Razdražljivost in jeza – hočem se ju znebiti, pa ne gre
Spoštovani!
Star sem 25 let. Moj problem je, da me, ko sem v družbi s starši ali bratom razjezi vsaka malenkost, vsaka beseda me razdraži. Včasih sem jezen tudi večkrat na dan. Če sem kje drugje, npr. pri prijateljih, v službi, ipd., te jeze ne občutim. Tam dosti lažje prenašam tudi dosti težje in bolj boleče besede, v domačem okolju pa me s tira vrže vsaka kritika. Čim mi nekdo reče, da nekaj nisem pravilno naredil, čim mi nekdo reče, da bi moral to drugače narediti, postanem živčen in razdražen. Toda čim pridem k prijateljem, je takoj bolje. V službi me ni še nobena kritika potrla, med starši pa vedno. Tudi s punco se dobro razumem in še nikoli se mi ni zgodilo, da bi bil jezen nanjo.
Naj še dodam, da kljub temu, da sem že kar dosti star, še vedno rad igram računalniške igre, zelo rad pa tudi delam (za zabavo) s preglednicami v Excelu. Moji domači mi vedno pravijo, da je moje preživljanje prostega časa za računalnikom razlog, da sem tako živčen in razdražljiv. Ali vi mogoče veste, če igranje računalniških igric povzroča živčnost?
Včasih sem živčen, ne da bi sploh vedel, da sem živčen. Včasih, ko želim svojim staršem kaj povedati ali pa jih kaj vprašati, pa dobim odgovor, da sem živčen in da bom zbolel, če bom še naprej tako živčen. Tako ves pogovor pade v vodo. Jaz sem pa mislil, da sem sproščen! To se dogaja še zlasti pogosto takrat, kadar me je česa strah ali pa, če se mi mudi, včasih pa tudi po igranju računalniških igric. Iz te nevede živčnosti izhaja tudi jeza,…
Kako naj jezo, razdražljivost in živčnost odpravim?
Pozdravljeni!
Iz vašega pisma razberem, da imate nerazčiščene odnose s starši. Mogoče pa bi bilo dobro, da bi si poiskali svoje bivališče, če imate to možnost in se osamosvojili?
Mateja
Forum je zaprt za komentiranje.