Pozdravljeni !
Ze okoli 5 ali pa 6 let me pestijo tezave z prebavo. Pred nekje 6 leti sem bil na 1 tedenskem oddihu pri prijatelju v Srbiji kjer sem dan pred odhodem popil nekaj njihove rakije nato pa zjutraj dobil mocno drisko, v roku ene ure sem moral na veliko potrebo vsaj 4x, ko sem prispel nazaj domov stanja nisem zdravil niti z dieto niti z probiotiki, od takrat dalje vec prebava ni enaka. Na zacetku sem imel se nekaj casa mocne driske po zauzitju hrane ali bilokatere alkoholne pijace, to je trajalo zelo dolgo. Kasneje sem zacel opazati da takoj ko nekaj pojem me pritisne na blato, blato je lahko vcasih mastno, lahko vsebuje sluz (dokaj redko), lahko je mehko ampak ne v obliki klobase temvec gosto tekoce, vcasih je tanjse, vcasih v obliki klobase in mastno, tu in tam sem zaprt, vcasih imam blato dvobarvno (en del zelo svetel potem pa temnejse), vedno ko bilokaj pojem sem napihnjen, imam prekomerne vetrove, vetrovi so lahko zelo smrdeci in prav tako blato, takoj zjutraj moram na blato ki je gosto ampak ni v obliki klobase temvec vecinoma kot kaksen gosto pripravljen cokolino, zjutraj sem napihnjen in se bi se najslo mislim da nekaj tezav ki se jih zdaj ne spomnim iz glave. Opazil sem tudi da dobim drisko po pitju piva. Star sem 24 let. Kaksne 3 ali 4 leta po prihodu iz Srbije sem zaradi teh tezav obiskal zdravnika, imel sem krvne preiskave ki niso pokazale nic posebnega, tolikokrat sem kasneje sel se potozit zdravniku glede tezav da me je kasneje napotil na koloskopijo ki sem jo tudi opravil in ni pokazala nobenih odstopanj od normalnega se pravi nobenih bolezenskih znakov, dobil pa sem po koncani koloskopiji odgovor da imam sindrom razdrazljivega crevesja takrat mi je ta diagnoza bila resnicno v olajsanje ampak se vedno na vsake toliko pomislim da imam kaksne druge tezave kot so Chronova bolezen ali pa recimo Celiakija (vedno je prisoten nek strah da imam kaj taksnega ampak niso naredili dovolj preiskav). Na interneru sem zasledil da naj bi za razdrazljivo crevo pomagal Lepicol (probiotik in vlaknine) ko sem ga kupil sem res imel obcutek zmanjsane napihjenosti in oblika blata se je povrnila v klobasasto vendar se vedno bolj mastno in gladko. Po kalsnem tednu jemanja Lepicola se je napihnjenost vrnila ostala je le oblika blata in pa to da me na blato ne pritisne takoj po jedi. Opazil sem tudi da vmes med jemanjem Lepicola sem na pikniku pojedel res zelo veliko kolicino hrane (cevapcici, kotlet) zraven tudi veliko kruha ter cebule in nato se popil nekje 4 ali 5 plocevink piva (skozi vecer) drug dan sem imel zjutraj takoj drisko (4x v roku 2 ur) ko se mi je crevo izpraznilo sem popil zlicko Lepicola in stanje se je normaliziralo. Kot sem ze omenil star sem 24, visok 188cm in tezak 88kg, ukvarjam se z sportom, zaradi teh tezav nikoli nisem hujsal teza mi je ostajala vedno enaka so pa te tezave nadlezne. Imate se kaksno priporocilo za kaksne preiskave ki bi bile potrebne ce tudi so mi postavili diagnozo razdrazljivega crevesja ?
Se opravicujem ce sem napisal na dolgo in siroko ampak sem hotel zajeti cimvec tezav in podrobno opisati moje stanje.
Hvala za odgovor.
Lp
Spoštovani,
Težave, ki jih opisujete kažejo, na slabo prebavo. Prebava se začne že v zgornjih prebavilih. Torej diagnostika prebavil bi zajemala še gastroskopijo z odvzemom vzorcev sluznice dvanajstnika (dg. celiakije) ter sluznice želodca, nato UZ trebuha. Pri sindromu razdražljivega črevesja je izjemno pomembna dieta za nekaj časa (opis obroka s piknika je popolnoma kontra temu kar se priporoča). Generalno veljajo pravila mediteranskega načina prehranjevanja.