Najdi forum

Razlaga EKG

V vašem dopisu ste navedli izvide več preiskav in ugotovljene bolezni (diagnoze). Pri preiskavah so zdravniki ugotovili, da ima vaš oče srce nekoliko oslabljeno, morda zaradi zoženih srčnih žil ali zaradi vpliva visokega krvnega tlaka. Pri izračunu ohranjene sposobnosti je zapisano, da je EF (ejekcijska frakcija) 50 odstotna, kar kaže na nekoliko zmanjšano moč srca. Predstavljam si, da vaš oče še zmore blage obremenitve in, da pri tem nima posebnih težav. V navedbi zdravil niso navedene tabletke za odvajanje vode, kar je dobro Priporočam, da oče gre na pregled h kardiologu eden ali dva krat na leto, da ugotovi stanje in pravilne odmerke zdravil.

Lep pozdrav! prim. Boris Cibic, dr. med. Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije www.zasrce.si

Pozdravljeni.

Zopet se vam oglašam in sicer me zanima, kaj bi bil lahko vzrok, da oče kar naprej kašlja. Prej ni nikoli kašljal, sedaj od kar je pa bil na bolniški – to je od 9.12 pa kar naprej kašlja. To ga zbudi tudi ponoči, skoz ga draži in sili na kašelj. A je to mogoče od katerih tablet ali pa tiči razlog kje drugje? A je to nevarno?

Kot sem vam napisala že zadnjič, oče vsak dan jemlje naslednje tablete:
– prenessa 2×4
– concor cor 2×12,5
– atoris 20 mg zvečer

Sedaj je tudi dobil napotnico, da mora it 12.10.2009 po aparat za 24 urno merjenje bitja srca.

Zelo sumljivo je, da kašlja zaradi tablet (Prenessa).

Lep pozdrav! prim. Boris Cibic, dr. med. Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije www.zasrce.si

Hvala za odgovor. Sedaj pa me zanima, kaj mi priporočate? A naj preneha jemati te tablete, zaradi katerih verjetno kašlja ali naj gre k zdravniku in naj mu predpišejo še katere druge.

Hvala in lep pozdrav.

Hvala za odgovor.

Sedaj pa me zanima, kaj mi svetujete? A naj oče jemlje tablete naprej ali naj preneha jemati tablete in gre k zdravniku da mu jih zamenjajo?

Lep pozdrav!

Predlagam, da bolnik pove zdravniku katero težavo ima od kar jemlje predpisano zdravilo.

Pozdravljeni!

Mene pa samo zanima ali mi lahko pojasnite ta izvid:

Dimenzije v cm

desni prekat ( 0,9- 2,6) = 3,2
Levi prekat EDD ( 3,2- 5,6) = 4,0
ESD ( 2,2 – 4,9) = 2,6
Levi preddvor ( 1,5- 4,0) = 4,5
Aorta ( 2,3 – 3,7) = 3,6

Dimenzije v mm
debelina zadnje stene ( 7 – 11) = 9
debelina i.v. septuma ( 7 – 11) = 10

Mnenje:
Levi preddvor je blago do zmerno dilatirani podobno je tudi desni.Debelina miokarda levega prekata je še normalna, ni videti večjih segmentnih motenj kontraktilnosti, iztisna frakcija je normalna, iz 1D slike jo določim 66%. Diastol. funkcija je blago prizadeta glede na pretok skozi mitralno zaklopko: Desni prekat je blago dilatirani, aorto izmerim na zg. meji normale. Za primerjavo imam izvid iz aprila lansko leto, od takrat do danes bistvene progresije srčnih sprememb ne ugotavljamo, razen pri diastol. funkciji levega prekata, ki je danes nedvomno blago prizadeta, lani je bila še noramalna. Kompletni izvid lahko okarakteriziramo kot blago degenerativno miokardiopatijo, jasnih znakov hipertoničnega srca pa še ni, vendar je pri bolnici potrebno medikamentozno predvsem zdraviti hipertenzijo, če obstoji kot prvo zdravilo, bi naj dobila betablokator.

Najpleša vam hvala za vaše mnenje in lep pozdrav!

