Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Čutila Optika rastrska očala

rastrska očala

V nedavni knjigi, ki je izšla pri MK (zal ne vem naslova) nekaj podobnega kot “proč z očali”, piše pa predvsem o vsem kar lahko izboljša vid, od ustrezne prehrane do očesnih vaj. Sama sem daljnovidna in se mi je vid malce poslabšal ravno v času, ko sem imela težave z driskami, tako da bi tisto o prehrani kar verjela. Zdaj se je ustavilo.
Knjiga omenja tudi t.i. “rastrska očala”, kjer naj bi namesto leč bila vstavljena nekaka folija s pikčastim vzorcem. Nošnja pol ure dnevno naj bi omočala izboljšati vid (vsaj delno). Ali veste, če se jih pri nas dobi in kje in ali res kaj pomagajo?

Lep pozdrav,
Romy

Sam sem privržen tehniki, elektroniki ter vsem novostim. Že pred leti sem preiskusil ta očala (kupil sem jih v tujini) imenujejo se “pinhole glassis”.

To so očala s temnimi stekli in majhnimi luknjicami, s katerimi treniramo mišice, katere prisilijo oko v takšen položaj, da tudi ljudje z dioptrijo vidijo ostro. To je potrebno trenirati vsak dan, drugače se ta sposobnost izgubi. Nekeko tako, če treniramo vsak dan kak šport, smo uspešni, dokler ga ne opustimo. S tem se dioptrija nikakor ne popravi (sploh pa ne trajno).

Tudi ustreznost takih očal je vprašljiva, saj ne vemo, kako dolgoročno vplivajo na vid (na možnost, da se nam nato drastično poslabša vid).

Pri nas jih še nisem zasledil.

Lp.

New Report

Close