Razlaga EKG
Intermediaren je latinska beseda, ki pomeni “vmesen”. V primeru srca je beseda s katero povemo, da srce v prsnem košu nima niti ležečega, niti pokončnega položaja. Taki položaj (tako glavno os) ima srce pri ljudeh, ki niso niti suhi, niti debeli. Taki je najbolj “zdrav” položaj srca.
Pozdravljeni,
Pred tednom dni sem bila na EKG (kratek 2 minutni) pred operacijo. Na EKG ugotovitev je zapisano: sim. ritem s F: 72; semivertik. si., kratka PR doba (0,08/s), nakazane motnje repal prekatov.
Na računalniškem izpisu pa sledeče:
Vent. rate 72 bpm
PR int. 88 ms
QRS dur. 78 ms
QT/QTc 366/390 ms
P/QRS/T axis -3/76/26
RV5/SV1 amp. 1.13/0.93 mV
RV5+SV1 amp. 2.06 mV
Sinus rhythm, short PR interval, Nonspecific twave abnormality, abnormal ECG
Stara sem 34 let, normalne postave, ne jemljem nobenih zdravil. Imam precej stresno službo. Občasno me zbada v predelu srca, ki z masažo pri lopaticah čez kakšen dan mine, ca 1x na 2 meseca pa se mi pulz v mirajočem stanju poveča za ca 10 minut na ca 130 udarcev na minuto. Do pred dvema letoma sem se ukvarjala s športom, ob naporih nisem čutila kakšnih bolečin v predelu srca, oziroma prevelike zasoplosti. Izvid me je zelo zaskrbel, zato vas prosim za pojasnilo, kaj pomeni ta izvid (morebitna bolezen?), ali so stanje lahko s čim popravi (šport, drugačna prehrana). Naj še dodam, da imam zadnja dva meseca v spodnjem delu grla občutek, kot da bi imela nekakšen cmok, me tišči in občasno mi je slabo. Opravila sem test za ščitnico: TSH, T3 in T4 in je bil ok. Prvič, ko sem bila na EKG (samo posnetek, brez obremenitvenega testa) – pred ca 8 leti, ko sem bila precej pod stresom in sem imela več “napadov” hitrega bitja, so mi rekli, da imam aritmijo. Po tem nisem opravila nobenega pregleda več do pred tednom dni.
Že vnaprej se vam najlepša zahvaljujem.
Lp, Mojca
V vašem EKG je prisotna majhna napaka (kratek PR), ki ni dostopna nobenemu zdravljenju. Edina posledica je,da pri bolniku lahko nastopijo kratki napadi hitrega bitja srca. Glede na vsebino dopisa bi pomislil na možnost,da so težave posledica stresnih vplivov na srce in na počutje in, da bi vam pomagal zdrav način življenja (mnogo gibanja, nekajenje, izogibanje stresom, omejeno uživanje kave in alkohola, zdrava, uravnotežena prehrana, po potrebi blaga pomirjevala (Tablete Persen ali podobno, ki so v prosti prodaji), itd.
Spostovai imela sem meseca oktobra napad vrtoglavice bila sem v bplnisnici na pregledu in so ugotovila da je nekaj narobe z centrom ravnotezja od takrat pa do danes sem jedla betaserc 2x na dan pri nevrologu niso ugotovili nic imam pa tudi napade ko mi zacne srce mocno in hitro razbijat bila sem na ekg in ekg je naslednji
Vent rate 84bpm
Pr int 142ms
Qrs dur82ms
Qt qtc int 364 405ms
P qrs t axis.35 62 39
Rv5 svi amp 1.080 1.005mv
Rv5+sv1 amp 2085
1100 sinus rhythm
9110 normal ecg
Rada bi samo vedela ali je vse ok ler cutim obcasto topo bolecino okoli srca stara pa sem 43 let kadilka
Kot ste lahko sami razbrali, ni v posnetku EKG nobene ugotovitve, ki bi dopuščala sum, da je srce bolno, oziroma, da so bolne (aterosklerotično spremenjene) srčne žile. Vsekakor, glede na vašo starost in,da ste kadilka, bi priporočil pregled holesterola v krvi in opustitev kajenja.
Pozdravljeni,
Bil sem na kontrolnem zdravniškem pregledu na medicini dela in zdravnica me je precej ostrašila z izvidom EKG.
