Rast dojencka (zastoj rasti v nosecnosti)
Pozdravljeni,spostovana dr Cerar.
Imam 9 mesecno hcerko. Rodila se je v 37 1/7 tednom-teza hcerke 1942g in 44cm. Ze v 26 tednu nosecnosti so ugotovili obcasno odsoten diastolni pretok in zastoj rasti. Naredili so tudi amniocintezo – vse bp. Celo nosecnost so spremljali rast hcerke in potem tudi sprozili porod ravno zaradi zastoja rasti. Naj se omenim,da je bila posteljica brez posebnosti. Naj se povem,da sva s partnerjem oba manjse rasti…jaz 152cm in partner 171cm. Deklica je zdrava,bila polno dojena,gosto hrano lepo sprejela. Me pa vseeno malo skrbi njena visina in teza sedaj…pri 9 mesecih ima 67cm in 7100g. Glede na to,da je zahirancek,me zanima,kaksne bodo posledice glede visine? Ali lahko ocenite, ali bo ekstremno manjsa od vrstnikov? Glede razvoja je vse bp,samo visina,teza in obseg glavice je pod krivuljo. Glede na vase izkusnje vas prosim za mnenje.
Za vas odgovor se vam iz srca zahvaljujem.
Lep pozdrav,Karin
Spoštovana,
glede na napisano je bil glavni razlog nižje porodne teže vaše deklice slabše delocvanje posteljice, ki jo je premalo hranila, zato je bila rojena z malo špehka in mišic. Ta vrsta “suhljatosti” se sčasoma izboljšuje – pri polovici do 1. leta starosti, pri četrtini do vstopa v šolo, pri večini ostalih do pubertete. Kakšnih 10% pa vse življenje ostane bolj majhnih in suhih.
Na rast pa vpliva tudi kup drugih dejavnikov, od katerih so zelo pomembni genetski, torej velikost in teža staršev ter njihove rastne značilnosti v otroštvu. Kar pomeni, da je čisto možno, da bo deklica po vas – in ne bo “zviška” gledala na fante.
Mere, ki jih navajate, so res pod 10. percentilo za starost (torej je 90% otrok te starosti večjih in težjih od nje), a še zdaleč ne gre za zaskrbljujoče odstopanje. Poleg tega mere natančno sledijo prirastu, ki je pričakovano za mere ob rojstvu.
In ker s pitanjem s hrano zanesljivo ne boste koristno povečali njenih mer, raje uživajte v njenem razvoju. Drobni otroci pa itak živijo mnogo “bolj zdravo” in imajo v življenju manj težav kot debelušni.
Srečno,
Če je bil razlog za zastoj rasti s strani posteljice in tim. preeklampsije, je tveganje (ob istem očiju) majhno.
Če pa je bil razlog zastoja nepojasnjen, pa je tveganje za ponovitev pomembno.
V vsakem primeru se “splača” pogovoriti z ginekologom in v nobenem primeru ne vidim razloga, da bi se ponovni zanositvi “odrekli”.
Srečno, lep pozdrav tudi duhoviti pediatrinji,
Karin, kot sem že spodaj v temi Zahiranček opisala mojega starejšega ti lahko povem v tolažbo, da je tudi moj sin imel pri enem letu 8600g ter višino 80 cm, do enega leta pred vstopom v šolo je bil manjši in lažji od vrstnikov( ampak tudi dosti bolj gibčen) ob vstopu v šolo pa je imel enako kil in višino kot drugi otroci in zdaj pri 18-letih ima 183 cm in je super športnik.lp