Preskoke čutim kakšnih desetkrat ali večkrat dnevno, ne glede na to,kaj počnem. Gre takole- srce ne skoči, ampak imam občutek, kot da mi ga nekaj zvije,  kot da se ustavi, in se potemv prsnem košu preobrne ali pretoci od zelodca do požiralnika. Kot da se preobrne v prsnem košu nekakšen cmok ali balon. Čutim, da srce tudi zamigeta, hkrati pa me stisne v trebuhu. Občutek je neprijeten, ker ta obrat zelo dobro čutim, po tem pa me v prsnem kosu začne stiskati oz.sledi neprijeten občutek, ki se širi od sredine koša in v požiralnik. Ta bolečina oz.obcutek vztraja. Saj ne vem, kako bi vse skupaj opisala, je pa zelo neprijetno, boleče in seveda sem vsakič znova zelo prestrašena. Kot rečeno, po concorju no nič boljše.

Sicer je z mojo ščitnico vse v redu. Bilo naj bi tudi s krvjo, stara sem 46 let, v menopavzi se nisem.

Prosila bi vas, če mi lahko pojasnite,kaj bi to bilo oz za kakšne aritmije bi lahko šlo in ali je vse skupaj nevarno.

Hvala in lep pozdrav

Sanja

Spoštovana

Brez vpogleda v celotno anamnezo, je težko postavljati diagnoze, vendar sem nekako prepričan, da pri vas gre za prezgodnje utripe, ki so lahko prekatni ali nadprekatni tako kot vam je pokazal holter. To da imate nekaj deset na dan teh utripov je povsem benigna tj nenevarna zadeva. Vsi ljudje kdaj pa kdaj začutijo te extra utripe, nekateri so bolj občutljivi in se mi zdi, da ste tudi vi zelo občutljivi na te “čudne” senzacije v prsnem košu. Nekateri ljudje živijo z nekaj tisoč teh utripov na dan in se jih niti ne zavedajo, drugi pa zaznajo vsakega. Kaj lahko še naredite? Izogibajte se javi, čaju t.j.močnejšim pijačam in poživilom, alkoholu, težki hrani, imejte čim bolj urejeno spanje ter se poskušajte sprostiti.

Lp

New Report

Close