Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Rak Kako živeti z rakom? rast in kajenje

rast in kajenje

Lepo pozdravljeni.
Imam dve težavi na kateri upam da mi boste odgovorili.
Takole je. Star sem 16 let in bom konec septembra dopolnil 17 let.
Pred enim letom (aprila) sem izvedel da imam hodgkinov linfom.Zdravil sem se do septembra.najprej 4 ciklusi kemoterapije potem pa sem bil še 21krat obsevan.
Zanima pa me naslednje:pred začetkom zdravljenja sem meril 170,5 cm, danes skoraj eno leto po zaključku zdravljenja sem za 3 cm višji.Zeloo, Zeloo me zanima če bom še kaj zrastel glede na to da sem po splovilih normalno poraščen, da imam že malo poraščen spodnji del trebuha, na rokah in nogah se dlak skorajda ne vidi, brada mi še ne raste.Oče je velik 178 cm mama pa 171 cm, oče pa tudi pravi da je rastel do 17 leta. Ko sem se zdravil sem zdravnikom zasatvil isto vprašanje in mi je potem ena zdravnica zračunala da bom zrastel 181 cm. Mene zelo zanima ali bom še kaj zrastel in pribljižno koliko še in bi bil zelo zelo zelo vesel če bi mi lahko povedali.
2.Obsevan sem bil po zgornjem delu trabuha, po vratu, in po pljučih.Zanima pa me: po obsevanju so mi rekli da če bom kdaj koli kadil bom dobil raka.zanima me koliko je to verjetno če pokadim 3-4 cigarete na teden? vem da je kajenje zelo škodljivo in nevarno vendar pa ste vsi bili mladi in veste kako je….

Vem da imate veliko bolj pomembnih vprašanj, vendar pa bi bil zelo vesel če bi mi kljub vsemu odgovorili.

Lp
jure

Dragi jure!

Lepo pozdravljen znova na teh straneh. Upam, da si zasledil moj odgovor pred letom dni, ko si mi verjetno pisal kot matej. Zasledis ga na tej povezavi:
http://med.over.net/phorum/read.php?f=26&i=1175&t=1175

Zelo mi je zal, da se po letu dni ocitno se vedno zelo obremenjujes s svojo visino, ki niti malo ni nizka. Cas je, da se vprasas o vzrokih. Zakaj si zelis biti visji, kaj te skrbi? Si zelis morda kosarkarsko kariero? Ce ne – ali cetudi!, je tvoja visina ze popolnoma normalna. Seveda je rast povezana tudi z zacetkom pubertete (prej je koncana, ce puberteta nastopi bolj zgodaj), kar je povezano s hormoni v telesu. Nikakor pa ne moremo natancno izracunati, koliko bo nekdo zrasel – vsaj kolikor je meni znano ne, tako da se mi zdi izracun zdravnice zanimiv. Obstajajo seveda neki napovedni izracuni, ki upostevajo razlicne dejavnike, vendar nic ni zanesljivega. Rast se ustavlja postopoma. Ce si v preteklem letu zrasel se 3 cm, lahko pricakujes se kaksen centimeter ali dva.

Seveda bi bilo najbolje, da bi spremenil svoj pogled nase, kot sem svetovala ze pred letom dni. Da bi videl prednosti in ne slabosti. Morda menis, da je visina nekaj kljucnega za fante ali moske, vendar to se zdalec ne drzi. Vprasaj se, koliko si zelis biti visok in zakaj. Zakaj ta visina, ki jo imas sedaj, ni dobra? Ce te bo stvar prevec obremenjevala, priporocam se kaksen posvet pri strokovnjaku, ki se ukvarja z mladostniki. Pomagal ti bo okrepiti samozavest, ki je veliko pomembnejsa od visine.

Sedaj pa k drugemu delu vprasanja. Obsevanje in kajenje sta dejavnika, ki skupaj mocno povecata tveganje za raka. Po nekaterih raziskavah niti ni pomembno, koliko (kako malo) cigaret pokadimo, torej ne moremo reci – saj pokadim samo 3-4 na teden. Na mojo mladost (ki, mimogrede, se zmeraj traja) se ne mores sklicevati. Bila sem rosno mlada, kadila pa nisem in tudi mnogi drugi niso. Lahko pa sem opazovala druge, ki so kadili 3-4 na teden. Ti drugi so sodili v bolj kul druzbo, jaz pa sem bila seveda polikana pridna puncka. Zelo bi mi koristilo, ko bi prizgala vsaj 1 na teden, ker bi bila veliko bolj kul in sprejemljiva in manj piflarska. Seveda sem tudi poskusila kaditi, a ostalo je pri tem, zaradi moje trdne odlocitve, da ne bom zacela, pa naj me kar imajo za pridno puncko, ceprav sem tudi zaradi tega precej trpela.

