Najdi forum

razlag MR izvida

 

Pozdravljeni,

Prosim za razlago MR izvida. Že dober mesec imam bolečine v križu, predvsem pri sedenju. V tem času redno delam vaje za hrbet. Nekajkrat je že kazalo, da gre na bolje vendar se vsakič bolečina vrne.

Hvala.

Zmerna do izrazita i. v. hondroza L4-L5 z nakazanimi strukturnimi spremembami priležne s kostnine tipa Modic 1 in 2, i. v. diskus je dorzalno difuzno blago protrudiran in obojestransko v stiku s koreninama spinalnih živcev L5, ki ob tem nista odrinjeni – draženje manj verjetno. Dorzolateralna osteofit-disk kompleksa obojestransko minimalno ožita pripadajoča i. v. foramna, signal perinevralnega maščevja ob spinalnih živcih L4 je obojestransko ohranjen.

2. I. v. diskus je dorzalno difuzno  blago protrudiran s centralno širokobazno diskus hernijo, brez prepričljivih utesnitev nevralnih struktur, tudi pripadajoča i. v. foramna sta prosta. V ostalem je prikazan skelet ledvene hrbtenice strukturno in morfološko starosti primeren.

Spoštovani!
Imate že dokaj izrazito obrabo na nivoju L4-L5, kjer je tudi izbočena ploščica in vam nekoliko pritiska na živce. Na nivoju L5-S1 je podobno, vendar nekoliko manj izrazito. Na tem nivoju je tudi manjša diskus jernija, ki pa ne pritiska na živce, ker je centralna. Operacija verjetno ni potrebna, moral bi pa videti MR posnetke. Svetujem vaje za globoko trebušno muskulaturo, stabilizacijske vaje, za mišico transversus abdominis – PLANK ter fizioterapijo v ZD (UZ, laser, MGT, IF, TENS). Dokler so hujše bolečine, se izogibajte teku, lahko pa kolesarite.

Lep pozdrav!

Mitja Maechtig, dr. med., specialist ortopedske kirurgije, NCSF cpt osebni trener Naročanje za pregled: 031 719 299 (samoplačniški pregledi) Kirurški sanatorij Rožna dolina, Rožna Dolina, cesta IV 45, 1000 Ljubljana (01) 477 94 00 Železniški Zdravstveni Dom (01) 291 22 58

New Report

Close