Najdi forum

Razhod – iščem informacije

Spoštovani, zbiram informacije pred razhodom. Bom napisala več o najini situaciji. S partnerjem sva skupaj 8 let, imava dva predšolska otroka. Partner ima težave z alkoholom. Pred leti sem že oddala na CSD vlogo za razhod in za skrbništvo otrok. V trenutku je nehal piti in tako je šlo en čas. Sedaj pa je že kakšni dve leti neznosno. Saj so trenutki, ko se imamo lepo, a to je le takrat, ko so očitno planeti prav postavljeni. Malo karikiram, ker ne vem, zakaj je tako. Je vzkipljiv, na živce mu gre ropot, dirkanje in norenje otrok, promet na cesti, obiski… Ima rad svoj mir, še posebej popoldan, ko se rad zapre v dnevno, prižge glasbo in v roke vzame telefon. Beži iz ene odvisnosti v drugo. Ne prevzema odgovornosti, težko se dogovoriva o stroških in financah na sploh. Dela brez pogodbe, ni zavarovan oziroma zelo zamuja s plačili. Mene je enostavno strah. V njem ne vidim kančka odgovornosti do sebe, do mene ali do otrok. Sedaj je spet začel piti, manj kot pred leti, a ga zavoham in tudi vidim v obnašanju, da je drugačen., kar malo evforičen in preveč se vrti okrog mene. Ko je trezen, je zelo redkobeseden in ga niti preveč ne zanimam. Kot sem zapisala zgoraj, sedaj zbiram informacije. Enostavno ga ne upam soočiti z razhodom, dokler ne pridobim verodostojnih informacij, saj je besedno zelo močan. Vedno najde argument zase in vedno me besedno potolče. Zna žaliti in ustrahovati… Torej, trenutno poskušam vsak mesec dati na stran nekaj denarja, da si pridobim odvetnikovo mnenje, saj je pred leti rekel, da bo naredil vse, da dobi otroka on. V svoji družini ima zaledje, tudi finančno seveda. Kje najti odvetnika, je moje prvo vprašanje? Drugo vprašanje pa, katero terapijo oziroma katerega terapevta izbrati zase? Ne želim, da v prihodnosti zapadem v enake vzorce. Sem namreč hči alkoholika in tudi v preteklosti sem imela dolgoletno zvezo z moškim, ki je deloholik. Pred leti sem hodila na srečanja Alanon, a teh srečanj v sosednjem kraju več ni. Vse ostalo mi je na žalost predaleč. Hvala za vse informacije, ki jih boste delili z menoj!

Spoštovani,

ena ideja je CSD. Postopke tam že poznate. Če se ne motim, se je mogoče na CSD naročiti tudi samo na svetovalni pogovor. Tam lahko spregovorite tako o vaših tehničnih vprašanjih glede odvetnika in terapevta kot o vaših ostalih skrbeh in strahovih. Malokdo ima toliko izkušenj s podobnimi vprašanji, kot svetovalci na CSD. To bi lahko bil prvi brezplačen korak, da si pridobite izhodiščne informacije. Kar se tiče izbire terapevta, običajno predlagam izbiro v treh korakih:
1. Najprej preveriti ali je terapevt ustrezno izobražen psihoterapevt. Da ima končano izobraževanje in diplomo ene od uveljavljenih psihoterapevtskih šol. Predlagam: transakcijska analiza, geštalt ali sistemska družinska terapija.
2. Preveriti ali psihoterapevt svoje delo opravlja kot glavno poklicno dejavnost in ne kot uro ali dve vsak teden popoldan po službi. Na ta način sklepamo, da ima terapevt dovolj izkušenj. Izjema je, če si izberemo specializanta psihoterapije, ki se še uči. Tak ima ponavadi nižjo urno postavko.
3. Pridobiti priporočila/informacije, da so bili klienti zadovoljni z delom izbranega psihoterapevta in so uspešno rešili svoje težave.

Seveda ste kadarkoli dobrodošli tudi pri nas oz. pri meni. Le pošljite mail in se dogovorimo za prvo srečanje. To bi lahko bilo v roku dveh tednov. Pogledali bi tako tehnične informacije, predvsem pa to kar ste omenili:
– ozadje, da ste si izbrali in tolerirate partnerja s prav takimi značilnostmi
– ozadje, da mogoče čutite strahove/negotovosti pogosteje in močneje kot povprečna oseba
– razumevanje in razrešitev notranjega konflikta, prekiniti partnerstvo – zahtevati sprememba – tolerirati vedenje
– nadgraditi komunikacijsko opremo: kako upravljati s konfliktom, kako uveljavljati svoje želje/zahteve

Toliko na tem mestu.

Lep pozdrav,
Uroš Drčić

*** mag. Uroš Drčić, transakcijski analitik - psihoterapevt *** m: 031 336 452 *** e: [email protected] url: revitacenter.si

New Report

Close