Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Stomatologija Parodontologija rapiden umik dlesni

rapiden umik dlesni

spoštovani,

čisto sem obupana, dlesni se mi namreč tako rapidno umikajo, da vsak dan opažam vedno bolj vidne zobne korenine, in to na več mestih oz. devet zob ima že vidne korenine! in to le v zadnejm mesecu (dlesen se je sigurno dvigovala že prej, vendar na žalost tega nisem opazila). zobe si redno umivam, tudi nitko redno uporabljam, namesto ustne vode uporabljam olje čajevca. v zadnjem mesecu, odkar se stanje res iz dneva v dan slabša, sem marsikaj prebrala tudi na internetu in kot sem zasledila, je najbolj pomembna higiena, temu res, sploh zadnji mesec, posvečam vso pozornost, vendar se zadeva ne ustavi, le še hitreje napreduje. ker sem pri zobozdravniku naročena šele konec tega meseca, me je strah, da se bo stanje tako zelo poslabšalo, da bo prepozno za karkoli. maj povem, da imam na treh mestih zgoraj korenine vidne 4mm! čisto sem obupana in ne vem, kaj naj še storim.

Spoštovani,

umik dlesni je lahko posledica parodontalne bolezni. Zaradi razgradnje čeljustne kosti ob zobeh, kar parodontalno vnetje povzroča, se odmika tudi dlesen. Parodontalna bolezen, če ni zdravljena, lahko vodi v izgubo zob.
Odmik dlesni pa lahko nastane tudi kot posledica mehanskih poškodb – običajno zaradi uporabe trde zobne ščetke in nepravilne tehnike ščetkanja; lahko pa je posledica položajne nepravilnosti zob. Neprijeta posledica odmikov je skelenje zob, ki se pojavi zaradi razgaljenih koreninskih površin, ki so izpostavljene dejavnikom okolja. Vendar pa ta vrsta odmika predstavlja zgolj estetsko pomanjljivost in ne ogroža zob. Odmike, ki niso nastali kot posledica vnetja, je moč kirurško prekrivati, namen posegov pa je, kot rečeno, estetski.

Če bi hotela oceniti, za katero vrsto odmika pri vas gre, bi morala opraviti pregled in analizirati ortopantomogram – rentgen zgornje in spodnje čeljusti. To bo opravil vaš zobozdravnik ob naslednjem pregledu, in vas po potrebi napotil k specialistu parodontologu.
Naj vas potolažim, v slabem mesecu, ko imat termin, se vsekakor ne bo zgodilo nič dramatičnega. Tudi če gre za parodontalno bolezen, bolezen običajno poteka počasi in traja desetletja, da je napredovala do te mere, da so zobje ogroženi. Kar lahko sami storite je, da še naprej skrbno izvajate ustno higieno.

Želim vas vse dobro, Ana Mikuž, dr. dent. med., spec. parodontologije

hvala za hiter odgovor in tolažbo. ob pregledu bo vse jasno. imam pa še eno vprašanje – veliko popijem sveže iztisnjenih sokov iz sadja (skoraj vsak dan) – ananas, grenivke, limone, rdeča pesa, pomaranče…ali to mogoče vpliva negativno oz. preveč agresivno na zobe in dlesni?
hvala in lep pozdrav

Ponovno pozdravljena,

sadje in sadni sokovi na dlesen vsekakor nimajo negativnega učinka. V prevelikih količinah pa lahko vsa kisla hrana in pijača, torej tudi sadje, povzroča kislinsko erozijo.
Pri tem se raztapljajo minerali zobne sklenine, ta pa se zato hitreje obrablja. Razgradnja lahko povzroči klinaste defekte na površini zob, ki segajo v zobovino, in se s časom poglabljajo. Na mestih, kjer je dlesen odmaknjena in so prisotne razgaljene površine zobnih korenin, poteka proces še hitreje.
Zato ne priporočamo, da se zobe ščetka takoj po jedi.

Lep pozdrav, am

New Report

Close