razdalja s/f
Kopiram kar je Pušenjak napisal;
“med 18. in 36. tednom se razdalja SF vrti nekje pri “številu tednov – 2 cm +/- 2 cm). Pri 30 tednih je torej lahko normalen SF nekje od 26 – 30 cm. Tudi prirastek ni nepomemben in če je dinamika vzporedna s priporočeno krivuljo, potem je rast tudi primerna.”
“Razdalja S-F pove le nekaj o velikosti ploda (pri enojčku). Če je razdalja premajhna, moramo posumiti na zastoj rasti, če je prevelika pa na prevelik plod in/ali na preveliko količino plodovnice, nekoč pa so posumili tudi na dvojčke oziroma to lahko pomaga tudi danes, če ženska npr. v prvi polovici nosečnosti sploh še ni imela UZ preiskave.”
To je razdalja med simfizo in fundusom.
Simfiza je kost, ki jo zatiplješ ko z roko potuješ navzdol po trebuščku. Takoj ko zatiplješ kost-meriš od tam in do vrha ali fundusa maternice, ki ga tudi zatiplješ, saj je malce trši od ostalega trebuščka, saj se notri nahaja baby!
Upam, da ti meritve uspejo:))
Sem v 28 tednu, razdalja s/f pa je bila pred dvemi tedni 20??? Že od samega začetka je pri meni ta razdalja daleč pred pričekovano, npr. v 21 tednu le 13 cm. Ponavadi g. preveri mere še z UZ, do sedaj je bilo vse ok. Pri zadnjem pregledu pa se ji ne zdelo potrebno preverjat, ker je spremeba v velikosti od zadnje meritve bila primerna, tako, da sem se kar naročila na samoplačniški pregled v Dravljah (za mirnejši spanec), kar tebi tudi priporočam (stane 35 EUR).
Lp
Živijo,
jaz sem kar mal pozabila (seveda ker je na pregledu bilo vse OK), sorry. Upam, da je s tvojo pikico tudi vse najboljše. Sem pa g. vprašala kako je z razdaljo s/f, ta mi je odgovorila, da je to le eden od znakov rasti ploda, ki pa ni nujno v mejah normale, da je vse ok (zato to tudi preverijo z UZ), ter da se marenica prilagaja konstituciji telesa (zgleda, da gre bolj v širino…)
lp