Ranula
Pozdravljeni, moji hčerki se je pod jezikom ali pa bolj ob strani jezika naredil izrastek – zobozdravnica je diagnosicirala ” ranula” in dala napotnico za k oralnemu kirurgu. Velik je 1 cm in izgleda, kot bi rasel še en ” mali jeziček”. Zanima me, ali je to res to, kakšno je zdravljenje. Ker je čakalna doba 6 mesecev, me zanima, če lahko pride v tem času do kakšnih komplikacij in kakšnih in vzrok, zakja je to nastalo. Hči je stara 18 let. Hvla za vaš izčrpen odgovor.
Pozdravljeni. Videz ranule je običajno precej tipičen in ni verjetno, da bi se zobozdravnica zmotila v diagnozi. Gre za spremembo, ki nastane ob malih žlezah slinavkah, ki so posejane po ustih – bodisi zaradi iztekanja mukusa (kot rečemo izločku iz žlez) ob slinavki ali pa zaradi zapore izvodila slinavke – v tem primeru gre za cisto. Sprememba ni nevarna in v šestih mesecih se lahko poveča ali pa zmanjša, če bo mukus predrl sluznico in iztekel. Manjše ranule se izreže in s tem je zdravljenje zaključeno, možne pa so ponovitve.
Lep pozdrav, DD