Razdražena nosna sluznica ali tik
Spoštovani.
Pišem, ker moja skoraj 7-letna hči že pet dni neprestano smrka, čeprav ni vidno prehlajena in nima zamašenega nosu. To je delala že nekaj dni oziroma teden prej, vendar nisem posvečala temu veliko pozornosti, ker so bili ti dogodki redki, zdaj pa to počne neprestano. Umiri se samo zvečer pred spanjem, med spanjem, nekaj ur zjutraj in med obroki.
Prejšnji teden smo bili na počitnicah na morju; veliko časa je preživela v vodi in pod vodo, tako v morju kot v bazenu, in si je pogosto pihala nos, ker jo je voda v nosu motila. Takrat je tudi prvič letela z letalom, a ni imela večjih težav s pritiskom, ali pa se vsaj ni veliko pritoževala.
Ko jo vprašam, ali jo kaj moti v nosu, pravi, da ne, da nima težav, da preprosto ne more nehati. Je mirna in zdi se, da ji to ne povzroča nelagodja. Zjutraj, ko ji rečem naj si izpiha nos, izstopi nekaj suhe sluzi, čez dan pa – tudi če uporabim fiziološko raztopino ali Tonimer – skoraj nič ne pride ven.
Nekajkrat na dan kiha, a ker nič jasno ne kaže, da bi bila prehlajena ali imela težave z nosom, me skrbi, da gre morda za tik ali kaj drugega. Zelo me skrbi intenzivnost, ker to počne vsakih 15 sekund, včasih še pogosteje.
Prej je imela navado, da je malo hrkala, vendar je to delala le občasno in se je lahko nadzorovala, če sem jo opozorila, zato temu nismo posvečali posebne pozornosti – nisem niti pomislila, da bi lahko šlo za pravi tik, ampak zgolj za navado. Zdaj pa malo povezujem.
Poklicala sem ambulanto, med. sestra mi je svetovala, naj jo še nekaj dni opazujem, ker je možno, da jo samo nekaj moti v nosku, in naj po potrebi pridem na pregled, če se ne izboljša.
Na žalost sem zelo anksiozna mama in vedno pomislim na najhujšo od najhujših diagnoz. Je možno, da gre za draženje nosne sluznice ali je bolj verjetno, da gre za tik ali kaj drugega? Je običajno, da se tiki pojavljajo skoraj neprekinjeno? Kaj v tem trenutku lahko storim?
Hvala in lep pozdrav!
Zaenkrat ne izgleda nič sumljivega asli takega, da bi povzročalo tesnobo. Ali8 je v družini kdo alergičen na kakšen cvetni prah? Včaswih ima nekdo kronično vnetje nosne sluznice, pa vzroka tudi ne najdemo.
Skratka, ko se vrnete z morja, počakate nekaj tednov in če se stanje nadaljuje, greste k otrokovi pediatrinji. LP