Rast brade pri mladostnikih
Živjo,
star sem 17let in me skrbi, ker nimam še nobenih sledov brade na obrazu, le nekaj puha pod nosom, poleg tega imam t.i. bejbi ksiht in zgledam veliko mlajši, kot v resnici sem. Vse je še toliko bolj očitno, ker imajo moji sošolci že zelo močne, goste brade in močne čeljusti jaz pa zelo izstopam s svojimi otroškimi potezami. Zanima me, če je to normalno pri teh letih in ali je možno, da imam prenizek testosteron? Če ga imam res, a ti to zdravnik predpiše hormone ali kaj?
Pa ne mi z odgovori v smislu “vsak je drugačen boš se že spremenil” ipd ker to že vem, zanima me samo če je moje stanje normalno in če imate kakšne podobne izkušnje.
Lp
Ponavadi veckrat ko se obrijes pol so bolj mocne dlake. Drugace pa bodi vesel da se ti se ni treba briti
Jaz se redno brijem šele nekje od 25. leta starosti. V srednji šoli ni bilo kaj brit, kasneje pa se je stvar počasi gostila. Mogoče so to geni, mogoče kaka hormonska napaka, kdo bi vedel. Sprejmi se takega, kakršen si.
Primankljaj poraščenost pri mladostnikih je za nekatere mlade moške, denimo ”blondince, katerih brada je svetla in ne pride do izraza” dobrodošel (ni potrebno britje, ki draži kožo), za druge, ki pa si podobno kot ti želijo izrazito poraščenost obraza pa verjamem, zaradi modernih trendov prava nočna mora (če bi denimo bil mladostnik, ko je bilo ”in” vsakodnevno britje na svoje ”težave” sploh ne bi pomislil.
Kot razumen človek ti globoko odsvetujem kakšno koli poseganje v telo s hormoni, prav tako ti odsvetujem vsakodnevno britje, saj zgolj draži kožo, dlaka pa v resnic ne zrase debeleje, vse je le mit.
Ti pa priporočam, da razmisliš ali bi ti nemara brada res ustrezala (glede na tip obraza, barvo dlak, predel poraščenosti, kajti poraščenost po obrazu ne paše vsem moškim). Pa za vsem stoji genetika, ti imaš lahko recimo manj brade imaš pa denimo lepe zelene oči, ali pa kaj drugega ane 🙂
Forum je zaprt za komentiranje.