Naj povem da imam povišan krvni tlak in da jemljem zdravila Concor 2,5mg 2 na dan in Atacand 16mg 1 na dan.Imam tudi povečano telesno težo.
Izvid EKG pa je naslednji :
RR 869ms SINUS RHYTHM
P 118ms LEFTWARD AXIS
PQ 148ms LEFT VENTRICULAR HYPERTROPHY
QRS 106ms QRS(T)CONTOUR ABNORMALITY
QT 414ms CONSISTENT WITH INFERIOR INFARCT
QTc 444ms PROBABLY OLD
Zdravnica mi je priporočila,da naj čimprej obiščem ambulanto za zdravljenje zvišanega krvnega tlaka.
Kaj mi svetujete?
P.S. Ali lahko s takim izvidom EKG potujem z avionom. Čez 14 dni grem službeno v London in me zanima ali lahko grem.
Že vnaprej hvala za odgovor in lep pozdrav!
Predstavljam si, da se že daljši čas zdravite zaradi visokega krvnega tlaka in, da ste, kolikor je mogoče, dosledni pri jemanju zdravil in pri upoštevanju zdravega načina življenja. Glede na izvid EKG je, kljub zdravljenju, prišlo do nastanka hipertrofije levega prekata. Izgleda, da ste preboleli tudi manjši srčni infarkt. Mislim, da ni zaržkov za potovanje z avionom. Če je bojazen, da vam tlak nekoliko poraste pred in med letenjem, lahko vzamete dodatno tabletko Concorja. Če še niste bili na pregledu pri kardiologu (hipertonologu) ali je že dolgo od zadnjega pregleda vam priporočam kontrolni pregled.
Pri delovanju srca ločimo dve fazi: čas krčenja srca, ko srce iz levega prekata iztisne kri v glavno žilo (aorto) in iz desnega prekata v pljučno žilo in čas mirovanja, ko v srce priteka nova kri in se srce pripravlja za ponovno krčenje. Čas krčenja imenujemo sistolna faza, čas ponovne polnitve in priprave za novo krčenje pa imenujemo diastolna faza. Kadar je diastolna faza podaljšana pravimo, da je prisotna diastolna disfunkcija. V večini primerov se to dogaja pri bolnikih z visokim krvnim tlakom in pri sladkornih bolnikih. Pri UZ- preiskavi vašega srca je kardiolog ugotovil normalen potek krčenja srca in blago podaljšan potek priprave za novo krčenje
Gospod primarij, lepo prosim za razlago izvida cikloergometrije:
(mogoče boste moje vprašanje dobili dvakrat, a ker mi piše, da je napaka vam pišem ponovno)
EKG v mirovanju: sinus ritem s fr.63/min
EKG ob obremenitvi: porast srčne frekvence do 103/min.
Gospa je zmogla stopenjsko obremenitev 5,1 MET (75W, 103/min. 200/90mmHg), ko smo test prekinili zaradi nemoči.Ob koncu napora je navajala stenokardijo in disnoe, v EKG smo beležili 0,09 do 0,12 mm deniv.ST segm. v II.,III, aVF inV2 do V6. Motenj srčnega ritma ni bilo. Zabeležili smo porast krvnega tlaka. Gospa je zmogla 75% maksimalne obremenitve ob 71% maksimalne srčne frekvence.
Test je sumljiv glede koronarne bolezni. Govori za znižano aerobno zmogljivost. Ob redni aerobni telesni aktivnosti naj srčni utrip ne preseže 90/min.
(Osebno pripominjam, da zaradi visokega srčnega utripa že dolgo pijem tablete ORMIDOL,,
to mi pomaga. zato je moj utrip nižji).
Ker me je doktor naročil na koronarografijo prosim, če mi pojasnite kakšne bolečine ima pacijet ob tem pregledu.
Iskreno se vam zahvaljujem in vas pozdravljam.
Glede na bolničino simptomatiko in dosedanje izvide se bolj nagibam k mnenju, da gre za nevrovegetativni sindrom kot pa za atipično simptomatiko angine pektoris. Potrebno še nadaljnje opazovanje. Pričakujem koristno delovanje anksiolitika (Lexaurin ali podobno) v kombinaciji z betablokatorjem. Nekoč smo upoštevali tudi rek “ex juvantibus diagnosis” in v podobnih primerih ordinirali nitroglicerinski derivat. Srečno.