Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Pediatrija Razdražena nosna sluznica ali tik?

Razdražena nosna sluznica ali tik?

Spoštovani.

Pišem, ker me skrbi stanje moje skoraj sedemletne hčerke. Pet dni je neprestano smrkala, čeprav ni bila prehlajena. Zadnje tri dni se je stanje nekoliko umirilo – ne vem, ali je na to vplivalo dejstvo, da je pri babici, kjer so klima in razmere drugačne. Smrkanje se je sicer pojavljalo že kak teden prej, vendar mu nisem posvečala večje pozornosti, ker je bilo redko in ni izstopalo.

Prejšnji teden smo bili na morju – veliko časa je preživela v vodi in pod vodo, tako v morju kot v bazenu. Pogosto si je pihala nos, ker jo je motila voda v nosu. Takrat je tudi prvič letela z letalom, a ni kazala večjih težav zaradi pritiska.

Ko jo vprašam, ali jo kaj moti v nosu, pravi, da ne, da nima težav, da preprosto ne more nehati smrkat. Enkrat je sicer rekla, da je nos “suh”. Zdi se, da ji smrkanje ne povzroča posebnega nelagodja. Ko si izpiha nos (običajno prej uporabimo fiziološko raztopino), izstopi nekaj suhe sluzi, včasih s sledmi krvi, drugič nič ali pa izredno malo goste sluzi. Sama nima potrebe po pihanju nosu – to večinoma počneva, ker želim preveriti stanje, a ne pretiravava.

Ta teden ji je dve noči zaporedoma tekla kri iz nosu. Zbudila se je, parkrat zasmrkala in sama povedala, da čuti kri. Nekajkrat na dan kihne ali se popraska po nosu. Kljub temu – razen krvavitve – ni nobenega jasnega znaka, ki bi kazal na večje težave z nosom, ki bi opravičevale tako pogosto smrkanje. Malo me je sicer pomirilo dejstvo, da se je stanje po krvavitvah nekoliko izboljšalo – čeprav gre morda le za naključje, a vseeno me skrbi, da morda ne gre za preprost fiziološki vzrok, ampak za tik.

Prve tri dni je smrkanje potekalo skoraj na vsakih 15 sekund, včasih še pogosteje. Zjutraj je bilo stanje bolj mirno. Ponoči je normalno spala – včasih je dihanje bolj slišno, a po mojem mnenju ni nič posebnega. V preteklosti je imela navado, da je občasno malo hrkala, a temu nisem posvečala večje pozornosti, ker ni bilo skozi prisotno. To zdaj še vedno počne, tu pa tam. Nisem niti pomislila, da bi lahko šlo za tik – bolj sem to razumela kot navado. Zdaj pa vse to povezujem.

Poklicala sem ambulanto. Medicinska sestra mi je svetovala, naj jo še nekaj dni opazujem, saj je možno, da jo nekaj draži v nosu, in naj po potrebi pridem na pregled, če se stanje ne izboljša. Takrat krvavitve še ni bilo.

Zanima me, ali je bolj verjetno, da gre za draženje nosne sluznice, ali bi lahko šlo za tik? Žal sem zelo anksiozna mama in pogosto najprej pomislim na najhujši scenarij.

Hvala in lep pozdrav!

Sem sicer že odgovorila, seveda pa so takšni tiki tudi možđnbi, vendar izjemno redki. LP

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

New Report

Close