Najdi forum

Naslovnica Forum Življenjski slog Zdravo življenje Gibanje, oblikovanje in krepitev telesa Ravnotežje omega 3 in omega 6 maščobnih kislin

Ravnotežje omega 3 in omega 6 maščobnih kislin

Živijo!
Rada bi vedela, če morda kdo ve, katera hrana, olje ali prehranski dodatek vsebuje pravilno razmerje med omega 3 in omega 6 maščobnimi kislinami. Jaz že sedaj uprabljam žličko lanenega olja na dan za solato in jem kapsule z ribjim oljem, ampak kolikor vem so to samo omega 3 maščobne kisline. Kje pa lahko dobim omega 6 in koliko naj bi jih pojedla pa ne vem.
Hvala v naprej za odgovore.
Lep dan vsem, Alinka.

Idealno razmerje omega3 in omega6 je tam od 2:1 , 1:1, pa do 1:2…

V lanenem semenu je razmerje o3 in o6 4:1 – v vseh ostalih oljih pa je več o6 kot o3.

Če pretežno ješ rastlinske maščobe se ni treba bati, da bi zaužila premalo omega3.

Omega3 skupino sestavljajo ALA, DHA in EPA maščobne kisline – zadnji dve sta odgovorni za celične membrane živčevje in živce v očeh – in se nahajata predvsem v mastnih modrih ribah: skuša, sardela, losos – ribe pa morajo biti divje, ne da jih gojijo z odpadki… Namreč DHA in EPA proizvajajo modre alge (hmmmm…. saj tako sem nekje prebral… naj me kod popravi…) in male ribice jejo alge, njih jejo večje ribe….

ALA pa je predvsem v rastlinski hrani – telo pa je dokaj neučinkovito pri pretvorbi ALA v DHA in EPA, zato je na mestu jesti ribe…

Glede lanenega olja – v bistvu se ne priporoča jemanje olja ampak zmleta semena – namreč olje hitro oksidira in se pokvari in je revno drugih zdravilnih snovi, ki jih pa laneno seme vsebuje. Poleg tega je lažje hraniti laneno seme, pa še ceneje je – neposredno pred uporabo ga zmeljem v kavnem mlinčku in posujem po hladni hrani, ga dam v kefir….

by

Zakaj sploh govorimo o omega-6 in omega-3 mašćobnih kislinah?
Sem spadajo esencialne maščobne kisline. To pomeni, da jih naše telo nujno potrebuje, narediti pa jih ne more samo, torej jih moramo dobiti s hrano.
Med omega-6 spadajo linolna kislina (koruzno, sončnično, sojino olje, piščančja maščoba) in arahidonska kislina (meso). Arahidonsko kislino naše telo lahko naredi iz linolne kisline.
Med omega-3 maščobne kisline pa spada alfa linolenska kislina (oje iz repice, pšeničnih kalčkov, orehov, soje) in eikosapentanoična, ter dokosakesanoična kislina (ribe, školjke). Zadnji dve lahko naše telo naredi iz alfa linolenske kisline.
Razmerje med omega-3 in omega-6 pa naj ne bi bilo večje od 1:5.
Po WHO priporočilih naj bi bilo omega-6 5-8% dnevno zaužitih maščob, omega-3 pa 1-2% dnevno zaužitih maščob.

vir: dr.D.Pokorn – Prehrana v različnih življenjskih obdobjih
ali
Whitney, Catalado, Rolfes – Understanding normal and clinical nutrition

p.s. Pri prehranjevanju z raznoliko hrano, ne bo prišlo do pomanjkanja esencialnih maščobnih kislin. Zmanjšati moramo količino zaužite živalske maščobe (trde maščobe).

Lep pozdrav, Andreja

Alinka, ne morem ti poslati elektronske pošte, ker mi javlja, da ni pravi naslov. Za novim sem te spraševala še isti dan, ko si mi poslala sporočilo. Javi se mi še enkrat.
Lep pozdrav, Andreja

Živjo!
Hvala, da si me opozorila, ne vem kaj je narobe. Poiskusi ta naslov: [email protected] Upam, da bo ta deloval.
Lp, Alinka.

New Report

Close