Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Stomatologija Ustno zdravje in higiena Razjede na jeziku

Razjede na jeziku

Pozdravljeni!

Na jeziku se mi pojavljajo razjede, katere nastanejo iz male občutljive pikice v dveh dneh pa postane do 1cm velika razjeda ali več njih. Pozdravijo se v cca enem tednu, ponavljajo pa se mi različno pogosto, ponavadi cca 1x mesečno. So neprijetne, niso pa pretirano boleče.

Sem kadilec cca 10 let, težava pa se mi pojavlja zadnjih pol leta.

Mogoče kdo ve kaj bi lahko bilo to. V linku dodajam sliko. Hvala

IMG-20230110-194508

Pozdravljeni!

Hvala za vprašanje.

Po opisu in sliki sodeč bi najprej pomislil na pojav, ki mu pravimo lingua geographica. Gre za nenevarno spremembo na sluznici jezika, ki spreminja svojo lokacijo in se tudi pogosto ponavlja, vendar na vedno  različnih lokacijah po jeziku. Področja jezika izgubijo svojo značilno površino, postanejo bolj roza barve saj  na njih odmrejo oz. atrofirajo “brbončice”. Okolica teh sprememb, tam kjer je površina jezika normalna, ima bolj belkasto barvo, saj jo prekriva normalna populacija okušalnih papil. To so tiste majhni beli laski ali pikice, ki se jih lepo vidi tudi na vaši fotografiji. Robovi so značilno bolj belkaste barve in rahlo privzdignjeni.

Prizadeta mesta so lahko občasno bolj občutljiva in pekoča, predvsem ob kisli, pekoči hrani. Sčasoma se ta področja zazdravijo in obnovijo, a se lahko spet pojavijo na drugem koncu in v drugačni postavitvi. Zato se ta pojav tudi imenuje lingua geographica (geografski jezik), saj se “zemljevid” nenehno spreminja in pojavlja v novih oblikah. So obdobja, ko je tega več, a tudi obdobja, ko sprememb sploh ni. Vzroki pa niso čisto znani.

Upam, da je to pomagalo.

Lep pozdrav,

 

Miha Bobič

New Report

Close