Razlaga in nasvet
Spostovani g. doktor,
Vljudno vas prosim za razlozitev izvida za oceta in zame.
Ocetov izvid:
RTG L/S Hrbtenice v dveh projekcijah:
Korpus L2 je znizan za priblizno eno tretjino zaradi impresije s strani zgornje terminalne ploscee. Dorzalni elementi in dorzalna faseta omenjenega korpusa so ohranjeni. Fraktura izgleda starejsega datuma. Nekoliko so vdrte tudi terminalne plosce korpusov L1 ter L3. Nekoliko znizana i.v. prostora od L1 – L3. Izrazita spondiloza na korpusih L1 in L2.
Moj izvid:
RTG cele hrbtencie v dveh projekcijah:
Izrazita deviacija turakolumbalne hrbtenice. Zacetna spondiloza vratne in torakalne hrbtenice. Na lumbalni hrbtencii ni pomembnih degenerativnih sprememb. I.v. prostori so primerno siroki.
Oce si je hrbtenico poskodoval leta 1999, ko je v sluzbi padel cca. 3 metre globoko in pristal na trtici. Od takrat ima obupne tezave s hrbtenico. V zadnjem obdobju opaza, da ima tudi stiskajoce bolecine v levem delu prsnega kosa. Bili smo pri pulmologu in kardiologu in vsi izvidi so b.p.
Ker tudi mene obcano pika v levem predelu prsnega kosa me zanima, ali je mozno, da vse te bolecine izvirajo iz hrbtenice.
Zelo vam bom hvalezna, ce mi boste svetovali oz. razlozili omenjena izvida zame in oceta.
Ali mislite, da bi mi bolj aktivno sportno zivljene lahko pomagalo pri krepitvi misic oz. kje sploh naj zacnem. V septembru bom imela en teden aktivne terapije v termah, kjer me bodo, upam, naucili pravilnih vaj za krepitev misic pa tudi za plavanje sem se odlocila.
Zelo vam bom hvalezna ce mi boste lahko kakorkoli svetovali, kajti bolecine v hrbtenci postajajo neznosne.
Najlepsa hvala in veliko uspeha vam zeli,
Lori
Pri očetu gre za stanje po starih zlomih prvega, drugega in tretjega ledvenega vretenca s posledičnimi degenerativnimi spremembami na teh nivojih hrbtenice.
Pri vas gre za osno deformacijo z najverjetneje manjšo ukrivljenostjo prsne in ledvene hrbtenice. Opisane so začetne degenerativne spremembe v predelu vratne in prsne hrbtenice, ledvena hrbtenica pa ni degenerativno spremenjena.
Poškodba, ki jo je utrpel oče pogosto pušča posledice v smislu kroničnih bolečin, ki jih opisujete. Najpogosteje razen občasne vodene fizikalne terapije in izogibanja prekomernega obremenjevanja hrbtenice kakšno drugo zdravljenje ne pride v poštev.
Glede na opisano ukrivljenost prsne in ledvene hrbtenice je možno, da so težave, ki jih opisujete posledica deformacije hrbtenice. Pravilno ste se odločila za terpijo v termah, pomembno je, da boste z naučenimi vajami nadaljevala tudi po zaključeni rehabilitaciji.