razgibavanje dojenčka
Pozdravljeni.
Imam dva meseca in pol staro dojenčico.
Z njo se veliko igram in telovadim na različne načine.
Zelo rada “pase kravice”, glavico pa pri tem drži že zelo pokončno.
prav tako se zelo rada igra na hrbtu na podlogi z visečimi igračkami, jih prijema, se jim smeje in ogovarja (po njeno). Obrača se levo in desno, pa ne samo glavico, z hrbta se obrne na levi oz. desni bok, pa potem nazaj. Tudi z nogicami brca že zelo visoko.
Ko se zvečer umivamo, imamo par minutk namenjenih samo brcanju v vodi, kot če bi se učili plavati.
In potem masaže…rokic, nogic, trebuščka, hrbta,….
no in med drugim ji razgibavam tudi nogice.
Nežno jih povlecem, da so iztegnjene, potem jih nežno pokrčim, in spet iztegnem in spet pokrčim…to ponovim par krat, potem pa še malo vozive kolo z nogicami.
Vse to delam zelo nežno, pa me vseeno zanima, če je tako razgibavanje priporočljivo ali ne.
Dojenčica zelo uživa ob tem in tudi sodeluje, ker že sama krči in razteguje nogice.
Večkrat ko leži na hrbtu ji tudi primem obe nogici hkrati in ju istočasno počasi dvignem v zrak (ne visoko), potem pa spustim in spet dvignem in spet spustm…in potem poskuša to narediti tudi sama, in ji kar uspeva.
Prosim za vaše mnenje.
Lp
g. Barbara
Zahvaljujem se vam za hiter odgovor in zelo sem vesela, da z razgibavanjem dojenčice ni nič narobe, kot to trdijo nekatere znanke (češ, da je otrok še premajhen za telovadbo).
Moja punčka res zelooo uživa v tem, kakor tudi midva z možem, ker na zabaven način preživimo njene budne trenutke.
je pa me bilo res malce strah, da ji nebi s tem kakorkoli škodovala.
Rada pa bi še vam zastavila eno vprašanje, in sicer kdaj lahko dojenčico iz ležečega položaja za rokice povlečem v sedeč položa (in takoj nazaj, ker vem, da posedanje otroku škoduje)j?
To sprašujem zato, ker se moja dojenčica ful želi dvigovati, ko jo primem za rokice.
Ene dvakrat, trikrat sem jo dvignila, več pa ne upam, ker menim da je zato pa še res premajhna.
naj pa povem, da je glavico lepo dvignila.
Kdaj je čas za takšno telovadbo?
prosim še za ta odgovor.
Lep pozdrav