Skratka – sedaj, v tvojih letih, je kajenje stvar nekega statusa, zato se mu tezko odpoves. Tezke odvisnosti se ni, zato tudi obvelja ta tolazba, saj so samo 3-4 na teden. Cemu so? Kdaj morajo biti? Vecinoma v druzbi. Cigareta ti vlije samozavest, da obcutek pripadnosti, ko si jih delite ali ko prosite neznaca ali neznanko za ogenj in z olajsanjem ugotavljate, da niste pridne puncke ali fantki oz. da ste takorekoc odrasli. V resnici pa gre za neko fiksacijo na tobacno dudko. Seveda skodi zdravju, ampak to je skoraj nekaj, na kar clovek v mladosti ne misli. Je skoraj nedotakljiv, poln zdravja in moci. Tudi rak se mu vcasih zgodi kar mimogrede in zdrav organizem prenese obsevanja lazje kot star. Tu je tudi slast upiranja, spravljanja starsev ob zivce in upora proti splosnemu trobljenju, da je kajenje skodljivo in ni za mlade. Pozvizgati se na to tudi nekaj pomeni. Dalje je v mladosti tezje prenehati s kajenjem, saj v druzbi ne naletis na razumevanje in oporo, marvec na zacudenje, pogosto tudi predsodke in celo sklep – ta je postal pridni fantek.

Pa vendar. To je cas, ko vecina se ni fizicno odvisnih od nikotina. To je cas, ko gre res samo za fiksacijo na tobacno dudko in druzbeni status. Ce si upas vse to zavreci in imas dovolj samozavesti, ti bo to seveda koristilo in najverjetneje preprecilo razvoj raka na pljucih. Ce se bos cigarete 3-4 na teden se vedno oklepal, ker si mlad, ker je pac tako itd., s tem ne dokazujes odraslosti, ampak prej nasprotno. Izkusil si, kaksen je rak, in ga uspesno premagal. Stevilna pretresljiva pisma na tej strani pa te lahko prepricajo, kako se konca kadilska pot mnogih kadilcev – z rakom, pogosto ze razvitim in brez upanja na ozdravitev. Takorekoc tudi v mladosti – ze pri 40.-tih, ko se marsikaj zmores, se lahko ukvarjas s sportom, uzivas v svojem poklicu itd. Morda se ti to zdi nepomembno dalec, pa ni.

Tudi fizicna odvisnost ti je zdaj morda nepredstavljiva, vendar je kar nekaj mojih prijateljev sedaj, po tistih 3-4 na teden pri 17-ih, resnih odvisnikov. Ki trpijo na vsakem koraku in vsakic, ko ne morejo pravocasno prizgati in so prisiljeni cakati. Ki vsake toliko brezupno poskusajo opustiti cigarete, a jih vecina spet zacne kaditi. Imajo slab dan, so zivcni – uteho iscejo v cigareti, ne v resitvi problema. Njihova stanovanja so zadusljiva, v njih lahko komajda dihas. Kadar govorijo, se v zadregi zaradi zadaha obracajo stran. Ob jutrih se zbujajo s kasljem in pljuvajo sluz.

Zavrni torej tisto, kar se ti zdaj zdi tako lahkotna razvada, zavrni z lahkim srcem, a trdno.

Lepo te pozdravljam,

Irena

kmalu bom star 20 let in imam ( za moje pojme resen problem ) prosim vas da me v odgovoru ne prepričujete daje to vse vredu in da to bo šeprišlo in sm še premlad ,ampak da mi odgovorite na naslednje vprašanje. kod sm rekel imam 20 let in še vedno mi ne raste brada , vsi kolegi in sošolci jo že imajo jaz pa ne , brado čakam ze on 5 razreda devetletke pa je še vedno nimam . obupan sem in prosim mi lahko poveste kako bi hitro in unčikovito pospešil razvoj in rast brade , prosim vas.
opravičujem se za prvi nekoliko nesramni del a morate me razumet. za odgovor se vam v naprej zahvaljujem

Živjo, sama ti ne znam odgovoriti, lahko ti le svetujem, da se obrneš na forum Družinska medicina in vprašaš dr. Kersnika za nasvet.
Morda bi bilo tudi smiselno, da se posvetuješ s splošnim zdravnikom in dermatologom.

Drži se!

Kristina

Kristina Modic SLOVENSKO ZDRUŽENJE BOLNIKOV Z LIMFOMOM IN LEVKEMIJO, L&L http://limfom-levkemija.org/ http://nazajvzivljenje.si/ http://dajsenaseznam.si/ http://najboljsanovica.si/ FACEBOOK Skupaj na poti do zdravja: https://www.facebook.com/Skupaj-na-poti-do-zdravja-768520533244733/ [email protected]

New Report

Close