Najdi forum

Pozdravljeni!

Prosila bi za vaše izkušnje med nosečnostjo, saj sem zaskrbljena zaradi velikosti otročka. Ob zadnjem pregledu – v 32. tednu nosečnosti – je ginekolog z ultrazvokom pregledal in izmeril plod. Zapisal je, da obseg glavice ustreza 29 tednom in 2 dnevoma nosečnosti, obseg trebuha 29 tednom, stegnenica pa 30 tednom in 5 dnevom nosečnosti. Povedal je še, da je otrok težak 1300 gramov. V literaturi sem povsod prebrala, da naj bi otroci bili v 32 tednu nosečnosti težki povprečno 1600 gramov. Ginekolog je sicer rekel, da ni razlogov za preplah(ginekologa sem poskusila podrobneje izprašati, vendar mi več kot to, naj ne skrbim, ni povedal), kljub temu mi omenjeni podatki ne dajo miru, saj se bojim, da otroček ne raste kot bi ‘moral’. Je med vami morda kdo, ki ima ali je imel(a) podobne izkušnje?

Maša K.

mogoče bo tvoj otrok nekoliko manjši – lažji od povprečja, ni pa nujno. meni so vsi ginekologi celo nosečnost govorili, skoraj strašili, da je moj otrok pa nekam majhen. rodil se je sicer res bolj drobčkan – 2620g in 50cm, pa je bil in še zmeraj je zdrav in se po ničemer ne razlikuje od svojih vrstnikov.
mogoče bi bilo tudi bolje pogledati težo ploda v 29. ali 30. tednu – tako kot je pokazalo na UZ, saj so ti tedni nosečnosti v večini primerov dokaj netočni.
veliko veselja z otročičkom pa nič nepotrebnih skrbi !!!
lep pozdrav!

Pozdravljena!

Tudi meni so v 29 tednu nosecnosti UZ meritve pokazale zelo majhen plod.
Sicer pa so bile meritve prej in pozneje v redu. Zaupala sem ginekologu in se nisem pretirano obremenjevala. Se bolj kot prej pa sem pazila na uravnotezeno prehrano in se skusala cimvec gibati na svezem zraku.
Pred 14 dnevi pa sem rodila povsem normalno velikega in tezkega fantka (V:52cm T:3250g).
Moj nasvet: razmisljaj pozitivno in skusaj narediti vse kar pac lahko naredis v prid otrocka, ki raste v tebi. Ne obremenjuj se pretirano, ce bi bilo karkoli res narobe, bi te ginekolog sigurno poslal se na dodatne preiskave.

Tudi meni so to rekli in en zdravnik( ki je začasno nadomeščal mojega je zagnal strašen krik in vik). Menim, da je bolje da se ne sekiramo preveč, saj ne moremo imeti vsi 5kg in ne vem koliko velikih otrok. Glavno da je še dokaj normalno, čretudi malo manj, pa če je zdrav, potem je čiszto ok. Sama sem tik pred porodom tako da ne vem koliko bo ta moj otroček res velik in težak, vendra veste včasih zdarvniki tudi malo pretiravajo. Dostikrat opa se tudi zmotijo, tudi kadar napovejo velikega otroka in težkega, se nato lahko rodim bolj majhen in lahek- to je bilo pri moji kolregici. Srečnoi nosečnost in materinstvoi in brez nepotrebnih sekiracij

Pozdravljena Maša!

Naj te takoj potolažim. Tudi jaz sem imela podobne rezultate na ultrazvoku, le da je mene zdravnik takoj potolažil, češ da je vse to normalno, ker sem tudi sama bolj drobne postave. Povedal mi je tudi, da so rezultati približni, ker merjenje ni najboj natančno (napake zaradi senc, premikanja otročka, nepravilne lege….).Jaz sicer ne vem kakšne postave si ti. Plod se prilagaja mamici. Moja deklica se je rodila res drobna (45 cm in 2810g), vendar je sedaj pri devetih mesecih vse že nadoknadila. Porodna teža in velikost otroka sploh nista tako pomembna. Otroci so različni, tako kot tudi odrasli. Poleg tega je predvideni rok poroda približen, tako da mogoče tvoj otročiček sploh še nima 32 tednov. Predlagam ti, da na vse to lepo pozabiš in uživaš v nosečnosti. Take skrbi ne koristijo ne tebi, pa tudi tvojemu otročičku ne.
Uživaj, pa SREČNO.

