rastni hormon
Pozdravljeni!
Uporaba rastnega hormona je smiselna v času, ko so rastni hrustanci dolgih kosti še nezakosteneli in človek še aktivno raste in še to zgolj v primeru, ko endokrinolog oceni, da je to potrebno. Pri dekletih je rast skoraj zaključena ob prvi menstruaciji. Uporaba rastnega hormona pri vas žal ni smiselna.
Spoštovani!
Sin je bil ne pregledu pri treh letih. Je zdrav fantek, edino pri višini je malo pod povprečjem. Zdravnica nas je naročila na kontrolo čez pol leta. V kolikor ne bo dovolj zrasel mu bo predpisala rastni hormon. Zanima me, ali je to smiselno. Mislim, da nikoli ne bo prav visok. Sama sem velika 168, mož 170, v njegovi družini so vsi bolj majhni, sploh njegova mami (visoka je 152 in prav tako njeni starši in bratje ter sestre). Sinu ne želim dodajati rastnega hormona, saj se mi zdi, da dodajati hormon ni kar tako, gre za precejšen poseg v delovanje celotnega sistema v telesu. Zanima me vaše mnenje o tem. Ali je res potrebno dodajati rastni hormon, ker malo “štrli” iz povprečja? Konec koncev, star je šele tri leta, ima še dovolj časa, da zraste.
Lep pozdrav in hvala za odgovor
Spoštovani,
seveda zdravljenje z rastnim hormonom ni kar tako.
Je pa zelo pohvalno, da je sinova zdravnica pozorna na njegovo rast. Jaz bi bila tega zelo vesela in bi ji bila hvaležna, čeprav se z vašim razmišljanjem popolnoma strinjam.
Pozorno zgodnje sledenje dinamike rasti otroka omogoči izračun predvidene višine ob zaključku rasti. Zdravljenje z rastnim hormonom predlagajo le v primerih, ko pričakovana končna višina bistveno odstopa od pričakovanega povprečja. Rastni hormon poveča končno višino le, če ga otrok prejema dovolj zgodaj in daljše obdobje. Pred predlogom za zdravljenje, vam bodo morali zdravniki predvideno končno višino sina ob zaključku rasti razkriti, kako naj bi se sicer odločili? Zdravljenje mu bo namreč omogočeno samo v primeru, če se bosta starša z njim strinjala in v sinovem imenu nanj pristala.
Želim vam, da to sploh ne bo potrebno…
LP