razdraženost
Spoštovani,
Pred 4 tedni sem po spolnem odnosu čutila malo pekoč občutek na koži pri vhodu v nožnico, ki se je po parih dnevih sam umiril. Med naslednjim odnosom pa sem na istem mestu začutila ostro pekočo bolečino, ki ni prenehala, pridružilo se je še hujše glivično vnetje, ki je pekočo bolečino le še stopnjevalo.
Glivic ni več, še vedno pa »po intervalih« vztraja blaga pekoča bolečina (točno tam, kjer me je zapeklo med odnosom), ranic ni. Pekoč občutek se pojavi, ko nanašam kremo (Canesten, Daktarin, Alkagin,…), ko se obrišem z wc papirjem, če preveč drgnem z brisačo, na dotik, vendar pekočina nato v nekaj minutah izgine. Ponoči me nič ne peče (najbrž zaradi zračenja), čez dan pa kakor kdaj, največkrat ko sedim. Ostalo spolovilo je malce razdraženo in občutljivo, nič pa ne boli, peče ali srbi.
Zanima me, kakšno mazilo iz lekarne brez recepta bi mi priporočali, da bi odpravila ta pekoči občutek in razdraženo kožo spolovila?
V teh štirih tednih se tudi nisem brila, da ne bi še bolj razdražila spolovila. Me je pa po dveh tednih začel srbeti in peči venerin griček, pojavile so se rdeče pikice. Ker je bilo nevzdržno, sem se obrila, pikice izginjajo, peče in srbi me pa za 70% manj. Ker pa je očitno tudi tukaj koža razdražena, bi prosila, če mi lahko svetujete, katero mazilo bi lahko uporabila za ta predel? Ponoči ni problemov, čez dan pa, najbrž zaradi drgnjenja oblačil.
Že vnaprej najlepša hvala za odgovor!
Z lepimi pozdravi, Manca
Spoštovani,
po vašem opisu sodeč gre verjetno za razdraženost in pečenje kot posledico drgnjenja, saj so se težave pojavile med odnosom in jih odnos tudi stopnjuje. Če se po nanašanju kreme pojavi intenzivno pekoč občutek, je sluznica lahko odrgnjena oz. je tam še kakšna manjša ranica, ki je lahko skrita kje med gubami sluznice in se je ne vidi. Na tako poškodovani koži ali sluznici pogosto peče, če uporabimo pripravke v obliki krem in so boljša mazila (tiste bolj goste, mastne “kreme”). Če gre pri vas le za mehansko poškodovano kožo/sluznico, uporabite kakšno negovalno mazilo (npr. Bepanthen mazilo – pazite, ker obstajajo trije različni Bepantheni, uporabite mazilo). Lahko pa da gre še za prirduženo glivično ali bakterijsko vnetje, ki pa ga samo z negovalno kremo ne boste mogli ukrotiti; v tem primeru se obrnite na zdravnika.
Rdeče pikice na venerinem gričku so verjetno folikulitis, to je vnetje dlačnih mešičkov, ki je najpogosteje bakterijsko. Tam ne mažite mazila Bepanthen, ker bo stvari poslabšalo, ampak bodisi kremo z antiseptikom (npr. Bepanthen plus krema) ali pa antibiotično kremo, ki vam jo lahko predpiše zdravnik, še zlasti, če bi se poleg rdečih pikic pojavile tudi gnojne. Večina folikulitisov na venerinem gričku po drgnjenju pa mine sama od sebe, tako da lahko to tudi preprosto pustite in počakate.
Lep pozdrav,
Spoštovani,
Včeraj sem se odpravila h ginekologinji, ki me je pregledala in ni odkrila ničesar. Torej ni glivic, ni rdeče, razdražene, zatekle kože, ni odrgnin, ni ranic… tudi na mestu, kjer me peče, ni našla ničesar. Med samim pregledom me ni nič peklo, kakšni 2 minuti po pregledu pa zopet, a le za krajši čas. Je rekla, da ne ve, kaj bi lahko bilo, da nimava kaj narediti. Predlagala mi je še neko intimno milo in dejala, da naj ne uporabljam ničesar dugega.
Ali naj vseeno uporabljam bepanthen, čeprav nimam ranic? Naj povem, da mi Bepanthen ne draži kože. Je možno, da bo pekočina izginila sama od sebe? Naj uporabim še kakšno mazilo? Lahko imam spolne odnose? Ne bi namreč rada, da bi zaradi drgnjenja zopet dobila glivično okužbo.
Še enkrat najlepša hvala!
Manca
Spoštovani,
upoštevajte navodila ginekologinje, ki vas je pregledala, saj lahko vaše stanje oceni bolje kot jaz po internetu. Namen foruma je predvsem pomagati pacientkam z ukrepi, ki jih lahko izvajajo same, brez obiska zdravnika, ne pa preverjanje terapevtskih odločitev zdravnika, zlasti če gre za tako minimalne težave brez kliničnih znakov, kot jih imate vi. Neko temeljno zaupanje v svojega ginekologa pa vendarle morate imeti, kajne? Z Bepanthenom si ne morete škodovati, je pa to negovalna krema, okrog katere v vašem primeru ne gre delati velike znanosti.
Glivično okužbo kadar koli v življenju lahko dobi katera koli ženska in ni ga ukrepa, ki bi vas lahko 100 % za vedno obranil pred njo. Kaj bo z vašimi senzacijami, bomo videli. Pri minimalnih, občasnih težavah brez kliničnih znakov pacientko “opazujemo”. To pomeni, da brez dodatnih ukrepov počakamo, kaj se bo zgodilo v prihodnje. Natresli ste mi pa kup vprašanj, za katera bi pričakovala, da se bo znala odrasla ženska po zdravi pameti odločiti sama: spolni odnosi – če vas bo bolelo ali se bo situacija poslabšala, jih najbrž ne boste niti želeli imeti. Dodatne kreme – upoštevajte navodila ginekologinje.
Lep pozdrav,
Spoštovani,
Ker pekočina ne preneha in je na trenutke že prav nevzdržna me zanima, če bi se bilo smiselno obrniti tudi na dermatovenerologa, glede na to, da ginekologinja ne vidi ničesar, zato me tudi ne zdravi, ker pravi, da ne ve, kaj mi je in da mi ne more pomagati. Stanje je ocenila “na oko”, nikoli ni vzela brisa ali me kako drugače testirala.
Hvala in lep pozdrav,
Manca
Spoštovani,
seveda je v vašem primeru smiseln še pregled pri dermatologu. Pri pregledu se lahko marsikaj izkristalizira že ob pogovoru, kar po internetu težko prakticiramo, bistveni del pa je tudi pregled z navodili, ki so prilagojena pacientki.
Lep pozdrav,