Pisali ste mi s prošnjo, da vam pojasnim priložen izvid UZ-preiskave srca. Upam, da veste, da ima srce 4 votline, dve zgornji se imenujeta preddvora, dve spodnji pa prekata. Po sredini srca poteka pretin, ki loči levo srce od desnega.
Levi preddvor je blago razširjen, morda zaradi premalo doslednega zdravljenja visokega krvnega tlaka. Zaradi istega vzroka je verjetno motena tudi diastolična funkcija levega prekata. Blago je razširjen tudi desni prekat, morda zaradi kroničnega bronhitisa. Izgleda, da je srčna mišica nekoliko slabša zaradi starosti, ne pa zaradi visokega krvnega tlaka, ki ga vsekakor bolnica mora zdraviti.
Mnenje: stanje je zadovoljivo. Priporočam zdrav način življenja (telesna teža? dnevni sprehodi?)

pozdravljeni..imam nekaj vprašanj in bi bila zelo hvaležna če mi lahko čimprej odgovorite..že 7 let se zdravim za avtimuno boleznijo WG(vaskulitis,s prizadetostjo zg.dihal in pljuč).bolezen je 6 let v remisiji in nimam nekih bistvenih težav razen pogostih težav z bakterijami(zadnji bris je pokazal mrso-nos,grlo),glivicami,itd..kar je logično zaradi imunosupresivne terapije.
skrbi pa me sledeče: že nekaj časa imam težave z dihanjem..zadiham se ob naporih npr., ko grem v 2 nadst. zaradi tega me je zdravnica poslala na preiskave k pulmologu in kardiologu..
naredila sem UZ srca ki je sledeč:globalna sistolična funkcija je ohranjena EF čez 60% brez segmentnih motenj krčenja.Mitralna zaklopka ima na vrhu sprednjega lističa drobno fibrozno spremembo nekaj jih je tudi v hordah so hemodinamsko nepomembne. anterogradni pretoki E val 1,A val 1,1m/s je kompetentna.na aortni zaklopki ki je trilistna je max anterogradna hitrost 1,2m/s in je kompetentna.desnostranska hemodinamika in perikard brez posebnosti. Mnenje: blaga diastolična disfunkcija v smislu začetno motene relaksacije kar še nebi pričakovala ob bolničnih letih (stara sem 23 let)
sedaj po enem mesecu od UZ srca pa sem bila pri pulmologinji in sem seveda naredila vse možne preiskave od spirometrije do d-dimerja-spirometrija kaže na zožanje na malih dihalnih poteh,d-dimer negativen..pulmologinja pravi da gre vrjetno za astmo,metaholinskega testiranja pa nemorem trenutno opravit ker sem nosilka mrsa..pravi da me bo zdravila za astmo tudi brez metah.testa.
pišem pa vam ker mi je ob pregledu omenila da je slišen tih sistolni šum ob desnem robu prsnice,toni so sicer primerni..ali so te moje težave z dihanjem povezane s tem šumom in s tem kar pravi izvid UZ srca, ali je res bolj vrjetno da gre za astmo,od vseh teh preiskav in mnenj sem že čisto zmedena!!najbolj me skrbi da ni kaj narobe s srcem..

vnaprej se vam zahvaljujem za odgovor

Mislim da imate zdravo srce in, kot je ugotovila pulmologinja, rahlo moteno diastolično dis funkcijo srca zaradi astme. Pričakujem, da se vam bo stanje popravilo ob zdravljenju astme.Lahko mi še pišete.

Spoštovani,

prosim za vaše cenjeno menjene. In sicer očetu so postavili diagnozo:

Obremenitvena AP (+scinti 2009) – Kombinirana Aortna hiba zmerne stopnje, blaga do zmerna mitralna insuficienca, 50% stenoza ACI Dex., AH, HLP, debelost

Kaj to pomeni ter glede na to da so mu omenjali, da je nekaj narobe z zaklopko ga predsvem skbi način operacije. Ali je možna prek žile ali je potreben večji poseg?

Na odgovoru se vam vnaprej zahvaljujem!

Pozdravljeni !

