Razdražljiv mehur v menopavzi
Spoštivani!
Stara sem 55 let, zadnjo M sem imela pred 3 leti. Na gin. preglede hodim redno enkrat letno, nazadnje sem bila novembra.
Že od srednje šole imam nekoliko bolj občutljiv mehur. Sicer vnetij nisem imela zelo zelo veliko, sploh zdaj, v odrasli dobi ne, ker zelo pazim, nikoli nimam mokrih kopalk itd. Zdi pa se mi, da se je zadeva v menopavzi poslabšala, pridejo obdobja, ko imam občutek vnetja, peče me sicer ne, a čutim nekaj neprijetnega, podobno vnetju. Ko dam urin na pregled, je vedno vse ok. Traja nekaj dni in potem izzveni. Inkontinence pa nimam.
Zdaj sem na dopustu in se je spet to zgodilo. Pred odhodom me je tudi malo srbela nožnica, dobila sem Ojazol, morda je po treh vaginaletah malo bolje.
Kot paničarka sem pomislila tudi na raka jajčnikov. Sploh ne vem, kaj naj. Vračam se konec tedna.
Prosim za vaše mnenje,
hvala in lep pozdrav!
Spoštovani,
ob omenjenih težavicah misliti na raka jajčnikov je pa res nesmiselno. Verjetno imate določene težave z mehurjem in večina žensk dela napako, ker mehur praznijo prepogosto, to pa lahko v kratkem času mehurju zmanjša kapaciteto, kar težave zgolj stopnjuje. Poskusite torej sečni mehur natrenirati, da bo zdržal vsaj 400 do 500 ml vsebine preden greste na vodo. Lahko občasno naredite tudi kuro z d-manozo (pri nas Femi-doc ali Urifar), ki pospešita izločanje bakterij iz sečil. Ženska sečila namreč skoraj vedno vsebujejo vsaj nekaj bakterij, ki pa se v neugodnih razmerah namnožijo in lahko povzročijo težave.
predlagam eno kuro en teden, potem pa po mesecu dni ponovite. Lahko jih izvajate tudi 1x mesečno pol leta. Ob tem ne pozabite negovati kapacitete mehurja, kar pa večina lahko uspešno izvaja le v domačem okolju, kjer imamo dovolj dober dostop do WC, ko postane nujno.
hm? Verjetno vaš ginekolog, ki ga redno videvate že ve, kako je s statiko vaše nožnice in bi vam predlagal kakšno ukrepanje, če bi bila statika kritično spremenjena. Za enkrat torej ne vidim posebnega razloga za dodatno obiskovanje ginekologa.
Spoštovani!
Ker odhajam naprej na dopust, sem šla danes zjutraj do zdravnice in sem dala urin v laboratorij. Izkazalo se je, da gre za vnetje mehurja, zdravnica je rekla, da ne izgleda zelo hudo, pa da se vidi tudi vnetje nožnice. Govorila je nekaj tudi o proteinih v urinu in me vprašala, če sem na kakšni strogi dieti. Zadnjuih 14 dni se malo izogibam OH, sicer pa nisem nekaj posebej hujšala. Kaj bi te proteini pomenili? Berem vse mogoče …
Dala mi je Primotren in Canesten, zdaj verjetno tale Urifar kar neham piti in morda začnem nasmeldnji mesec, kot ste predlagali, en teden na mesec?
Hvala in vse dobro!
Spoštovani,
joj, proteini v urinu so del vnetnega odziva, nič drugega. To nima nič z nobeno dieto! Uporabite zdaj predpisano terapijo, torej primotren za sečila in Canesten proti glivičnim težavam, urifar si pa prihranite za čas, ko ne boste imeli druge možnosti oziroma kot preventivo za naprej.