Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Neonatologija Rast ploda

Rast ploda

Pozdravljeni!

Po današnjem pregledu v nosečnosti 30 tednov in 5 dni, mi je osebna ginekologinja povedala, da plod zastaja v rasti in sicer ima obseg trebuha 24,1 in tudi ostalo je manjše od običajne normale (FL: 51 , GV/TT/BPD: 77 ).Obseg glavice pa ustreza pogojem.Teža plodu naj bi bila 1300g +/- in sedaj se obračam na vaše mnenje.
Sem tudi kadilka in dnevno pokadim okoli 10 cigaret, drugače pa kot mamica tudi zelo v akciji za prvorojenim sinom,kar pomeni bolj malo počivanja…
Kar se spanja tiče,sem do sedaj spala na hrbtu ali na desnem boku,ker na levem zaradi bolečega kolka nisem mogla.
Prehranjujem se dobro in zdravo,do sedaj sem v nosečnosti pridobila 7,5kg.
Lahko pa omenim,da sem imela do 28 tedna probleme z otekanjem nog,ki so zvečer bile skoraj vijolično-rdeče in ta situacija je trajala cca.6 tednov.
Pritisk imam nizek 110/65.
Prva nosečnost je bila brez komplikacij.

Zanima me vaše mnenje glede vsega kar sem vam napisala,saj me skrbi,kaj bi lahko bil vzrok tega stanja, da lahko ukrepam,če je še čas…

Hvala za odgovor in lep pozdrav!

Spoštovana,

razlogov za upočasnjeno rast ploda je lahko zelo veliko. Nekateri so družinski (da ste bili vi majhni kot dojenček, pa vaš prvorojenec…), mnogi so povezani s slabšim delovanjem posteljice (zlasti ob višjem krvnem pritisku, otekanju nog, izgubljanju beljakovin v urinu – preeklampsiji), tudi kajenje (tudi če je “samo” 10 cigaret dnevno) je zelo pomemben dejavnik tveganja za zastoj rasti.

Vsekakor bi vam svetovala opuščanje cigaret (dirkanje za prvorojencem pa ni dejavnik tveganja za slabo rast drugega otročka v maternici) in pogovor z vašim ginekologom, ki najbolje pozna vse vaše težave. Jaz bolj ugibam…

Srečno,

****************************************** Dr. Lilijana Kornhauser Cerar, dr. med.

New Report

Close