Nič ne skrbi, sploh, če je to rekel udi zdravnik. Če je s tvojim otrokom vse v redu in je drugače živahen in brca mu ziher nič ne manjka. Naj te potolažim s tem, da se otrok v zadnjem mesecu nosečnosti na dan zredi za 28 gramov, in to je sloraj kilogram v mesecu dni. UZ tudi ne pokaže čisto točne teže, sploh če zdravnik ne izmeri ploda zelo natančno.
Imej se lepo in uživaj v zadnjem mesecu, če boš vesela ti, bo tudi tvoj otrok:-))))

Saša***

Draga Maša!

Tudi jaz sem imela v nosečnosti podobne težave kot ti. Grozno sem se obremenjevala, ker je med. sestra pri UZ pregledu ob meritvi obsega glavice rekla: “A samo?”

Te besede so mi še dolgo, pa še danes, odmevale.

Ginekologinja mi je svetovala več počivanja na levem boku, pa čim manj obremenjevanja. Kontrolirala je tudi pretok krvi v popkovnici in rekla, da je morda malo slabši.

Ob rojstvu se je izkazalo, da je bila moja deklica res majhna (2580 g, 48 cm), označili so jo kot “prelahko za gestacijsko starost”.

Danes zelo lepo napreduje in je prava lepotica!!

Darja

P.S. Pa tudi porod je bil lahek.

Najlepša hvala vsem, ki ste odpisale na moje pismo in me potolažile. Pričakujem prvega otroka, zato me skrbi tudi tisto, kar se drugim mamicam najbrž ne zdi pomembno. Saj ne da bi ‘zahtevala’ perfektnega otroka, kljub vsemu pa bi rada, da bi bil zdrav, skratka, da bi bilo z njim vse v redu.

Še enkrat hvala! Maša

Otrok največ zraste v zadnjem mesecu dni. Vsaj moja otroka sta zelo zrasla v zadnjem mesecu nosečnosti.

Enako so povedali tudi meni pri prvem otroku. Res ni bil kakšen velikan – majhen droben dojenček pač – 2.970 in 50 cm. Drugič je bila napoved, da je velik – imel je 3.550 in 53 cm. – nič posebnega (velik glede na prvega, vendar nič posebnega). Torej ne jemlji si k srcu teh komentarjev. Pričakuješ enega čisto normalnega malčka, ki bo morda kakšnih 40 dkg lažji od vrstnikov (kar pri nadaljni rasti nima veze):

Draga Maša,

tako kot so ti svetovale že vse mamice do sedaj, ne delaj si skrbi, uživaj v svoji nosečnosti in pričakovanju svojega otroka.
Tudi jaz sem imela pri obeh nosečnostih podobne probleme in sta oba otroka zelo napredovala v zadnjih šestih tednih nosečnosti. Predvesem drugi je zmeraj odstopal pri ultrazvokih za 10 – 20 dni (manjši), tako, da me je ginekolog zmeraj spraševal, če se nisem morada zmotila o času oploditve. Prvi se je rodil tri tedne prezgodaj, težak 2.750 kg in vse nadoknadil do 1 leta starosti. Drugi se je rodil ob roku težak 3.150 kg, dolg 51 cm. Povsem normalna zdrava otroka. Zato se ne gre zanašati na vse te meritve in res je da otroci zelo napredujejo v zadnjem mesecu. Sama so bila predvsem drugo nosečnost stalno v gibanju in sem se potrudila zadni mesec in pol malo več počivati, pa mislim, da je tudi to malo pomagalo.
Lep pozdrav in srečno.

Ultrazvok je zelo nezanesljiv:Moj drugi otrok naj bi že v 34. tednu po ultrazvoku tehtal 3900 g,v 37. tednu so mi zaradi velikosti naredili carski rez in otrok je bil velik 51 cm in je tehtal 3610g.Ne obremenjuj se,teža danes ni pomembni faktor,pomemna je zrelost ploda.

New Report

Close