Mojemu partnerju je dr. po izmerjenem ekg in napotitvi h kardiologu napisala inverzni T valovi V1,V2,V3,V4,V5
in spodaj rimsko št tri
Do zdravnika se je odpravil, ker ga je peklo v žlički in mu je razbijalo srce pravi, da se mu je to zgodilo trikrat ali mislite, da gre za kakšno resno bolezen drugače je športnik.

Za odgovor se vam zahvaljujem

lp

mojca

Inverzni valovi T v prekordialnih odvodih nastanejo ob nezadostni prekrvitvi pregledanih delov srca. Za pravilno oceno ugotovljenih sporememb zelo koristi primerjava s prejšnimi posnetki. Vsekakor priporočam čim prej pregled pri kardiologu in izogibanje večjim telesnim obremenitvam do njegovega izvida.

Pozdravljeni !
Moj mož je dobil izvid od scintigrafske preiskave in bi rada Vaše mnenje.
Na zgornjih tomografskih posnetkih je videti slabše kopičenje radiofarmaka antero -septalno v predelu apeksa ter v večjem delu spodnje stene levega ventrikla .
Prisotna je hipokinezija v predelu spodnje stene , predel septuma in spodnje stene se gibljeta po tipu levokračnega bloka . Ocenjena EF znaša cca 48 %.
anita

Verjetno bolnik boleha za napadi angine pektoris ali je prebolel srčni infarkt. Prizadeta sta prevssem konica srca in spodnji del srca. Srčna zmogljivost je nekoliko zmanjšana. Priporočam posvet pri izbranem zdravniku.

Pozdravljeni!
Prosim Vas za razlago EKG-ja. Podatki so naslednji:
short PRinterval
slightly depressed ST segment
T- wave near baseline
negative T- wavw
borderline ECG

Prosim Vas za čimprejšnji odgovor, saj me zelo skrbi. Stara sem 42 let in imam veliko preveč kilogramov. Hvala in lp,
Bojana

Opravičujem se za zamudo v odgovoru. V EKG so prisotne manjše spremembe, ki kažejo na prevodne motmje (short PR interval) in na zmanjšano prekrvitev srca (“depressed ST segment” in “negative T”). Indiciran posvet pri kardiologu.

Pozdravljeni,prosim če mi poveste razlago EKG,
sinusni ritem s fr.40/min,normalna el.os,aplaniran val T v T2,stara sem 36 let in imam malo povečano težo.Leta 2009 sem bila v bolnišnici topolšica zaradi prenizkega utripa 36/min,kar se mi večkrat dogaja,imam velikokrat vrtoglavice in slabosti,ter bolečine pod levo prso,ki trajajo okoli 2 min.Pri uz srca so mi ugotovili istega leta začetno popuščanje trikuspidalne zaklopke,ampak še ni toliko da bi bilo potrebno zdravljenje.Dva tedna nazaj sem bila zopet pri kardiologu vendar mi ni naredil ponovni uz.srca da bi videla kako ta zaklopka po 4 letih deluje.Se zelo hitro utrudim,tudi sapo mi pobere pri malo večjih naporih.Vtorek 16.4. imam uz vratnih ven,napor na kolesu in holter dobim za 24 ur,vseeno vas prosim za vaše mnenje in hvala že v naprej.Pritisk imam okoli 110/60,srčni ritem pa se giblje od 40/min -56/min.Hvala

V dopisu ni podatka ali ste bili na kontrolnem pregledu pri kardiologu, ki vas je pregledal pred leti in kaj vam je kardiolog povedal po končanem pregledu. Očitno ni bil prepričan, da nujno potrebujete zdravila za srce. Tudi iz vsebine današnjega dopisa ne morem sklepati, da so težave posledica popuščanja srca. Morda gre za težave zaradi zelo počasnega bitja srca in nizkega tlaka. Mislim, da bo slika bolezni jasna, ko boste opravili vse potrebne preiskave. Lahko mi še pišete.

Prosim za razlago izvida, kaj pomeni intermedijarna el. os.:
EKG: Sinus ritem 68/min, intermedijarna el. os.

Lep pozdrav,
Logona

New Report

Close