ravnotežje in vrtenje
Pozdravljeni!
Že 6 let imam 2-3 obdobja na leto, ko imam vrtoglavico in omotico. Recimo, sedaj se mi to obdobje vleče že od novega leta. Zanima me, če lahko izključite multiplo sklerozo. Bila sem večkrat pri nevrologu, ki me je poslal na CT in MRI glave in so bili izvidi b.p. Vendar sem delala MRI pred 3 leti, CT pa pred 4 leti. Takrat sem imela podobne težave kot sedaj, ampak trenutno so težave še toliko bolj intenzivne: ves čas imam občutek kot da se bom onesvestila, počutim se nestabilno, kot da se zibljem oz. niham, večkrat imam občutek kot da stvari okrog mene utripajo. Drugače sem imele vedno normalne izvide tako krvi, vode, ščitnice, EKG, ORL, ADG, imam pa kar visoko dioprijo -6.0, ki pa se mi že 10 let ni spremenila. Nosim leče. Te omotice in vrtoglavice me je zelo strah, tako da ne upam več hodit ven iz stanovanja. Nisem se še nikoli onesvestila, tudi ko sem imela občutek da se bom. 2 X sem se onesvestila že več kot 10 let nazaj: 1. ko so mi vstavili leče in 2. na morju od preveč sonca. Po teh onesvestenjih pa so se mi kakšno leto 2 kasneje začele te težave. Ne pijem, ne kadim, ne jemljem nobenih tablet, imam le nekoliko znižan RR. Bila sem tudi na testiranju avtonomnega živčevja in izvid je bil normalen. Skrbi me, da imam kako hudo bolezen, npr. tumor v glavi ali multiplo sklerozo. Res da so mi naredili MRI in CR, ampak to je bilo pred tremi leti in me zanima, če ta izvid še vedno velja. Vem, da ne morem hodit vsako leto na ta MRI. Kaj naj storim? kakšni so znaki multiple skleroze? ali je možno da jo imam ali kakšen tumor v glavi? ali izvid MRI-ja pokaže stanje za par let vnaprej? čeprav imam težave sedaj podobne kot takrat ko so mi delali MRI in CT, so sedaj veliko hujše in me zanima ali je lahko od takrat prišlo do kakih sprememb? Hvala za odgovor in LP! Imam pa veliko skrbi (za starše, ki so malo starejši) in sem pred prelomnicami v življenju (dobila bom prvo službo, diplomirala in se preselila v svoje stanovanje). Stara sem 28 let in normalne teže.
Korajžno….ne sekiraj se, čeprav ne zgleda lepo…..pred 10 leti sem imela tudi jaz skoraj enake težave kot ti….neznosno je,vem, meni je bilo tudi…v 6 mesecih sem se postarala za približno 15 let, tako hudo je bilo……zdaj je tega konec, sem skoraj stalno zdrava, vesela in nasmejana, lahko plešem skačem, hodim v hribe….( to zadnje troje sicer lahko samo bolj v mislih, ker mi hrbtenica tega ne dovoli!!!)….v glavnem, živim popolnoma normalno življenje. Za zdravnike, ki tudi niso našli pri meni nič takega, sem bila samo “še en psihični bolnik”. ….. Tudi mogoče, njihova diagnoza me ni pokopala, sprejela sem jo, čeprav je nisem odobravala…..ampak rešitev sem iskala drugje. In jo našla. Prosim, če si prebereš moj sestavek nekaj vrstic nazaj: ” če ne bi bilo bioenegije, bi bila že zdavnaj….”. Da ne ponavljam še enkrat vsega skupaj, ok?
Prosim, verjemi v to, da ti ni nič, da se samo tvoje telo na tak način odziva na strese tvojega življenja. Tudi meni ni bilo lahko….imela sem že dva majhna otroka, ta mlajši je bil star komaj dobro leto dni, ko se je to začelo. In vendar nisem odnehala z iskanjem pomoči. Vera v to, da bom zmagala jaz in ne bolezen, mi je pomagala, da sem zdaj to, kar sem in da sem zdrava. Prosim, pomagaj si tako tudi ti, ne odlašaj, sicer boš s tem vrgla v smeti najlepša leta svojega življenja. In tega je res škoda.
Upam, da sem ti kaj pomagala in da ti bo uspelo rešiti se svojih težav.
Srečno in oglasi se še kaj.
Lep pozdrav.
Živjo Monika!
Odgovorila si na moj mejl glede omotice in vrtenja. Najbolje bi bilo, če bi si dopisovali kar po mejlih. Moj je [email protected], tvojega pa nisem zasledila. Prebrala sem tudi tvoj forum in ti enako kot tam še tukaj odgovarjam, da boš za sigurno prebrala moj odgovor. Tudi za vse moje težave zdravniki pravijo, da izvirajo iz psihe. Res pa je, da nimam nobenega tresenja,a mpak samo nadležno omotičnost in vrtenje non stop. Bila sem tudi na MRI pregledu, ampak pred tremi leti in je bilo seveda vse ok. Imam pa ves čas občutek neravnotežja, nihanja, zibanja kot da me noge ne držijo preveč.
Kakšni so najbolj tipični znaki MS sprašujem tiste, ki to bolezen imajo?
Pozdravček, Bili